Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Εισφορές-σοκ λόγω λανθασμένων υπολογισμών

Δημοσιεύτηκε

στις

Σωρεία λαθών στα ειδοποιητήρια για τις εισφορές του 2018 διαπιστώνουν επιχειρηματίες μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας 


Σωρεία λαθών στις εισφορές του 2018 διαπιστώνουν ο ένας μετά τον άλλον, επιχειρηματίες μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, καθώς στις καταβληθείσες εισφορές του 2016 συμπεριλαμβάνονται εκτός από τις προβλεπόμενες καταβλητέες εισφορές, και ποσά που αφορούν αναγνώριση χρόνου ασφάλισης ή καθυστερούμενες εισφορές από δόσεις ρυθμίσεων.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ρεπορτάζ της «Καθημερινής» στην πράξη, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με μια επιπλέον επιβάρυνση, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι η επιλογή του υπουργείου να συμπεριληφθούν στα ειδοποιητήρια του 2018 οι καταβληθείσες εισφορές του 2016 και όχι οι καταβλητέες εισφορές του 2017, όπως αναφέρεται στον νόμο, ευνοεί κάποιους που για οποιονδήποτε λόγο δεν έχουν καταβάλει εισφορές το συγκεκριμένο έτος.

Το δημοσίευμα σημείωνει:

«Με αφορμή τις καταγγελίες που έλαβε από τα μέλη του, για τα λάθη, τις παραλείψεις και τα σφάλματα που περιλαμβάνονται στα ειδοποιητήρια πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών του 2018, το ΒΕΑ έστειλε επιστολή προς τον αρμόδιο υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο, ο οποίος και συναντήθηκε χθες με μέλη του.

Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επισήμαναν στον υφυπουργό ότι συμπεριλήφθηκαν στη βάση υπολογισμού των εισφορών του 2018 ποσά που κατέβαλαν οι ασφαλισμένοι ως εισφορές το 2016, αντιστοιχούσαν όμως σε χρήματα που είχαν δοθεί για αναγνώριση χρόνου ασφάλισης, καθυστερούμενες, ρυθμισμένες ή βεβαιωμένες εισφορές καθώς και τις προσαυξήσεις τους, με αποτέλεσμα «την αφαίμαξη και τον στραγγαλισμό της όποιας μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας έχει απομείνει στην Ελλάδα».

Βεβαίως, τόσο ο πρόεδρος του ΒΕΑ Π. Ραβάνης όσο και εκείνος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς ανέφεραν στον υφυπουργό ότι υπάρχει λύση, και αυτή είναι ο υπολογισμός των εισφορών με βάση την κατά δήλωση των ασφαλισμένων στον δεύτερο μήνα του έτους, των καθαρών κερδών τους, ώστε ο συμψηφισμός που θα γίνεται μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης να έχει σχεδόν μηδενική απόκλιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πετρόπουλος ξεκαθάρισε στους εκπροσώπους του ΒΕΑ ότι η διαδικασία υπολογισμού των ποσών, συνυπολογίζοντας και τις καταβληθείσες εισφορές του 2016, θα ισχύσει μόνο κατά το φετινό μεταβατικό στάδιο και δη, έως τον Σεπτέμβριο, καθώς στη συνέχεια, όπως προβλέπει και η σχετική εγκύκλιος, θα γίνει η εκκαθάριση με βάση τα ποσά που αντιστοιχούν στις καταβλητέες εισφορές του 2017. Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι ο νόμος δίνει τη δυνατότητα σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους αλλά και αγρότες να επιλέξουν τη λύση της «μερικής καταβολής εισφορών», πληρώνοντας κατά προσέγγιση τα ποσά εισφορών που αντιστοιχούν στα πραγματικά τους εισοδήματα.

Αντίστοιχα, υπογραμμίστηκε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να αποκτήσουν ασφαλιστική ενημερότητα αλλά και ικανότητα για να καλύπτονται από τις παροχές υγείας του δημόσιου συστήματος, αρκεί να καταβάλλουν έως και τον Σεπτέμβριο (που προβλέπεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ο συμψηφισμός του 2018) τις κατώτατες εισφορές που προβλέπονται.

Να σημειωθεί βέβαια, ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ο συμψηφισμός των εισφορών που καταβλήθηκαν το 2017, υπολογίστηκαν όμως σύμφωνα με τα εισοδήματα του 2015 και όχι του 2016. Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, τα αποτελέσματα του συμψηφισμού αυτού θα συμπεριληφθούν στα ειδοποιητήρια που θα αναρτηθούν στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ αμέσως μετά το Πάσχα. Στον αντίποδα, οι εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ σε χιλιάδες μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους, που εκκρεμούν εδώ και 15 μήνες, σύμφωνα με πληροφορίες θα πιστωθούν στα ειδοποιητήρια Ιουλίου.

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΛΛΑΔΑ

Πτώση στις Βάσεις ακόμα και στα περιζήτητα ΑΕΙ

Δημοσιεύτηκε

στις

Στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής και των επιτυχόντων στα  ΑΕΙ, μπήκε το υπουργείο Παιδείας


Οι αρμόδιες υπηρεσίες, δίνουν μάχη ώστε την επόμενη εβδομάδα να κοινοποιήσουν τα αποτελέσματα και να δώσουν τέλος στην αγωνία των υποψηφίων, οι οποίοι έλαβαν μέρος στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2019.

Οι προβλέψεις σχετικά με την πορεία των βάσεων είναι θετικές αλλά το σίγουρο είναι ότι φέτος θα υπάρξουν και πολλές εκπλήξεις για τους  αποφοίτους των λυκείων κυρίως λόγω της ύπαρξης των νέων τμημάτων για τα οποία δεν γνωρίζουμε εάν έτυχαν της προτίμησης των μαθητών.

Πάντως από τα διαθέσιμα στοιχεία τα οποία αφορούν κυρίως στις επιδόσεις των μαθητών και στον αριθμό των εισακτέων, φαίνεται ότι θα έχουμε  καθολική πτώση των μορίων ακόμη και σε υψηλόβαθμες σχολές, όπως οι Ιατρικές, Νομικές, Πολυτεχνικές.

Ταυτόχρονα και φέτος – ίσως περισσότερο από άλλες χρονιές – θα δούμε να εισάγονται στα πανεπιστήμια, υποψήφιοι με εξαιρετικά χαμηλούς βαθμούς  και πάντως πολύ κάτω της βάσης .

Ανά επιστημονικό πεδίο η πορεία των βάσεων αναμένεται ως εξής:

1o Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών)

Η πτώση των βάσεων θεωρείται βέβαιη στις Νομικές σχολές ακόμη και σε αυτή του πανεπιστημίου της Αθήνας έστω και εάν πρόκειται για 100-150 μόρια. Μεγαλύτερη θα είναι η πτώση (από 300 έως 500 μόρια) και στα τμήματα τις ψυχολογίας σε όλα τα ιδρύματα της περιφέρειας ακόμη και σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάντειο κλπ.

Στις Παιδαγωγικές σχολές, δεν θα υπάρχει μεγάλη πτώση στα μόρια  αλλά μπορεί να έχουμε εκπλήξεις διότι υπάρχει ένα ενδεχόμενο φέτος ν΄ αυξήθηκε η ζήτηση για τις συγκεκριμένες σχολές. Οι υπόλοιπες σχολές, που θεωρούνται μεσαίες όπως φιλοσοφίας, φιλολογίες κ.α  θα έχουν μια πτώση στα μόρια τους από 50 έως 350 μόρια .

2ο Επιστημονικό Πεδίο Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών

Οι Πολυτεχνικές σχολές δεν θα ξεφύγουν από τον κανόνα. Η πτώση των βάσεων είναι δεδομένη καθώς έχουμε πολύ χαμηλές «πτήσεις» στις επιδόσεις των υποψηφίων αλλά και  αυξημένες θέσεις εισακτέων. Ορισμένοι μάλιστα αναλυτές εκτιμούν ότι σε πολυτεχνικά τμήματα της περιφέρειας, η πτώση των βάσεων μπορεί ν΄ αγγίξει και τα 1000 μόρια. Με λίγα λόγια δηλαδή τα 18.000 μόρια θα είναι κάτι παραπάνω από αρκετά για την εισαγωγή σε  τμήματα του Μετσόβιου Πολυτεχνείου .

3ο Επιστημονικό Πεδίο, Επιστημών Υγείας

Ίσως ν΄ ακούγεται απίθανο αλλά ακόμη και η ιατρική σχολή της Αθήνας, μπορεί να πέσει κάτω από τα 19.000 μόρια, έστω και λίγο (100-150 μόρια). Η Ιατρική της Αλεξανδρούπολης  θα κινηθεί κοντά στα 18.100 μόρια. Στις υπόλοιπες σχολές του πεδίου όπως Βιολογίας, Κτηνιατρικές, Οδοντιατρικές, επίσης θα σημειωθεί πτώση των βάσεων έως και 400 μόρια ακόμη και στα ιδρύματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ανάλογη θα είναι η εικόνα και στις  σχολές παραϊατρικών επαγγελμάτων (όπως φυσικοθεραπείας) όπου η πτώση θα φτάσει στα 400-500 μόρια.

4ο Πεδίο Οικονομικών Σπουδών και Πληροφορικής 

Στο πεδίο αυτό οι εκτιμήσεις δείχνουν αυξομειώσεις στις βάσεις εισαγωγής, οι οποίες όμως δεν θα είναι εντυπωσιακές και στις δύο περιπτώσεις. Τα τμήματα Οικονομικών Επιστημών για παράδειγμα, μπορεί να έχουν μια πτώση στις βάσεις της τάξης των 50-100 μορίων, ενώ τα τμήματα λογιστικής να έχουν άνοδο έως και 200 μόρια.

ethnos.gr

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Κομβικός μήνας για την οικονομία ο Σεπτέμβριος

Δημοσιεύτηκε

στις

Κομβικός μήνας θεωρείται ο Σεπτέμβριος για το οικονομικό επιτελείο


Στις 4 του μηήνα η ΕΛΣΤΑΤ θα δημοσιοποιήσει τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ για το β` τρίμηνο του 2019. Σημειώνεται ότι, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το α` τρίμηνο φέτος ήταν 1,3%.

Την επομένη ημέρα, θα συνέλθει το Euro Working Group, όπου η χώρα μας θα παρουσιάσει στα υπόλοιπα κράτη- μέλη της ευρωζώνης την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τον σχεδιασμό της κυβέρνησης στην οικονομία, αλλά και την πρόοδο που συντελείται σε βασικά προαπαιτούμενα της μεταμνημονιακής περιόδου.

Το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει το στίγμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης από το βήμα της ΔΕΘ.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος στον Πόρο

Δημοσιεύτηκε

στις

Μέσα στις επόμενες ώρες η πλήρης αποκατάστασή της ηλεκτροδότησης στον Πόρο – Το νησί έμεινε χωρίς ρεύμα, μετά το τραγικό δυστύχημα με το ελικόπτερο


Οι ζημιές στην εναέρια γραμμή είναι εκτεταμένες και οι εργασίες των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ συνεχίζονται πυρετωδώς. Με εντολή του γγ Πολιτικής Προστασίας στον Πόρο μεταφέρθηκαν ηλεκτροπαραγωγές μονάδες, ενώ στήθηκε Συντονιστικό Κέντρο, για τη διαχείριση της κατάστασης.

Στο μοιραίο ελικόπτερο επέβαιναν δύο Ρώσοι κι ο Έλληνας χειριστής του. Το Agusta, λίγο μετά την απογείωσή του, προσέκρουσε σε καλώδια, ακολούθησε έκρηξη και πτώση στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στον Πόρο και τον Γαλατά, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι τρεις επιβαίνοντες.

Τα αίτια του δυστυχήματος διερευνώνται.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη