Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

People

Έλληνας ερευνητής στη μάχη κατά της επιληψίας

Ο Έλληνας ερευνητής Λεωνίδας Ιασεμίδης και η ομάδα του θα αναπτύξει νέες τεχνολογίες και μεθόδους για την έρευνα σε βάθος της επιληψίας


Ένα νέο διαπανεπιστημιακό ερευνητικό πρόγραμμα στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής διακεκριμένο καθηγητή βιοϊατρικής μηχανικής Λεωνίδα Ιασεμίδη του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας της Λουιζιάνα (LA Tech), θα αναπτύξει νέες τεχνολογίες και μεθόδους για την έρευνα σε βάθος της επιληψίας, παίρνοντας αδρή χρηματοδότηση από το αμερικανικό κράτος γι” αυτόν τον σκοπό.

Το πρόγραμμα «Ερευνώντας και Κατανοώντας τον Εγκέφαλο: Μικρο- & Μακρο-Δυναμική των Δικτύων της Επιληψίας και της Μνήμης» («Probing and Understanding the Brain: Micro and Macro Dynamics of Seizure and Memory Networks»), επιλέχθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ (NSF) για να χρηματοδοτηθεί με 6 εκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Η έρευνα, με τη συμμετοχή 12 επιστημόνων από τρία πανεπιστήμια (Λουιζιάνα, Αρκάνσας και Αλαμπάμα), θα εξετάσει την προέλευση και τον αντίκτυπο των επιληπτικών κρίσεων. Οι επιληπτικές κρίσεις επηρεάζουν άμεσα περίπου το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού και πολλούς περισσότερους ανθρώπους έμμεσα, αν ληφθεί υπόψη το περιβάλλον των ασθενών.

Όπως δήλωσε ο Λεωνίδας Ιασεμίδης «η επιληψία μπορεί να λειτουργήσει ως μοναδικό «παράθυρο στη λειτουργία του εγκεφάλου, επειδή προκαλεί διαφορετικά είδη βλάβης, ανάλογα με το σημείο του εγκεφάλου που επηρεάζει και την έκταση της επιληπτικής κρίσης στον εγκέφαλο».

Οι επιστήμονες θα επιχειρήσουν τη μακροχρόνια και σε βάθος καταγραφή και μαθηματική ανάλυση της νευρολογικής δραστηριότητας ανθρώπων και ζώων, προκειμένου να αποκαλύψουν τα αίτια της επιληψίας, καθώς και τις επιπτώσεις της σε άλλες εγκεφαλικές λειτουργίες, όπως τη μνήμη.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα αναπτυχθούν ελάχιστα επεμβατικοί εμφυτεύσιμοι αισθητήρες για την παρακολούθηση του εγκεφάλου πριν, κατά την διάρκεια και αρκετούς μήνες μετά από τα περιστατικά της επιληψίας. Οι ερευνητές θα συσχετίσουν τις αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των επιληπτικών κρίσεων, με αυτές που παρατηρούνται στα μεσοδιαστήματα μεταξύ των κρίσεων.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά