Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Creta

Ενημέρωση στο Ρέθυμνο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών

Η ενημέρωση έγινε στο Ρέθυμνο


«Η ρύθμιση όλων των δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, αλλά και των οφειλών γενικότερα, ήταν ένα πάγιο αίτημα των Επιμελητηρίων της χώρας και φυσικά του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου, μια και πρόκειται για ένα πιεστικό πρόβλημα, που αφενός αντιμετωπίζει η πλειονότητα των επιχειρήσεων στο Νομό και που αφετέρου τείνει να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, προϊόντος του χρόνου».

Αυτό επισημαίνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιώργος Γιακουμάκης, με αφορμή ενημέρωση των μελών του Επιμελητηρίου για τη διαδικασία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών των Επιχειρήσεων.

Ο κ. Γιακουμάκης εξέφρασε την ελπίδα, μέσα από την διαδικασία αυτή, να «προσφέρεται πραγματικά η ευκαιρία μιας δίκαιης ρύθμισης, προσαρμοσμένης στις ανάγκες της επιχείρησης και της πραγματικής ικανότητας εξυπηρέτησης των οφειλών της».

Στην ενημέρωση των επιχειρηματιών, που πραγματοποιήθηκε από τον διευθυντή της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Γιώργο Μαστοράκη, επισημάνθηκε πως ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών θα έπρεπε να ενσωματώνει ένα σύνθετο μοντέλο αξιολόγησης της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, λαμβάνοντας υπόψη, τόσο τα ποσοτικά όσο και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους.

Σε αντίθεση με την εφαρμογή, αποκλειστικά και μόνο αυτοματοποιημένων κριτηρίων ένταξης στη ρύθμιση, θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω της συνεκτίμησης ποιοτικών παραμέτρων και των προοπτικών ανάπτυξής τους.

Ως προς αυτή την κατεύθυνση, η πρόβλεψη πιο ευέλικτων ημιαυτοποιημένων κριτηρίων, τα οποία θα αποδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο επιχειρηματικό πλάνο (business plan) και στην πρότερη συναλλακτική πρακτική των μικρότερων επιχειρήσεων, θα αποτελούσε την ενδεδειγμένη λύση.

«Η εφαρμογή λύσεων οριζόντιου χαρακτήρα ευνοεί τους οικονομικά ισχυρότερους, οι οποίοι αποτελούν τη μειοψηφία, ενώ αφήνουν εκτός την πλειονότητα εκείνων που έχουν πραγματικά ανάγκη. Προς αυτή την κατεύθυνση, μία δίκαιη και ρεαλιστική συνολική λύση στα προβλήματα των επιχειρήσεων θα έπρεπε να λαμβάνει υπόψη της την οικονομική πραγματικότητα, η οποία διαφοροποιείται αναλόγως του μεγέθους των επιχειρήσεων», ανέφερε ο κ. Μαστοράκης, τονίζοντας παράλληλα:

«Η συμμετοχή στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μαζικότερη και θα έπρεπε να δοθεί η δυνατότητα ένταξης σε αυτόν και στους ελεύθερους επαγγελματίες, εφόσον οι τελευταίοι παραιτηθούν από άλλες ρυθμίσεις ή από το δικαίωμα υπαγωγής στις ευεργετικές διατάξεις του Ν. Κατσέλη».

Στην ενημέρωση για το νόμο και τη διαδικασία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών των Επιχειρήσεων, τονίστηκε μεταξύ άλλων, ότι λείπει από το νόμο οποιαδήποτε αναφορά στην «εντός της κρίσης χρεωμένη επιχείρηση» καθώς εξαιτίας των μειωμένων τζίρων και των διαρκώς αυξανόμενων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, η πλειονότητα των επιχειρήσεων και δη των μικρομεσαίων έχει περιέλθει σε δεινή θέση.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου, «μετά από τόσα χρόνια δυσπραγίας, χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αλλιώς είχαν προγραμματίσει τις υποχρεώσεις τους, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές. Βρέθηκαν όμως, εγκλωβισμένοι σε μια μακροχρόνια οικονομική κρίση, με δανειακές υποχρεώσεις στις οποίες σήμερα πλέον αδυνατούν να ανταποκριθούν».

Τόνισε μάλιστα, ότι «αυτοί που ακόμη αντέχουν και δεν κλείνουν και που πραγματικά αξίζουν να παραμείνουν όρθιοι, διατηρώντας θέσεις εργασίας και τον κοινωνικό ιστό ανέπαφο, θα πρέπει να θεωρήσουν τον πρόσφατο νόμο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ως μια δυνατή διέξοδο στα παρόντα επαγγελματικά και κοινωνικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν».

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Δείτε και αυτά

ΚΡΗΤΗ

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, 15 Απριλίου στο Ρέθυμνο, στον Αδελιανό Κάμπο Στο τροχαίο, που σημειώθηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, ενεπλάκησαν ένα αυτοκίνητο...

ΚΡΗΤΗ

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή η σύνθεση του τριπρόσωπου, από το οποίο αναδείχθηκε ο νέος Μητροπολίτης Ο μέχρι σήμερα Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου...

ΚΡΗΤΗ

Επίθεση στο Δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου σημειώθηκε τα ξημερώματα από άγνωστους δράστες Επίθεση σημειώθηκε τα ξημερώματα στο Δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου από αγνώστους, οι οποίοι έγραψαν...

ΚΡΗΤΗ

Ο ένας διασωληνωμένος στη ΜΕΘ