Connect with us

ΚΡΗΤΗ

Ένας Γερμανός στην κατοχή είπε στους Μεσαρίτες: «Αυτό το βουνό σας κόβει το νερό»

Δημοσιεύτηκε

στις

Πράγματι κάποιοι από εμάς τους Μεσαρίτες έχουμε ακούσει αυτή τη παραπάνω φράση του Γερμανού από παλαιότερους που πρόφτασαν τους Γερμανούς στη κατοχή, και μας την μετέφεραν


Τι ήθελε όμως να πει άραγε ο γερμανός αυτός?

Κατ’ αρχάς πρέπει να αναφέρουμε εδώ δύο πράγματα. Πρώτον πως οι Γερμανοί ήταν οι πρώτοι που πίστευαν στους ραβδοσκόπους, και έφεραν μαζί τους και ειδικά εκπαιδευμένα άτομα για να εντοπίσουν πού υπάρχει νερό στον κάμπο της Μεσαράς. Δεύτερον ο άνθρωπος που είπε την ανωτέρω φράση δεν ήταν κάποιος τυχαίος αλλά γεωλόγος επιστήμονας, ο οποίος επεσήμανε αυτό που γνωρίζουμε όλοι οι Μεσαρίτες, πως η περιοχή μας δέχεται τις λιγότερες βροχοπτώσεις από όλη την Ελλάδα, και αιτία είναι τα βουνά από παντού! Κάτι παρόμοιο έλεγαν και οι Τούρκοι κάποτε όταν είχαν διαπιστώσει κι εκείνοι το πρόβλημα για το τι φταίει, αλλά εκείνοι έλεγαν, «το πάνω βουνό, και το κάτω βουνό», εννοώντας πως τη βροχή κόβει ο Ψηλορείτης και τα Αστερούσια όρη!

Ο Ψηλορείτης πράγματι κόβει το νερό του βοριά, τα Αστερούσια όρη κόβουν το νερό του νοτιά, και κάποιοι λόφοι όπως τα Τρία Κεφλάλια, το Ψιλό Καστέλι κόβουν λίγο από τον καιρό που έρχεται από την ανατολή, όμως έχουμε και άλλα δυό βουνά στη Δύση. Ο δυτικός λοιπόν αέρας του χειμώνα που φέρνει τα πιο πολλά νερά σε όλη τη δυτική Ελλάδα, καθώς και στα Χανιά, εν τούτοις δεν μπορεί να κάνει το ίδιο και στη Μεσαρά!

Βλέπουμε πράγματι από τη περιοχή μας διάφορα βουνά στην δύση, όπως αυτό που είναι πάνω από την Αγία Γαλήνη η Βουβάλα, και δίπλα ένα άλλο το Κέντρο, βλέπουμε επίσης τον Κάρταλο κλπ. Ο Γερμανός πρέπει να εννοούσε το δεύτερο βουνό, το Κέντρος, ένα βουνό άγονο μεν, με κορφή σαν κεντρί, όπου πήρε και το όνομά του.

Εν τούτοις είχε εκαντοντάδες πηγές νερού και φυσικούς καταρράχτες, ιδανικό μέρος για φυσιολάτρες, ακτιβιστές κλπ.

Δεν ξέρουμε, αλλά μπορεί ο γερμανός να είχε και δίκοο πως αυτό το βουνό μας «κλέβει» πράγματι το νερό της βροχής!

Κείμενο φωτογραφία: Γεώργιος Χουστουλάκης

ΘΕΜΑ

Βρέθηκε εξάρτημα του μοιραίου ΙΧ, με τους 4 επιβάτες, στη θάλασσα;

Δημοσιεύτηκε

στις

Εξετάζεται αν το εξάρτημα ανήκει στο αυτοκίνητο που παρέσυρε το ποτάμι


Στην παραλία του Αφραθιά Τυμπακίου βρέθηκε πριν από λίγα λεπτά ένα εξάρτημα αυτοκινήτου -καινούργιο, σε άριστη κατάσταση- να επιπλέει στη θάλασσα, απ όπου το ανέσυρε ο Γιώργος Φιτσοδασκαλάκης από τη Φανερωμένη.

Καθώς όλες τις τελευταίες ώρες αναζητούνται εναγωνίως ίχνη του οχήματος με τους 4 επιβάτες που παρέσυρε ο Γεροπόταμος, το εύρημα πιθανολογείται ότι θα μπορούσε να ανήκει στο χαμένο ΙΧ, κάτι που πρέπει να εξεταστεί βοηθώντας την πορεία των ερευνών.

Εξ ου και το εξάρτημα θα παραδοθεί άμεσα, από τους συνεργάτες του “Διαsosτε τη Μεσαρά” στους οποίους το επέδειξε ο άνθρωπος που το βρήκε, στην Αστυνομία, με διευκρινίσεις για το ακριβές σημείο όπου βρέθηκε.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΘΕΜΑ

Στην περιοχή του Αεροδρομίου Τυμπακίου συνεχίζονται οι έρευνες

Δημοσιεύτηκε

στις

Όσο περνά η ώρα λιγοστεύουν οι ελπίδες – Στην μάχη της αναζήτησης και Εθελοντές Σαμαρείτες Μοιρών


Μάχη με το χρόνο δίνουν οι Αρχές από την στιγμή που έλαβαν το τηλεφώνημα από τους επιβαίνοντες του αυτοκινήτου που τους παρέσυρε ο χείμαρρος.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες όλες οι δυνάμεις από τα σώματα που βοηθούν στις έρευνες, έχουν μετακινηθεί και συνεχίζουν την αναζήτηση στην περιοχή του Αεροδρομίου Τυμπακίου.

Στην έρευνα εντοπισμού των αγνοουμένων δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι Εθελοντές Σαμαρείτες Μοιρών που από την πρώτη στιγμή βοηθούν στις έρευνες.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΘΕΜΑ

Σώθηκε γυναίκα που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά στη Χερσόνησο

Δημοσιεύτηκε

στις

Στα δύο “κόπηκαν” οι Κάτω Γούβες – Σώθηκε γυναίκα που εγκλωβίστηκε στο όχημά της


Στα δύο έχουν «κοπεί» οι Κάτω Γούβες του δήμου Χερσονήσου λόγω του χειμάρρου που βρίσκεται στη μέση του χωριού και με τις έντονες βροχοπτώσεις, υπερχείλισε.

Χθες το βράδυ, 30χρονη γυναίκα που επιχειρούσε να διασχίσει με το όχημά της το σημείο, παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά και για τον απεγκλωβισμό της, στήθηκε επιχείρηση από την Πυροσβεστική και την 3η ΕΜΑΚ, που έσπευσαν με 2 οχήματα και 4 άνδρες, δίνοντας τέλος στην αγωνία της γυναίκας που βρισκόταν εγκλωβισμένη μέσα στο αυτοκίνητό της.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη