Connect with us

ΘΕΜΑ

Έκκληση για ενότητα και συνεργασία στο σοβαρό πρόβλημα στατικής επάρκειας σχολικών κτιρίων

Δημοσιεύτηκε

στις

Παρά το γεγονός ότι η απερχόμενη δημοτική αρχή αρνείται πεισματικά να… μοιραστεί μαζί μας οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με όσα συμβαίνουν στον δήμο μας, ενημερωθήκαμε προς το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας για το σοβαρό πρόβλημα στατικής επάρκειας που υπάρχει στο Δημοτικό Σχολείο Γέργερης και στο Γυμνάσιο και Λύκειο Αγίας Βαρβάρας


Πρόβλημα που η απερχόμενη δημοτική αρχή γνωρίζει εδώ και δύο χρόνια, αλλά για άγνωστους λόγους – για τους οποίους οφείλει να δώσει εξηγήσεις/απολογηθεί δημοσίως – επέλεξε να το κρατήσει… μυστικό και δεν έκανε απολύτως τίποτα προκειμένου να το αντιμετωπίσει, εκθέτοντας (εν γνώσει της) σε σοβαρό κίνδυνο μαθητές, εκπαιδευτικούς και λοιπούς εργαζομένους.

Το 2017, μελέτες που υλοποιήθηκαν από ιδιωτικό τεχνικό γραφείο, μετά από εντολή της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, με σκοπό την τακτοποίηση/νομιμοποίηση των σχολικών κτιρίων του δήμου Γόρτυνας, αποκάλυψαν το σοβαρό πρόβλημα στατικής επάρκειας στο Δημοτικό Σχολείο Γέργερης και στο Γυμνάσιο – Λύκειο Αγίας Βαρβάρας. Αντί όμως η απερχόμενη δημοτική αρχή να πράξει το αυτονόητο, να προχωρήσει δηλαδή στις απαραίτητες ενέργειες αποκατάστασης – στατικής ενίσχυσης των κτιρίων, ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα κινδυνεύσει η ζωή και η σωματική ακεραιότητα μαθητών, εκπαιδευτικών και άλλων εργαζομένων, ξέχασε (;) την μελέτη σε κάποιο συρτάρι και δεν έκανε τίποτα!

Η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου μας, χωρίς να έχει ενημερωθεί αρμοδίως για το συγκεκριμένο πρόβλημα (αφού δεν γνώριζε!!! την ύπαρξη των ανωτέρων μελετών, οι οποίες έχουν συνταχθεί από εξωτερικό συνεργάτη του δήμου), έλαβε εντολή από τον κ. Σχοιναράκη – υπό την πίεση των δημοτικών εκλογών – να καταρτίσει μελέτη για περιορισμένης κλίμακας παρεμβάσεις και στα δύο κτίρια (καθαίρεση σοβάδων, βαψίματα, αντικατάσταση κουφωμάτων κλπ.).

Στην συνέχεια, ο κ. Σχοιναράκης έσπευσε, μάλιστα, να εντάξει το σχολικό συγκρότημα του Γυμνασίου και Λυκείου Αγίας Βαρβάρας σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης. Αντί, δηλαδή, να θέσει ως προτεραιότητα την επίλυση του προβλήματος της στατικής επάρκειας, θεώρησε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή για παρεμβάσεις με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και την «αισθητική» αναβάθμιση των σχολείων!!!

Όπως πληροφορούμαστε, όλο αυτό το διάστημα (πέρα από κάποιες άτυπες, επιλεκτικές και αόριστες ενημερώσεις) δεν υπήρξε καμία επίσημη ενημέρωση προς τους αρμοδίους, το δημοτικό συμβούλιο, τα μέλη των Σχολικών Επιτροπών, την εκπαιδευτική κοινότητα και τους γονείς των μαθητών. Η ανεύθυνη και επικίνδυνη στάση της απερχόμενης δημοτικής αρχής, που επέλεξε να κρύψει το πρόβλημα, προκαλεί οργή και εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τις προθέσεις της. Είναι προφανές ότι η τακτική της σιωπής, της αδιαφορίας και της αδράνειας, θα μπορούσε να αποδειχθεί εγκληματική. Ο κ. Σχοιναράκης είχε καθήκον να προστατεύσει τα παιδιά μας  και, προφανώς, δεν το επιτέλεσε, γεγονός για το οποίο πρέπει να δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις στις αρμόδιες αρχές…

Ο νέος δήμαρχος Γόρτυνας, Μιχάλης Κοκολάκης και οι νεοεκλεγέντες σύμβουλοι και πρόεδροι Αγίας Βαρβάρας και Γέργερης, έχουν ήδη ξεκινήσει σειρά επαφών με τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας, τον ίδιο τον περιφερειάρχη, την εκπαιδευτική κοινότητα και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να βρεθεί άμεσα λύση σε αυτό το εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα.

Ήδη, μετά από σύσκεψη με την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου μας, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα 29 Ιουλίου, αποφασίστηκε να ζητηθεί πραγματογνωμοσύνη από το Τ.Ε.Ε., ώστε να διαπιστωθεί αν και, σε ποιο βαθμό, μπορούν τα σχολεία μας να λειτουργήσουν με ασφάλεια. 

Κύριο μέλημα της νέας δημοτικής αρχής είναι να διαμορφωθεί ένα κατάλληλο, απολύτως ασφαλές σχολικό περιβάλλον για τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς. Πιστεύουμε ότι με ψυχραιμία, σύνεση και υπεύθυνη αξιολόγηση του προβλήματος, θα βρεθεί λύση, ώστε να είναι όλα έτοιμα στις 11 Σεπτεμβρίου, για να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά.

Απευθύνουμε έκκληση, για ακόμα μια φορά, στον κ. Σχοιναράκη για ενότητα και ομοψυχία, γενικά όσον αφορά στην μετάβαση στον δήμο μας, αλλά και ειδικά σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, ώστε να είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε την νέα σχολική χρονιά.

ΘΕΜΑ

2,4 εκ. ευρώ για το Μουσείο Μεσαράς και 1 εκ. ευρώ για την Κνωσό

Δημοσιεύτηκε

στις

Δύο σημαντικά έργα στήριξης και ανάδειξης του Πολιτιστικού Αποθέματος της Κρήτης εντάχθηκαν στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Κρήτης 2014-2020 μετά την υπογραφή τους από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη


Το Μουσείο Μεσαράς με προϋπολογισμό 2,4 εκ. ευρώ και το έργο συντήρησης και αποκατάστασης σε χώρους της Κνωσού με ένα εκ. ευρώ.

«Με την ολοκλήρωση του Μουσείου Μεσαράς θα αποδοθεί στους κατοίκους και στους επισκέπτες του νησιού ένα σημαντικό έργο. Μαζί προχωρεί κι ένα σημαντικό έργο για την Κνωσό. Δύο έργα που δίνουν σημαντική βοήθεια στις Αρχαιολογικές Υπηρεσίες. Μετά τα Αρχαιολογικά Μουσεία Χανίων και Αγίου Νικολάου, ολοκληρώνουμε τον κύκλο των Μουσείων σε αυτή την προγραμματική περίοδο στην Κρήτη. Έργα ιδιαίτερα σημαντικά για την αναβάθμιση του πολιτιστικού αποθέματος του νησιού μας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης μετά την υπογραφή, υπογραμμίζοντας πως η καλή συνεργασία με τις Αρχαιολογικές Υπηρεσίες αποδίδει καρπούς.

Για «δύο πολύ σημαντικά έργα» για την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου έκανε λόγο η Βάσω Συθιακάκη Προϊσταμένη της Υπηρεσίας εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την ένταξη των έργων. Η επικεφαλής της ΕΦΑΗ, ευχαρίστησε θερμά την Περιφέρεια Κρήτης που μόνιμα συμπαραστέκεται στις προσπάθειες, τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και τους συναδέλφους της που βοήθησαν καθοριστικά στην ωρίμανση και ένταξη των δύο μεγάλων έργων.

Παρόντες στην υπογραφή των συμβάσεων ήταν ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης, η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Περιφερειακού Προγράμματος Κρήτης Μαρία Κασσωτάκη, το στέλεχος της Υπηρεσίας Μαρία Γιατρομανωλάκη καθώς και ο Σύμβουλος Δημήτρης Μιχελογιάννης. Από την Αρχαιολογική Υπηρεσία παραβρέθηκαν ο Φλάβιο Ζανόν Προϊστάμενος του τμήματος Έργων και μελετών και οι Αρχαιολόγοι Ελίζα Καβουλάκη και Καλλιόπη Γαλανάκη.

Μουσείο Μεσαράς

Το έργο με προϋπολογισμό 2,4 εκ. ευρώ προβλέπει όλες τις εργασίες που απαιτούνται για να εγκατασταθεί το επιλεγμένο αρχαιολογικό υλικό από την περιοχή της Μεσαράς στο κτίριο του νέου  Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσαράς στον Αμπελούζο Δήμου Γόρτυνας Π.Ε. Ηρακλείου, και να οργανωθεί η μόνιμη έκθεσή του.

Πρόκειται να διαμορφωθούν οι εκθεσιακοί χώροι του μουσείου (760 τ.μ.) και ο εσωτερικός αύλειος χώρος (1060 τ.μ.). Θα μεταφερθούν και θα συντηρηθούν τα εκθέματα. Θα γίνει προμήθεια και εγκατάσταση προθηκών και ειδικών μουσειοκατασκευών με ειδικό φωτισμό και κατάλληλες στηρίξεις. Επίσης, προβλέπεται ο σχεδιασμός και η τοποθέτηση του απαραίτητου εποπτικού και πληροφοριακού υλικού.

Κνωσός 

Το έργο στην Κνωσό προϋπολογισμού ενός εκ. ευρώ προβλέπει

εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης οι οποίες  θα γίνουν στην «Αίθουσα των Διπλών Πελέκεων» (Μέγαρο του Βασιλέως) έναν από τους  από τους σημαντικότερους και πλέον δημοφιλείς χώρους του ανακτόρου, στον «Βασιλικό δρόμο», την κύρια οδική αρτηρία της πόλης της Κνωσού και στον περιβάλλοντα χώρο της βίλας «Αριάδνη», τόπο κατοικίας του ανασκαφέα του ανακτόρου Sir A. Evans.

Υπενθυμίζεται πως το ανάκτορο της Κνωσού είναι το μεγαλύτερο και σημαντικότερο της μινωικής Κρήτης, χτίστηκε για πρώτη φορά το 2000 π.Χ. πάνω σε λείψανα εκτεταμένου νεολιθικού οικισμού, ανοικοδομήθηκε το 1700 π.Χ. και καταστράφηκε οριστικά γύρω στο 1380 π.Χ.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Sports

Τουρνουά μπάσκετ στο κέντρο των Μοιρών

Δημοσιεύτηκε

στις

Την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου στην Κεντρική πλατεία των Μοιρών – έναντι Δημαρχείου


Δήλωσε και εσύ συμμετοχή στο τουρνουά μπάσκετ που θα πραγματοποιηθεί 22 Σεπτεμβρίου στην Κεντρική πλατεία των Μοιρών, του Δήμου Φαιστού.

Στο τουρνουά θα γίνει διαγωνισμός δεξιοτήτων στα τρίποντα, νοκ αυτ, βολές κ.α

Δήλωσε και εσύ συμμετοχή στην παρακάτω φόρα.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΘΕΜΑ

Η Κρήτη χρειάζεται αυτό το έργο, χρειάζεται τον ΒΟΑΚ

Δημοσιεύτηκε

στις

“Αν θέλουμε να έχουμε καλούς και ασφαλείς δρόμους πρέπει να πληρώνουμε διόδια, με μια προφανώς λελογισμένη τιμή, όπως γίνεται και στους ευρωπαϊκούς οδικούς άξονες, αυτό ισχύει για όλους τους δρόμους της χώρας και για τον ΒΟΑΚ”


Το αυτονόητο που διατύπωσε χθές στον #ΣΚΑΙ ο αρμόδιος Υπουργός Κώστας Καραμανλής, δηλαδή να γίνει ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης ένας σύγχρονος από κάθε άποψη αυτοκινητόδρομος, είναι η ευκαιρία να ανοίξει μια σοβαρή συζήτηση, που δεν γίνεται να μην υπάρχει σε αυτήν την συζήτηση και το θέμα των διοδίων.

Σημειωτέον , στις 4 Απριλίου 2018 ξεκίνησε επίσημα ο διαγωνισμός για την εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος αναλογικής χρέωσης διοδίων τελών δορυφορικής τεχνολογίας με οπτική αναγνώριση, στους ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους.

Το σύστημα αναμένεται να αντικαταστήσει το υφιστάμενο καθεστώς με τους μετωπικούς σταθμούς διοδίων και η χρέωση των χρηστών θα γίνεται ηλεκτρονικά και ανάλογα μόνο της διανυθείσας απόστασης.

Η Κρήτη είναι η μοναδική Περιφέρεια που στερείται σύγχρονου, ασφαλούς, λειτουργικού οδικού δικτύου , αντίστοιχου με άλλες Περιφέρειες της χώρας, ΠΑΘΕ, Εγνατία , Αττική Οδός, Ολυμπία Οδός, Ιόνια Οδός κλπ.

Χρόνιες οι ευθύνες του Κεντρικού Κράτους, των κυβερνήσεων & συνολικά του πολιτικού συστήματος, κοινοβουλευτικών προσώπων αλλά και των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων.

Έχει τρέξει αρκετός χρόνος χωρίς αποτέλεσμα στο παρελθόν. Με τον ανάλογο λαϊκισμό φυσικά.

Η Κρήτη χρειάζεται αυτό το μεγάλο έργο.
Και το έργο για να γίνει χρειάζεται πολιτική βούληση, μεθοδικότητα, ταχύτητα στις αποφάσεις & πραγματισμός.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δημοφιλη