Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκδήλωση “Αγροδιατροφικής” σήμερα στην Αγία Χανίων

Εκδήλωση “Αγροδιατροφικής” σήμερα στην Αγία Χανίων για να γίνουν οι Κρήτες ομογενείς οι καλύτεροι ”πρεσβευτές” των Κρητικών προϊόντων


Οι καλύτεροι “πρεσβευτές” των τοπικών ποιοτικών προϊόντων μπορούν να γίνουν οι Κρητικοί ομογενείς και αυτός είναι ο στόχος της εκδήλωσης «Επιστροφή στις ρίζες μας» που διοργανώνoυν σήμερα Πέμπτη στις 6:30 στην Αγιά Χανίων η “Αγροδιατροφική Σύμπραξη” της Περιφέρειας Κρήτης, το ΕΒΕΧ και ο πολιτιστικός σύλλογος της τοπικής κοινότητας.

Δεκάδες Κρήτες ομογενείς, μέλη του Παγκόσμιου συμβουλίου Κρητων, της “Παγκρητικής Αμερικής” στην αίθουσα Πολιτισμού της Άγιάς, θα ενημερωθούν και θα συζητήσουν για τα προϊόντα της Κρήτης με θεσμικούς εκπροσώπους, παραγωγούς, επιστήμονες, στελέχη της Αγροδιατροφικής, διατροφολόγους κ.α

Στην σημαντικότητα της εκδήλωσης με τίτλο “Επιστροφή στις ρίζες μας “ αναφέρθηκαν σε δηλώσεις τους, ο Τάσος Κουρουπάκης, Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής-Περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης, ο Χρήστος Τσαντάκης από την “Αναπτυξιακή” του ΕΒΕΧ, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου Αγίας Σούλα Τζινευράκη, ο συντονιστής της εκδήλωσης Μανόλης Κουρουπάκης, οι οποίοι παράλληλα ενημερώνουν ότι η εκδήλωση με τους ομογενείς είναι “ανοιχτή” σε φορείς, επαγγελματίες και πολίτες που θέλουν να παραβρεθούν.

«Οι συμπατριώτες μας ομογενείς είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές μας. Αυτό που κάνουμε σήμερα Πέμπτη στην Αγιά είναι κάτι που τόσα χρόνια το αναζητούσαμε. Το να παντρεύεις μια τέτοια εκδήλωση με το χθες και το σήμερα αλλά πολύ περισσότερο με το αύριο σε ότι αφορά την ομογένεια είναι ότι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για το μέλλον της περιοχής μας, της Κρήτης, το μέλλον των παιδιών μας» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της “Αγροδιατροτικής” Τάσος Κουρουπάκης.

Με την συνεργασία της Αγροδιατροφικής, και των αρμοδίων φορέων-υπηρεσιων με την ομογένεια, οι Κρητικοί στην ξενιτιά μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι διαφημιστές των Κρητικών προϊόντων, δήλωσε ο συντονιστής της εκδήλωσης-ραδιοφωνικός παραγωγός “Hellas Fm” Μανόλης Κουρουπάκης. Θα έχουμε μαζί μας, πρόσθεσε, την ηγεσία του Παγκόσμιου συμβουλιου Απόδημων Κρητικών, τον πρόεδρο τους, την ηγεσία της Παγκρητικής. Είναι πολύ σημαντικό να πείσουμε τους ανθρώπους αυτούς όταν γυρίσουν στην Αμερική και στις άλλες χώρες να ενημερώσουν τους κατά τόπους συλλόγους, να δώσουν τις εντολές ώστε να στραφούν στα Κρητικά τυποποιημένα προϊόντα.»
Αναφορικά με την αγορά των ΗΠΑ ο κ. Κουρουπάκης εξήγησε πως είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς άλλες χώρες έχουν κάνει σημαντικά βήματα.

«Mπορεί τα προϊόντα μας να είναι ποιοτικά καλύτερα όμως οι Ιταλοί και οι Ισπανοί έχουν παραγωγή πολλαπλάσια από τη δική μας, έχουν μπει εδώ και χρόνια στην Αμερική έχουν πιάσει τα “πόστα”, με πολύ μεγάλες εταιρίες. Μπαίνεις στο super market και βλέπει 20 Ιταλικά και 15 Ισπανικά λάδια. Όμως από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε. Το πρώτο βήμα είναι να πείσουμε τους Κρητικούς που ζουν στην ξενιτιά όταν πάνε να ψωνίσουν να πάρουν πιστοποιημένο ελαιόλαδο» είπε χαρακτηριστικά. Τέλος ο κ. Κουρουπάκης εξήρε την προσπάθεια της Αγροδιατροφικης της Περιφέρειας, των συνδιοργανωτών και τη συμβολή των ανθρώπων του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγιάς, όπως επίσης και το συγκρότημα των αδελφών Παντερμάκη που στηρίζει την όλη εκδήλωση.

Για την “Αναπτυξιακή” του ΕΒΕΧ ο Χρήστος Τσοντάκης σημείωσε πως «το ΕΒΕΧ από την πρώτη στιγμή ήμασταν δίπλα στις εκδηλώσεις αυτές που ξεκίνησαν πέρυσι στην Ασι Γωνιά. Πρόκειται για δράσεις που βοηθούν στην ανάδειξη των τοπικών προϊόντων. Η ημερίδα αυτή θα είναι ένα σκαλοπάτι που θα βοηθήσει τα πιστοποιημένα μας προϊόντα να πάρουν τη θέση που τους αξίζει στο εξωτερικό.»
Τέλος η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγιάς Σούλα Τζινευράκη δήλωσε τη μεγάλη χαρά όλων των μελών του Πολιτιστικού και των κατοίκων της περιοχής να φιλοξενήσουν και να γνωρίσουν καλύτερα τους ομογενείς.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Έναρξη στις 6.30:

Καλωσόρισμα – Χαιρετισμοί

•1η ομιλία: «Αιτίες μετανάστευσης και εγκατάστασης των Κρητών σε ξένες χώρες» Ομιλητής: Ελευθέριος Δραμητινός, Πρόεδρος Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής
•2η ομιλία:«Κρήτες στην Αμερική από την αρχική μετανάστευση μέχρι και σήμερα»
Ομιλητής: Μανώλης Βεληβασάκης, Πρώην Πρόεδρος Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής, πρώην Πρόεδρος Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, Πρώην Πρόεδρος Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου
•3η ομιλία:
«Ιστορική αναδρομή των σχέσεων των απόδημων Κρητών με τη γενέτειρά τους, την Κρήτη»
Ομιλήτρια: Μαρίνα Γιακουμάκη, Δημοσιογράφος
•4η ομιλία:
«Τι πρέπει να γίνει για να διατηρηθεί η σχέση της επόμενης γενιάς των απόδημων Κρητών με τη γενέτειρά τους, την Κρήτη;»
Ομιλήτρια: Γεωργία Τσουτσουνάκη, Πρόεδρος της νεολαίας της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής
•5η ομιλία: «Κρητικά αγροτικά προϊόντα, εξέλιξη και τι πρέπει να γίνει ώστε οι απόδημοι Κρήτες του εξωτερικού να αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές και διαφημιστές των αγροτικών προϊόντων που παράγει η Κρητική γη. Ενημέρωση για το πρόγραμμα προώθησης – THE EUROPEAN FOOD MASTERS-TASTE THE AUTHENTIC».
Ομιλητές : Αλέξανδρος Στεφανάκης, Αντιπρόεδρος Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κρήτης & Χαρά Τελιοπούλου, Διατροφολόγος

Συντονισμός Εκδήλωσης: Μανώλης Κουρουπάκης, Ραδιοφωνικός παραγωγός –Δ/ντής Μάρκετινγκ Ρ/Σ HELLAS FM ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ. Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση, παραδοσιακό Κρητικό δείπνο και γλέντι με το συγκρότημα του Γιώργου και του Χάρη Παντερμάκη.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Δείτε και αυτά