Connect with us

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Εκδήλωση για το Ελαιόλαδο στο Αρκαλοχώρι

Δημοσιεύτηκε

στις

Ενημερωτική εκδήλωση για το Ελαιόλαδο στο Αρκαλοχώρι από το Δίκτυο Κρητικού Ελαιόλαδου


Σημαντικές πληροφορίες για τη διασφάλιση της ποιότητας του ελαιόλαδου που παράγουν για ιδιωτική ή εμπορική χρήση είχαν την ευκαιρία ν΄ αποκομίσουν όσοι ελαιοτριβείς και ελαιοπαραγωγοί συμμετείχαν στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε το Δίκτυο Κρητικού Ελαιόλαδου στο Αρκαλοχώρι.
Με κύριο Ομιλητή τον Δρ. Ιοάννη Μετζιδάκη (MSc- PhD) Γεωπόνο – Επιστημονικό Σύμβουλο, π. Ερευνητή ΕΛΓΟ – ΕΘΙΑΓΕ, π.αν. Δ/ντή Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων-ΕΘΙΑΓΕ, Υπεύθυνο Εργαστηρίου Ελαιοκομίας και Μετασυλλεκτικής Φυσιολογίας του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων, έγινε εκτενής αναφορά ακόμη και στους πιο απίθανους παράγοντες που μπορούν επηρεάζουν την ποιότητά του ελαιόλαδου από τον αγρό μέχρι την τυποποίησή του.

Επισημάνθηκε επίσης, ότι η χαμηλή οξύτητα του ελαιόλαδου είναι σημαντική για την ποιοτική και εμπορική του αξία, αλλά δεν αποτελεί πλέον το μοναδικό κριτήριο για την αύξηση της τιμής του, καθώς όλη η διαδικασία – από την καλλιέργεια της ελιάς, τη συλλογή και έκθλιψη του ελαιόκαρπου έως την παραγωγή και συντήρηση του ελαιόλαδου – επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα και καθορίζει στο μέγιστο βαθμό την καθαρότητα του προϊόντος και τις οργανοληπτικές του ιδιότητες.

Ο Πρόεδρος του Δικτύου Κρητικού Ελαιόλαδου και Α΄ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Φραγκάκης τόνισε ότι όλοι όσοι ασχολούνται με την παραγωγή ελαιόλαδου, οφείλουν να ενημερώνονται συνεχώς για τα νέα δεδομένα, ώστε να βελτιώνεται η ποιότητα του τελικού προϊόντος και ο κόπος τους ν΄ ανταμείβεται. « Αυτό το κενό ενημέρωσης προσπαθεί να καλύψει με πολλές δράσεις το Δίκτυο Κρητικού Ελαιόλαδου και καλούμε όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα και να συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας του κρητικού ελαιόλαδου, να ενταχθούν στο Δίκτυο» ανέφερε ο κ. Φραγκάκης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου υπό την αιγίδα του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αποχώρησαν από τα μπλόκα οι αγρότες

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι αγρότες δηλώνουν περήφανοι για τον αγώνα τους


Αποχώρησαν το Σάββατο από τα μπλόκα τους οι προσκείμενη στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων αγρότες της Κρήτης, παρά το γεγονός ότι δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τη συνάντηση των εκπροσώπων τους με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σε ανακοίνωσή τους δηλώνουν περήφανοι για τον αγώνα τους, τον οποίο, όπως αναφέρουν, θα συνεχίσουν με διάφορες μορφές.

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Αρχανών – Αστερουσίων, που για 20 ημέρες είχε στήσει το μπλόκο στα Πραιτώρια, αναφέρεται: «Μετά τη συνέλευση στο μπλόκα, όπου έγινε διεξοδική και γόνιμη συζήτηση για τα αρνητικά αποτελέσματα της συνάντησης με το κυβερνητικό κλιμάκιο, η απόφασή μας είναι η συνέχιση του αγώνα. Ένας αγώνας για την επιβίωση που επί χρόνια δίνουμε, όχι μόνο στο μπλόκο, αλλά με κάθε μορφή πάλης. Ένας αγώνας σκληρός και μακροχρόνιος που με το δυνάμωμα του Αγροτικού Συλλόγου, το στήσιμο νέων, το δυνάμωμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Το Σάββατο 16/2, γυρίσαμε στα χωριά μας, στα Αστερούσια και σε όλη τη χώρα, οργανωμένα και συντονισμένα, όπως ξεκινήσαμε. Φεύγουμε καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για την αδιαλλαξία της και προειδοποιώντας την ότι θα μας βρίσκει συνεχώς μπροστά της. Φεύγουμε με το κεφάλι ψηλά, περήφανοι για τον αγώνα μας, ο οποίος συνεχίζεται με διάφορες μορφές. Δίνουμε νέο αγωνιστικό ραντεβού στις αρχές του Μάρτη για να τιμήσουμε αγωνιστικά την 109η επέτειο του Κιλελέρ, με άλλους Αγροτικούς Συλλόγους και Επιτροπές Αγώνα. Για να διαμηνύσουμε την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να μην γίνουμε σύγχρονοι κολίγοι».

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμή 2,5 εκατ. ευρώ σε 821 δικαιούχους

Δημοσιεύτηκε

στις

Αφορά πληρωμές σε 821 δικαιούχους


Σε πληρωμή 2,5 εκατ. ευρώ προχώρησε ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

Αναλυτικά, από τις 12/2/2019 έως τις 14/2/2019 ο ΟΠΕΚΕΠΕ κατέβαλε σε 821 δικαιούχους το ποσό των 2.582.270,39 ευρώ.

Οι πληρωμές αφορούν, μεταξύ άλλων, ανειλημμένες υποχρεώσεις σε δασώσεις και τη βιολογική κτηνοτροφία.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Έρχεται το 8ο Παγκρήτιο Φόρουμ Προώθησης Κρητικών Προϊόντων

Δημοσιεύτηκε

στις

Η συμμετοχή στο φόρουμ είναι δωρεάν


Το Σάββατο, 30 Μαρτίου, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης, θα διεξαχθεί το 8ο Παγκρήτιο Φόρουμ Προώθησης Κρητικών Προϊόντων στα Κρητικά Ξενοδοχεία και στα Δίκτυα Διανομής – Super Market.

Η φετινή διοργάνωση θα περιλαμβάνει, επιπλέον, συναντήσεις ξενοδόχων με επαγγελματίες, βιοτέχνες, μεταποιητές και άλλων προϊόντων που σχετίζονται με τον τουρισμό, πλην του αγροδιατροφικού, όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Η συμμετοχή στο φόρουμ είναι δωρεάν και οι δηλώσεις από τους ενδιαφερόμενους πρέπει να γίνουν μέχρι την Πέμπτη, 14 Μαρτίου, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη