Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Creta

Εκπαίδευση στην ανάδειξη των αναμνήσεων των κοινοτήτων της Κρήτης

Δηλώστε συμμετοχή μέχρι τις 7 Απριλίου στο χωρίς χρέωση μάθημα του προγράμματος MEMORY

– Έχετε ποτέ πιάσει τον εαυτό σας να μυρίζει κάτι και να σας μεταφέρει έντονα σε μια ανάμνηση;

– Μια συγκεκριμένη γεύση να σας θυμίσει κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο ή στιγμή;

– Έχετε ποτέ αναρωτηθεί κοιτώντας ένα κτίριο τι ιστορίες μπορεί αυτό να κρύβει;

– Ποιος έζησε εκεί; Αγάπησε; Αγαπήθηκε;

– Ποιος αγωνίστηκε για να επιβιώσει και να διεκδικήσει μια καλύτερη ζωή;

– Με ποιον τρόπο μπορούμε να συλλέξουμε και να αναδείξουμε αυτές τις μνήμες για να μην χαθούν στην λήθη;

Το πρόγραμμα MEMORY αφορά λοιπόν ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΜΑΣ και πως αυτή υπάρχει και αναδεικνύεται στον χώρο και σε συγκεκριμένες κοινότητες. Αποτελεί μια συνεργασία μεταξύ του οργανισμού Action Synergy από την Ελλάδα και οργανισμούς από την Ιταλία, το Βιετνάμ και το Περού και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μαζί με εξαίρετους συνεργάτες από 3 ηπείρους, φτιάξαμε ένα μάθημα e-learning ακολουθώντας την μέθοδο της Μη Τυπικής Εκπαίδευσης και ασχολούμαστε με τα παρακάτω θέματα:

– Τι είναι η Συλλογική Μνήμη

– Συλλογική Μνήμη & Κοινότητα

– Πως εντοπίζουμε στοιχεία Συλλογικής Μνήμης

– Πως μπορούμε να αναδείξουμε την Συλλογική Μνήμη στον χώρο

– Πως μπορούμε να προωθήσουμε την Συλλογική Μνήμη μιας κοινότητας

– Πρακτική Εφαρμογή

Το μάθημα e-learning περιλαμβάνει δύο μεθόδους. Την ασύγχρονη μορφή όπου όλο το υλικό είναι αναρτημένο και διαθέσιμο στην πλατφόρμα e-learning. Και την σύγχρονη μορφή, με την πραγματοποίηση 9 webinars σε πραγματικό χρόνο. Τα webinars θα λαμβάνουν χώρα κάθε Πέμπτη από τις 22 Απριλίου μέχρι τις 24 Ιουνίου και θα διαρκούν 1 ώρα και 15 λεπτά τη φορά (16.00-17.15).

Γιατί είναι αυτό το μάθημα ξεχωριστό;

– Το μάθημα είναι ξεχωριστό γιατί είναι ένα μάθημα παγκόσμιο. Κατά την διάρκεια των webinars θα έχετε την ευκαιρία να αλληλοεπιδράσετε, να μάθετε, να κάνετε φίλους από όλες τις πλευρές του πλανήτη με συνταξιδιώτες στην μνήμη ανθρώπους από το Βιετνάμ, το Περού, την Ιταλία και την Ελλάδα.

– Το μάθημα δεν είναι ακαδημαϊκό αλλά στοχεύει στο να μοιραστεί μαζί σας μια συγκεκριμένη μεθοδολογία. Μαζί με την θεωρία που θα είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα, κατά την διάρκεια των σεμιναρίων θα επικεντρωθούμε κατά κύριο λόγο σε συγκεκριμένες δραστηριότητες και στην αλληλεπίδραση.

– Το μάθημα δεν θα μείνει στην θεωρία. Το πρόγραμμα Memory θα εφαρμόσει στην πράξη την μεθοδολογία του σε διαφορετικές κοινότητες στον κόσμο. Κατά την διάρκεια του επόμενου έτους, covid-19 επιτρέποντος, θα γίνουν κινητικότητες στο Βιετνάμ, το Περού, και την Ελλάδα και θα διοργανωθούν τα τοπικά φεστιβάλ της Μνήμης σε όλες αυτές τις κοινότητες.

Τι ψάχνουμε λοιπόν;

– Ψάχνουμε ανθρώπους δραστήριους, με ωραίες ιδέες, με καλή διάθεση που να τους εξιτάρει το θέμα και να έχουν την επιθυμία να συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα καθ’ όλη τη διάρκεια του. Από τη θεωρία στην υλοποίηση.

– Ψάχνουμε ανθρώπους που θα δεσμευτούν ότι θα παρακολουθήσουν το μεγαλύτερο μέρος αυτής της εκπαίδευσης.

– Είναι απαραίτητη η γνώση αγγλικών, καθότι το μάθημα – λόγω της οικουμενικότητας του – θα διεξαχθεί στην αγγλική γλώσσα.

– Το μάθημα είναι χωρίς χρέωση και θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης σε όσους συμμετέχουν τουλάχιστον στο 80% των μαθημάτων και παραδώσουν την τελική εργασία.

– Ο αριθμός συμμετεχόντων από την Ελλάδα σε αυτήν την πρώτη φάση θα παραμείνει εξαιρετικά περιορισμένος. Ο λόγος είναι ότι επιθυμούμε να βρούμε συμμετέχοντες που θα ασχοληθούν πράγματι με το πρόγραμμα και όχι να συμπληρώσουμε αριθμούς. Το κριτήριο λοιπόν επιλογής θα στηριχθεί περισσότερο στο ενδιαφέρον και στη δέσμευση για συμμετοχή στο πρόγραμμα και λιγότερο σε τυπικά ακαδημαϊκά κριτήρια.

– Για να δηλώσετε συμμετοχή μπορείτε να συμπληρώσετε την παρακάτω αίτηση: https://forms.gle/QzP41LNM12JhbUA8A

Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι και τις 7 Απρίλιου.

Για την εφαρμογή του μοντέλου της Μνήμης έχει επιλεχθεί η κοινότητα της Φορτέτσας Ηρακλείου Κρήτης. Παραμένουμε ωστόσο ανοιχτοί να στηρίξουμε με την τεχνογνωσία μας περισσότερες ενδιαφερόμενες κοινότητες.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα Memory εδώ: http://memoryproject.eu/

Δείτε τη διαδραστική εφαρμογή του προγράμματος Memory για τον εντοπισμό μνημών εδώ: http://memoryapp.eu/

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Στην τελική ευθεία για την προκήρυξη του προγράμματος Νέων Γεωργών Σύντομα αναμένεται να βγάλει στον αέρα το ΥπΑΑΤ την προκήρυξη του προγράμματος Νέων Γεωργών,...

Themata

Πέντε κατηγορίες παρεμβάσεων για εξοικονόμηση ενέργειας στις κατοικίες επιδοτούνται με το νέο «Εξοικονομώ» που, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα «τρέξει»...

Themata

Νέες προτάσεις, συνολικού ύψους 2.476.660 ευρώ, κατέθεσε η δημοτική αρχή στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» Ακόμα τρεις χρηματοδοτήσεις, συνολικού ύψους 2.476.660 ευρώ, που αφορούν στηνδημιουργία υποδομών ανακύκλωσης, στην προμήθεια ενός σύγχρονου απορριμματοφόρου, στην αποκατάσταση του...

Creta

Ενημέρωση για υποβολή αιτήσεων συμμετοχής δημοτών στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης για τα μέτρα προφύλαξης & αντιμετώπισης από τον SARS-CoV-2 Από το Δήμο...