Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Themata

Εκδήλωση μνήμης στο Μαγαρικάρι

Εκδήλωση για τους πεσόντες του ολοκαυτώματος του Μαγαρικαρίου, από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής το Μάιο του 1944 και ταυτόχρονη εκδήλωση μνήμης για τον αρχηγό της Εθνικής Αντίστασης, καπετάν Γεώργιο Πετρακογιώργη.


 

Την Κυριακή 3 Μαΐου στην εκδήλωση τιμής και μνήμης που πραγματοποιήθηκε το παρόν έδωσαν: ο Δήμαρχος Φαιστού κ. Γιώργος Αρμουτάκης , ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλης Κεγκέρογλου ,εκ μέρους του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη παραβρέθηκε η Αντιπεριφεριάρχης Κρήτης κα.Μανασάκη Βιργινία.

Επίσης, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, εκ μέρους της Αστυνομίας η Υποδιοικητής κα Ζέρβα Δήμητρα , του Λιμενικού Σταθμού Κόκκινου Πύργου ο Λιμενοσταθμάρχης κ. Σημαιοφόρος Κομομπαχάκης , οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Φαιστού και  Πρόεδροι Τοπικών κοινοτήτων .

magarikari1

Αρχικά, τελέστηκε τρισάγιο στο χώρο του Αδριάντα Καπετάν Γεωργίου Πετρακογιώργη, ενώ στεφάνι κατέθεσαν ο κ. Γιώργος Αρμουτάκης , εκ μέρους των οικογενειών η κα Μαρία Πετρακογιώργη  Ανυφαντάκη , καθώς και οι επιζώντες αντάρτες που συμμετείχαν στην ομάδα «Πετρακογιώργη».

petrakogiorgi

Στη συνέχεια, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων, στη θέση Γριά Βρύση και κατάθεση στεφάνων στο χώρο του Ηρώου Πεσόντων.

Επίσης  ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός από τους κυρίους : Αρμουτάκη Γιώργο – Δήμαρχο Φαιστού , Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Θυμάτων Ολοκαυτόματος Δήμου Βιάννου Συγγελάκη Δημοσθένη και  από τον Βασίλη Σπαχή επιζώντα της Ομάδας «Πετρακογιώργη».

Ακόμη εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας και μια ιστορική αναδρομή  του ολοκαυτώματος Μαγαρικαρίου,  από τον  εκπαιδευτικό κ. Κυραλάκη Μανώλη .

magarikari2

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Φαιστού τόνισε :” Όταν κάποιοι άνθρωποι προσφέρουν τη ζωή τους στο Ολοκαύτωμα, στο βωμό της ανεξαρτησίας, όλοι εμείς έχουμε το ηθικό χρέος να τους τιμούμε και να κρατάμε τη μνήμη τους ζωντανή ,γιατί όταν οι μνήμες της ιστορίας χάνονται, απειλείται ο πατριωτισμός και η ενότητα της φυλής μας.

Σήμερα που οι ηθικές αξίες και η κοινωνική δικαιοσύνη συνεχώς καταρρέουν ο περήφανος Κρητικός λαός μέσα από τις θυσίες του και τη μαχητικότητα του υπερασπιζόμενος το δικαίωμα της ειρήνης και της ελευθερίας ,περνάει ένα μήνυμα: μονιασμένοι και σεβόμενοι την ιστορία ενός λαού που έδωσε σε όλη την ανθρωπότητα το θεμέλιο πάνω στο οποίο αναπτύχθηκε ο σημερινός πολιτισμός θα μπορέσουμε και πάλι να περάσουμε τη δυστοκία της σημερινής εποχής και να βγούμε πάλι νικητές .”

www.mesaralive.gr

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Δείτε και αυτά

Themata

Είναι η γιαγιά Μελανθία, γεννηθείς το 1914, κάτοικος Μαγαρικαρίου, και οδεύει τα αισίως τα 105 χρόνια της! Είναι βάσει κάποιας έγκυρης μαρτυρίας, η μεγαλύτερη...

Creta

Εκδήλωση μνήμης για τους ήρωες που έπεσαν στο Τραχήλι Βοριζίων κατά τη μάχη με τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 15 Αυγούστου 1943, πραγματοποίησαν ο...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Τυμπάκι χαρακτηρίστηκε ως Μαρτυρική Πόλη σύμφωνα με το Π.Δ. 99/2000 (Φ.Ε.Κ.97τ.Α΄), ενώ με το ίδιο Διάταγμα χαρακτηρίστηκαν επίσης ως Μαρτυρικά χωριά οι Καμάρες και το Μαγαρικάρι του (τέως) Δήμου...

Themata

Εκδήλωση μνήμης με τίτλο «ΤΥΜΠΑΚΙ -1942- ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΝΑZΙΣΤΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΗΣ» Το Σωματείο «ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ» και ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίου Πνεύματος «ΤΟ...