Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

People

Ένας Κρητικός ροκάρει την Αμερική!

Ο Γιάννης Σαρχιανάκης γεννήθηκε στο Αστυράκι Μαλεβιζίου


Έζησε την εποχή του θρυλικού «Tassos Place” στην οδό Χάνδακος, στο Ηράκλειο, σύχναζε με τους φίλους του στη Θύρα 4 και παρότι ήταν καλός μαθητής δεχόταν συνεχείς επιπλήξεις από τους καθηγητές του επειδή είχε μακριά μαλλιά! Προέρχεται από μουσική οικογένεια, η οποία όμως υπηρετεί άλλα είδη μουσικής.

Ο πατέρας του παίζει λαούτο και ο αδερφός του μπουζούκι. Όταν, λοιπόν, ο Γιάννης στα 15 του αγόρασε την πρώτη του ηλεκτρική κιθάρα και άρχισε να «παίζει» ροκ και heavy metal, η οικογένειά του σάστισε… Το θεωρούμενο ως καπρίτσιο της εφηβείας δεν πέρασε ούτε με το στρατό, στον οποίο υπηρέτησε ως αλεξιπτωτιστής.

Όταν απολύθηκε, άρχισε να κυνηγάει το όνειρό του με κάθε τρόπο… Έστειλε ένα τραγούδι του σε αμερικάνικο διαγωνισμό και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα…

Σήμερα, είναι μέλος της American Federation Of Musicians και ο δίσκος του με τίτλο: “California Lover” γνωρίζει τη μία διάκριση μετά την άλλη. Στις 21 Απριλίου 2016 περπάτησε στο κόκκινο χαλί, προκειμένου να παραλάβει βραβείο για το τραγούδι του “ί Like U”, το οποίο βραβεύτηκε από την Akademia Music Award στο Λος Άντζελες (Hollywood).

*** Ελάτε να γνωρίσουμε καλύτερα τον Κρητικό ροκ σταρ…

Ο Γιάννης Σαρχιανάκης γεννήθηκε στο Αστυράκι Μαλεβυζίου, όπου και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Η ζωή στο χωριό τον «έψησε». Τον έμαθε να στηρίζεται στα πόδια του, να δίνει τις μάχες του και να βγαίνει νικητής. Τα γυμνασιακά του χρόνια τα έζησε στα Ανώγεια Μυλοποτάμου, φοιτώντας στην σχολική μονάδα που ήταν πλησιέστερη στο χωριό του. Καθώς, όμως η απόσταση ήταν πάλι μεγάλη, έμενε στην εστία.

Είχε ήδη γίνει οπαδός της ροκ και μέταλ μουσικής, πράγμα που είχε σοκάρει την παραδοσιακή οικογένειά του. Ο πατέρας του, εξάλλου, από τα 5 τον ηχογραφούσε να τραγουδά κρητικά τραγούδια, ενώ ο ίδιος συνόδευε με το λαούτο του. Πριν τελειώσει ο Γιάννης το λύκειο, η οικογένεια Σαρχιανάκη μετακομίζει στο Ηράκλειο.

Μια νέα ζωή ξεκινά… Εγγράφεται στο 2ο Λύκειο Ηρακλείου, γίνεται μόνιμος θαμώνας της Θύρας 4 και του Tassos Place. Εκεί δημιουργεί την πρώτη του μπάντα, η οποία λεγόταν “No Name”. Μέλη ήταν ο Θοδωρής στα ντραμς ο Παύλος στο μπάσο, ο Μιχάλης στη φωνή, ο Γιώργος και ο Γιάννης στις κιθάρες. Έκαναν πρόβες στα σπίτια των γονιών τους και έπαιζαν live κυρίως σε σχολεία.

Η πρώτη εμφάνιση των «Νο Name” είχε γίνει σε πάρτι στο 3ο λύκειο Ηρακλείου, το οποίο σημαδεύτηκε από επεισόδιο μεταξύ των οπαδών της Metal και της Punk μουσικής.

Όπως θυμάται ο Γιάννης, ένας punkάς «τόλμησε» να χορέψει ενώ έπαιζαν το «Paranoid” των Black Sabbath. Οι metalάδες εξέλαβαν το γεγονός ως προσβολή και έπεσε ξύλο! Εκείνη την εποχή ο Γιάννης ζει τα ανέμελα χρόνια που ζούσαν όλοι οι νέοι της εποχής του. Μετά το σχόλασμα δεν είχε το ασταμάτητο πέρα-δώθε στα φροντιστήρια και στα ιδιαίτερα.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε μπάλα στις αλάνες, μπάλα με ομάδες, παρέες, μουσική, μαθητικά πάρτι.

Η συνεχής ενασχόληση με το ποδόσφαιρο τον κάνει μέλος σε πολλές διαφορετικές ομάδες, ενώ φτάνει να βγάλει δελτίο και να παίζει με τον ΕΓΟΗ. Μετά από λίγα χρόνια οι «Νο Name” διαλύθηκαν. Ο Γιάννης Σαρχιανάκης σχηματίζει το γκρουπ «ΟΝΑΡ» με τον Παύλο, τον Μιχάλη και τον ίδιο από τους “No Name” και στα ντραμς αυτήν τη φορά τον Τάσο.

Η πρώτη φορά που έβγαλε λεφτά από τη μουσική του, ήταν με τους «ΟΝΑΡ».

Το συγκρότημα είχε παίξει σε ένα μπαρ στις Γούβες και πληρώθηκε! Ταυτόχρονα, διαβάζει για να δώσει πανελλήνιες. Παρακολουθεί τα μαθήματα της 4ης δέσμης, με στόχο την εισαγωγή στη γυμναστική ακαδημία. Παρότι έγραψε βαθμούς με τους οποίους σήμερα θα περνούσε σε πανεπιστήμιο, τότε δεν μπορούσε να εισαχθεί ούτε σε ΤΕΙ… Και να φανταστεί κανείς ότι είχε περάσει με άνεση το όριο σε όλα τα αθλήματα…

Η πορεία των «ΟΝΑΡ» στα μουσικά δρώμενα της Κρήτης διακόπηκε όταν ο Γιάννης θέλησε να δοκιμάσει την τύχη του στην Αγγλία. Όμως φαίνεται πως δεν είχε έρθει ακόμα η ώρα του… Επιστρέφοντας από την Αγγλία, δημιουργεί τους “Infrared” με τον Τάκη στο μπάσο, τον Αντώνη στα ντραμς, τον Λάρι στην κιθάρα και τον ίδιο στα φωνητικά. Κάπου εκεί αρχίζει μια πορεία ανοδική. Δίνουν συναυλίες για το Δήμο Ηρακλείου και κυκλοφορούν ένα τραγούδι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το “Light The Flame”. Έχει προηγηθεί ευδόκιμη υπηρεσία στη μαμά πατρίδα για 20 μήνες.

Ο Γιάννης υπηρέτησε στην 1η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών στο Μάλεμε και πραγματοποίησε πάνω από 15 ρίψεις κατά τη διάρκεια της θητείας του. Όμως, ακόμα πιο έντονα από αυτές, στη μνήμη του έχει χαραχτεί ο 10ήμερος ανταρτοπόλεμος στον οποίο συμμετείχε στον Ομαλό Χανίων. Επρόκειτο για μέρος της εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της οποίας έπρεπε να επιβιώσουν για 10 μέρες στα βουνά, μόνοι τους, χωρίς τροφή… Στις ΗΠΑ Ενώ οι “Infrared” έχουν αρχίσει και «ανεβαίνουν» ο Γιάννης αποφασίζει να στείλει σε ένα αμερικάνικο διαγωνισμό το τραγούδι “The Hippie”.

Βγήκε 3ο (σε 6.000 τραγούδια) στην κατηγορία εναλλακτικού ροκ. Κάπως έτσι προέκυψε η Αμερική. Κυνηγώντας το όνειρό του, βρέθηκε στο Los Angeles, όπου και ζει το μεγαλύτερο μέρος του έτους. Στις 21 Απριλίου 2016 έζησε μια δυνατή εμπειρία. Το τραγούδι “ί Like U”, βραβεύτηκε από την Akademia Music Award στο Λος Άντζελες (Hollywood) και ο ίδιος περπάτησε στο κόκκινο χαλί για να παραλάβει το βραβείο του, σε μια τελετή σαν εκείνη της απονομής των βραβείων Όσκαρ.

Όμως, οι διακρίσεις για το άλμπουμ “California Lover” δε σταμάτησαν εκεί.

Στις 20 Απριλίου του 2017 ο Γιάννης θα περπατήσει και πάλι στο κόκκινο χαλί για να παραλάβει αυτή τη φορά, δύο βραβεία από την Ακαδημία:

• Ένα για το τραγούδι «4U» στην κατηγορία του best rock song

• Ένα για το άλμπουμ «California lover” στην κατηγορία του best alternative album.

Μουσικά o Γιάννης Σαρχιανάκης έχει επηρεαστεί από τους “Nirvana”, “Red Hot Chili Peppers”, “Metallica”, “System Of a Down”».

Η επιτυχία δεν τον έχει αλλάξει: Πρόκειται για έναν άνθρωπο σεμνό και καλόβολο, χωρίς τα καπρίτσια και τις ιδιοτροπίες που συχνά έχουν άνθρωποι λιγότερο αναγνωρισμένοι από αυτόν. Αυτή την περίοδο βρίσκεται στην

Κρήτη, ζώντας με απλότητα ανάμεσα σε συγγενείς και φίλους του. Συμμετέχει σε οικογενειακά τραπέζια, πίνει καφέ στο Πολύκεντρο, τριγυρνάει στα μέρη της εφηβείας του, αλλά κάνει και πολλές ώρες πρόβες στο μικρό studio που έχει στην ταράτσα του σπιτιού του…

Πηγή: www.voltarakia.gr

Συνέντευξη σε αμερικανικό δίκτυο: http://www.marquix.tv/features/Infrared1.html

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

ΚΟΣΜΟΣ

Ανεβάζουν το βίντεο με το κατόρθωμά τους

World

Πατημασιές που χρονολογούνται πριν από 21.000 έως 23.000 χρόνια και βρέθηκαν στο Εθνικό Πάρκο Γουάιτ Σαντς στο νότιο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ παρέχουν τις...

Themata

Ο καιρός ήταν θαυμάσιος στη Νέα Υόρκη εκείνη την Τρίτη 11 Σεπτμβρίου 2001 – Μια υπέροχη ημέρα του αποκαλόκαιρου, που έμελλε να γίνει μία...

World

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων σε τουλάχιστον 22 Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι αιφνίδιες πλημμύρες που έπληξαν το βράδυ της...