Connect with us

ΘΕΜΑΤΑ

Ενώ το Σφεντύλι βυθίζετε 10 κάτοικοι παραμένουν στα σπίτια τους

Δημοσιεύτηκε

στις

Στη… Βενετία της Κρήτης, το Σφεντύλι, οι λιγοστοί κάτοικοι βιώνουν μέρα με την ημέρα την εξαφάνιση του χωριού που καλύπτεται αργά αλλά σταθερά από το νερό της τεχνητής λίμνης.


 

Περίπου 10 κάτοικοι απομένουν στο καταδικασμένο χωριό και είναι κυριολεκτικά αποκλεισμένοι, καθώς ο βασικός δρόμος βρίσκεται πια κάτω από το νερό. Για αυτούς απομένει μόνο ένα μονοπάτι στενό και πλέον… παραλίμνιο.

Η πρόσβαση στο Σφεντύλι γίνεται ουσιαστικά μόνο με τα πόδια. Κανένα όχημα δεν μπορεί να εισέλθει, ενώ τις βροχερές μέρες η πρόσβαση είναι σχεδόν αδύνατη και από το χωμάτινο μονοπάτι λόγω της λάσπης και του κινδύνου πτώσης μέσα στο φράγμα.

Το μαρτύριο είναι μεγαλύτερο για τους ηλικιωμένους που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα υγείας και με τους ίδιους να εκπέμπουν σήμα κινδύνου, ζητώντας βοήθεια από τα παιδιά τους, τα οποία διαμένουν σε άλλα χωριά προκειμένου να προμηθευτούν τα φάρμακά τους.

Όπως ο κ. Γιώργος Αργυράκης, ο οποίος συνεχίζει να διαμένει στο χωριό μαζί με την ηλικιωμένη σύζυγό του αλλά και την πεθερά του, ηλικίας 92 ετών.

sfentili

sfentili1

Αν και διαθέτει αυτοκίνητο, αυτό έχει “εγκλωβιστεί” στην πλατεία του χωριού καθώς μετά τη βύθιση του κεντρικού δρόμου δεν υπάρχει άλλο σημείο διαφυγής από τα πολύ στενά δρομάκια.

Όπως μας ανέφερε, η αποζημίωση που έλαβε για το απαλλοτριωμένο σπίτι του (92 τ.μ.) ήταν 32.000 ευρώ, χρήματα που όπως είπε δε φτάνουν όχι για να χτίσει νέο σπίτι αλλά για να προχωρήσει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες για την έκδοση οικοδομικής άδειας κ.λπ.

«Δεν έχουμε δρόμο διαφυγής. Δε μας δίνουν σημασία. Έχουν περάσει 15 χρόνια και δεν έχει μετεγκατασταθεί ούτε η εκκλησία ούτε το χωριό μας. Όλα αυτά με έχουν φέρει σε απόγνωση. Τι θέλουν δηλαδή, να πέσω στο φράγμα και να πνιγώ;», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αργυράκης.

Ενόψει της γιορτής του Αγίου Θεοδώρου στις 17 Φεβρουαρίου και παρά τα εμπόδια πρόσβασης στο χωριό, οι λιγοστοί κάτοικοι, όπως τονίζουν, δεν το βάζουν κάτω και προετοιμάζονται για το πανηγύρι ακόμη και αν το μισό χωριό έχει βυθιστεί στο φράγμα Αποσελέμη.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές, εκατοντάδες πιστοί από τα γύρω χωριά θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, παρκάροντας τα οχήματά τους στον παραλίμνιο δρόμο ώστε να κατέβουν πεζοί στο χωριό.

sfentili2

sfentili3

«Δε φεύγουμε»

«Δε φεύγουμε από δω. Αν χρειαστεί θα κλειστούμε μέσα στην εκκλησία του Αγίου μας και θαυματουργού Αγίου Θεοδώρου του Τίρωνος. Θα προσευχηθούμε για να μη σβήσει το χωριό μας από το χάρτη της Κρήτης. Ο Άγιός μας θα δώσει τη λύση», δήλωσε στη “N.K.” ο κ. Γιάννης Μπαντουβεράκης, ο οποίος παράλληλα επισήμανε ότι η εκκλησία δεν έχει απαλλοτριωθεί και δεν έχει ακόμα μεταφερθεί από το 2007, όπως και ο οικισμός τους.

sfentili4

Μάλιστα, όσο ανεβαίνει η στάθμη του νερού στο φράγμα Αποσελέμη, κάτοικοι των οποίων τα σπίτια κινδυνεύουν άμεσα να βουλιάξουν στο νερό, μετακομίζουν τα υπάρχοντά τους σε άλλα εγκαταλειμμένα σπίτια ή αποθήκες που βρίσκονται λίγα μέτρα παραπάνω και κάνουν το σταυρό τους.

 

«Θα κυκλοφορούμε με… βάρκες»

«Μάλλον, πρέπει να προμηθευτούμε βάρκες για να κυκλοφορούμε. Και φέτος θα γιορτάσουμε τον Άγιό μας και θα κάνουμε πανηγύρι στη χάρη του», δήλωσε στη “N.K.” ο κ. Ματθαίος Φλουράκης, ο οποίος έλαβε ως αποζημίωση 65.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 21.000 αφορούν την απαλλοτρίωση του σπιτιού του, ενώ τα υπόλοιπα την αγροτική περιουσία του, η οποία βρίσκεται πλέον στον πάτο του φράγματος. «Δεν εγκαταλείπουμε την εκκλησία. Όπως λένε και στο στρατό, για πατρίδα, πίστη και οικογένεια δίνεις και τη ζωή σου. Αυτό θα κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά.

sfentili5

«Δυστυχώς, αντικρίζουμε την ασυνέπεια του κράτους. Αν και στηρίξαμε το έργο της κατασκευής του φράγματος Αποσελέμη ακόμη και την κρίσιμη χρονική περίοδο της έμφραξης, οπότε το έργο κινδύνευε με απένταξη, οι αρμόδιοι δεν τήρησαν το λόγο αλλά και τις υπογραφές τους. Από τη νέα κυβέρνηση ευελπιστούμε να μας αντιμετωπίσει με ήθος και ανθρωπιά», επισήμανε μεταξύ άλλων στη “Ν.Κ.” ο κ. Ευάγγελος Γραμματικάκης, ο οποίος παράλληλα αναφέρθηκε και στο συνολικό ποσό που έλαβαν 20 περίπου οικογένειες για τις ανάγκες απαλλοτρίωσης της περιουσίας τους, ποσό που, όπως είπε, δεν ξεπερνά συνολικά τις 630.000!

 

Επιτήδειοι ρημάζουν το χωριό – Κλέβουν τα πάντα

Και ενώ το Σφεντύλι ολοένα και βυθίζεται στο νερό με κάθε έντονη βροχόπτωση, όπως άλλωστε αποτυπώνεται και στο πλούσιο φωτογραφικό υλικό που παρουσιάζει η εφημερίδα μας, υπάρχουν την ίδια ώρα και οι επιτήδειοι οι οποίοι ρημάζουν το χωριό, αφαιρώντας πόρτες, παράθυρα ακόμη και τα κεραμίδια.

sfentili6

Μάλιστα, υπήρξαν και περιπτώσεις που οι δράστες ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τους κατοίκους που ύψωσαν τη φωνή τους στην προσπάθειά τους να προστατέψουν διάφορα πράγματα άλλων συγκατοίκων τους, όπως μια σόμπα και ένα πλυντήριο. Άγνωστοι δράστες έχουν βάλει στο στόχαστρο το Σφεντύλι εδώ και αρκετό καιρό, με τους δημότες να λένε μόνο μια λέξη: «ντροπή».

sfentili7

 

Δήμος Χερσονήσου: «Θέμα χρόνου η μετεγκατάσταση της εκκλησίας»

Από πλευράς Δήμου Χερσονήσου τονίζεται ότι είναι θέμα χρόνου η μετεγκατάσταση της εκκλησίας σε έκταση που βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό Σφεντύλι καθώς, όπως αναφέρει ο δήμαρχος Γιάννης Μαστοράκης, «αναμένουν τον έλεγχο και την έγκριση της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης για την αγορά και απόκτηση ακινήτου προκειμένου στη συνέχεια να μετεγκατασταθεί η εκκλησία, ο οικισμός αλλά και να αναπτυχθούν διάφορες δράσεις για το περιβάλλον.

sfentili8

«Αυτή τη στιγμή τα κατάλληλα οικόπεδα που έχουν προσφερθεί με τη διαδικασία του διαγωνισμού είναι επτά στρέμματα. Εκτιμώ ότι σε έναν μήνα θα γίνουν τα συμβόλαια με τους ιδιώτες», πρόσθεσε ο κ. Μαστοράκης.

neakriti.gr

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα 25 Αυγούστου στο cretanmagazine.gr

Δημοσιεύτηκε

στις

Τα πιο σημαντικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που έγιναν σαν σήμερα 25 Αυγούστου


Γεγονότα σαν σήμερα

 

1875: Ο Μάθιου Γουέμπ, γίνεται ο πρώτος άνθρωπος, που διέσχισε κολυμπώντας τη Μάγχη.

1898: 700 Έλληνες και 15 Άγγλοι σφαγιάζονται στο Ηράκλειο της Κρήτης από τους Τούρκους. Η σημερινή κεντρική «οδός 25ης Αυγούστου» στην πόλη ονομάστηκε έτσι από αυτό το γεγονός.

Irakleio-1898

 

1903: Η βρετανική αποστολή υπολογίζει τα θύματα του πολέμου των Μπόερς στη Νότια Αφρική σε 100.000.

1914: Παραιτείται από την πρωθυπουργία ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

1920: Τελειώνει η Μάχη της Βαρσοβίας, η οποία άρχισε στις 13 Αυγούστου. Ο ρωσικός κόκκινος στρατός ηττάται.

1920: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ανακηρύσσεται από τη Βουλή άξιος ευεργέτης και σωτήρας, για την «Ελλάδα των Δύο Ηπείρων και των Πέντε Θαλασσών».

Eleftherios_Venizelos-Vouli

 

1921: Η Γερμανία υπογράφει συμφωνία ειρήνης με τις ΗΠΑ, τερματίζοντας επίσημα την κατάσταση πολέμου.

1922: Χάνει τη μάχη ο ελληνικός στρατός στη Μικρά Ασία. Η πόλη της Σμύρνης παραδίνεται στους Συμμάχους. Αρχίζει η έξοδος του Ελληνισμού της Σμύρνης, αλλά και των προσφύγων της ενδοχώρας που ακολουθούν την υποχωρητική κίνηση του Ελληνικού στρατού και έχουν ήδη συρρεύσει στην πόλη, προς την νησιωτική Ελλάδα. Ο Λόρδος Κώρζον προτείνει την ανάληψη της προστασίας των μειονοτήτων στην Θράκη και την Ανατολή από την Κοινωνία των Εθνών.

1925: Το νέο Διοικητικό συμβούλιο του Εργατικού κέντρου Αθηνών παραγγέλλει στα σωματεία να απομακρύνουν τους κομμουνιστές.

1928: Πρωτοεμφανίζονται οι αριθμοί στις φανέλες των παικτών στους αγώνες ποδοσφαίρου Arsenal- Sheffield Wednesday και Chelsea- Swansea Town. Οι γηπεδούχοι φοράνε νούμερα από 1-11 και οι φιλοξενούμενοι 12-22.

Squad_numbers

 

1933: 21 χώρες υπέγραψαν στο Λονδίνο συμφωνία για το ύψος της παραγόμενης ποσότητας σίτου, για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της υπερπαραγωγής σε παγκόσμια κλίμακα.

1937: Με απόφαση του υπουργού Εργασίας συστάθηκαν γραφεία εύρεσης εργασίας σε διάφορες μεγάλες πόλεις της χώρας.

1938: Δύο μεγάλες οτομοτρίς θα εξυπηρετούν τη σιδηροδρομική συγκοινωνία μεταξύ Βόλου και Λάρισας.

1944: Η Ρουμανία κηρύσσει πόλεμο με τη Γερμανία.

1949: Στις 5:30 το πρωί ο Εθνικός Στρατός εξαπολύει την τελική επίθεσή του στον Γράμμο εναντίον των ανταρτών του «Δημοκρατικού Στρατού» (ΔΣΕ).

Ethnikos_Stratos-antartes-Grammos

 

1956: Πάνω από 100.000 έγχρωμοι διώχθηκαν από τα σπίτια τους στο Γιοχάννεσμπουργκ βάσει του νέου νόμου.

1960: Τελετή έναρξης των 17ων Ολυμπιακών Αγώνων στη Ρώμη. Για πρώτη φορά ξανακούγεται ο «Ολυμπιακός Ύμνος» του Σπύρου Σαμάρα που είχε αναγνωριστεί δυο χρόνια νωρίτερα από τη ΔΟΕ ως μόνιμος και επίσημος ύμνος των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Συμμετέχουν 4.733 αθλητές και 610 αθλήτριες από 84 κράτη σε 17 αθλήματα. Ο Πάπας Ιωάννης ΙΒ’ ευλογεί τους αθλητές στο Βατικανό πριν από τους αγώνες. Πραγματοποιείται η πρώτη δορυφορική μετάδοση των αγώνων και η ηλεκτρονική παρουσίαση των αποτελεσμάτων σε πίνακες.

Olympic_Games_1960-opening

 

1980: Η Σουηδή ηθοποιός Γκρέτα Γκάρμπο παραθερίζει στην Ελλάδα.

1991: Ο Καρλ Λιούις σπάει το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100μ με 9.86 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο Τόκιο.

1993: Βάνδαλοι καταστρέφουν το ελληνικό νεκροταφείο της κοινότητας Νεοχωρίου στην Κωνσταντινούπολη. Την ίδια εποχή στην Τουρκία, έξι άτομα σκοτώνονται από έκρηξη αγωγού πετρελαίου.

1994: Στη Βρετανία, σπάνια περίπτωση διδύμων με διαφορετικό χρώμα καταγράφεται στα ιατρικά χρονικά.

1996: Εξέγερση σημειώνεται στις φυλακές Κορυδαλλού μετά από συμπλοκή Αλβανών και Ελλήνων ανηλίκων κρατουμένων.

2003: 52 άνθρωποι σκοτώνονται σε δύο τρομοκρατικές επιθέσεις φανατικών ισλαμιστών στη Βομβάη της Ινδίας.

2004: Η Φανή Χαλκιά κατακτά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το χρυσό μετάλλιο στα 400 μέτρα με εμπόδια, κόβοντας πρώτη το νήμα του τερματισμού σε χρόνο 52.82. Την απόσυρσή της από την ενεργό δράση ανακοινώνει η Νίκη Ξάνθου, που αποκλείεται στο μήκος. Ο Νίκος Κακλαμανάκης κατακτά το ασημένιο μετάλλιο της 11ης ιστιοδρομίας στα Μιστράλ ανδρών.

Fani_Xalkia-empodia_2004

 

2007: Μια σειρά από μεγάλες δασικές πυρκαγιές ξεκινούν στην Πελοπόννησο, την Εύβοια και άλλα σημεία της Ελλάδας, ξεκινώντας έτσι τη μεγαλύτερη καταστροφή δασών στην καταγεγραμμένη ιστορία της χώρας, και μια από τις φονικότερες παγκοσμίως, αφού τα θύματα ανέρχονται σε δεκάδες.

 

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

 

1530 – Ιβάν Δ’ ο Τρομερός, ο πρώτος τσάρος της Ρωσίας. (Θαν. 18/3/1584)

Ivan_the_Terrible

 

1767 – Λουί Αντουάν ντε Σαιν Ζιστ, Γάλλος επαναστάτης και συγγραφέας.

1786 – Λουδοβίκος Α΄ της Βαυαρίας, Βασιλιάς της Βαυαρίας.

1836 – Μπρετ Χάρτ, Αμερικανός συγγραφέας και ποιητής.

1841 – Εμίλ Κόχερ, Ελβετός χειρουργός και νομπελίστας.

1850 – Σαρλ Ρισέ, Γάλλος γιατρός και νομπελίστας.

1900 – Χανς Άντολφ Κρεμπς, Γερμανός γιατρός και νομπελίστας.

1902 – Στέφαν Βολπ, Γερμανός μουσικός συνθέτης.

1912 – Έριχ Χόνεκερ, Γερμανός ηγέτης της πρώην Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας.

1918 – Λέοναρντ Μπέρνσταϊν, αμερικανός διευθυντής ορχήστρας και συνθέτης. (Θαν. 14/10/1990)

Leonard_Bernstein

 

1930 – Σον Κόνερι, Σκωτσέζος ηθοποιός.

1934 – Γιάννης Βογιατζής, Έλληνας τραγουδιστής και ηθοποιός.

1938 – Φρέντερικ Φόρσαϊθ, Βρετανός συγγραφέας.

1954 – Έλβις Κοστέλο, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Ντέκλαν Πάτρικ Μακ Μάνους, βρετανός ρόκερ.

Elvis_Costello

 

1986 – Καρολίνα Πελενδρίτου, Κύπρια κολυμβήτρια.

 

 

Θάνατοι σαν σήμερα

 

79 – Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, Ρωμαίος στρατιωτικός, συγγραφέας και φιλόσοφος

383 – Γρατιανός, Ρωμαίος αυτοκράτορας

471 – Γεννάδιος Α΄, πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

1192 – Ούγος Γ’, δούκας της Βουργουνδίας

1270 – Λουδοβίκος Θ’, βασιλιάς της Γαλλίας

1699 – Χριστιανός Ε’, βασιλιάς της Δανίας

1774 – Νικολό Τζομμέλλι, Ιταλός συνθέτης

1776 – Ντέιβιντ Χιουμ, Σκωτσέζος φιλόσοφος και ιστορικός

1819 – Τζέιμς Βατ, σκοτσέζος εφευρέτης της πρώτης ατμομηχανής. Το όνομά του δόθηκε στη μονάδα μέτρησης της ηλεκτρικής ισχύος. (Γεν. 19/1/1736)

James_Watt

 

1822 – Ουίλιαμ Χέρσελ, Βρετανός αστρονόμος γερμανικής καταγωγής

1867 – Μάικλ Φαραντέι, Άγγλος φυσικός και χημικός

1900 – Φρειδερίκος Νίτσε, Γερμανός φιλόσοφος. (Γεν. 15/10/1844)

Friedrich_Nietzsche

 

1908 – Ανρί Μπεκερέλ, Γάλλος φυσικός (βραβείο Νόμπελ)

1988 – Κώστας Ταχτσής, έλληνας ποιητής και συγγραφέας. («Το Τρίτο Στεφάνι») (Γεν. 8/10/1927)

Kostas_Taxtsis

 

2000 – Καρλ Μπαρκς, Αμερικανός σχεδιαστής κόμικς

2001 – Aaliyah, Αμερικανίδα τραγουδίστρια

2002 – Γιάννης Γκιωνάκης, ηθοποιός

2006 – Νουρ Χασαναλί, πρόεδρος του Τρινιντάντ και Τομπάγκο

2009 – Τεντ Κένεντι, Αμερικανός πολιτικός

2012 – Νηλ Άρμστρονγκ, Αμερικανός αστροναύτης

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Life

Εθελοντική αιμοδοσία στο Πετροκεφάλι

Δημοσιεύτηκε

στις

Στις 25/8/2019 στην πολλαπλη αιθουσα του δημοτικου σχολειου


Η Εθελοντική Αιμοδοσία είναι πρόληψη, είναι ανώνυμη, είναι πράξη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης για τον άγνωστο πάσχοντα ασθενή.

Έλα και συ, μην περιμένεις να σου το ζητήσουν… ίσως αύριο να είναι για το δικό σου άνθρωπο, για σένα, με το αίμα μου δίνω αυτό που είμαι και όχι αυτό που έχω.

ΔΩΣΕ ΑΙΜΑ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ!

ΤΟ ΧΡΩΣΤΑΣ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ!

Πέντε λεπτά από το χρόνο σου, μια φιάλη που δεν πωλείται και δεν αγοράζεται, αλλά αξίζει σε μια δεδομένη στιγμή όσο η ίδια η ζωή! Σ’ αυτήν την προσπάθεια σας καλούμε όλους για αιμοδοσία στις 25/8/2019 στην πολλαπλη αιθουσα του δημοτικου σχολειου απο τις 10 30 πμ εως 13 00 μμ

Ευελπιστώντας να ξεπεράσουμε κάθε άλλη συμμετοχή.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Life

Ένα έργο τέχνης στην παραλία Καλακίου

Δημοσιεύτηκε

στις

Τι γίνεται όταν τον ταλέντο συναντά ένα άδειο τοίχο;;; αριστουργήματα!!!


Από σήμερα ένα νέο έργο τέχνης(14 μέτρα πλάτος x 2,5 ύψος) κοσμεί την παραλία του Καλαμακίου κάτω από την ράμπα του ΑΜΕΑ.

Το θέμα δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από την χελώνα καρέρα-καρέτα που κάθε χρόνο διασχίζει τους ωκεανούς για να εναποθέτει τα αυγά της στην παραλία του Καλαμακιου που αποτελεί μια από τις πια σηματικές παραλίες ωοτοκίας στην Κρήτη.

Τα μαγικά χεράκια αυτού του έργου τέχνης ανήκουν στην Λίντα και την Κατερίνα τα κορίτσια στου Street painting και τις ευχαριστούμε θερμά!

Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Σουζάνα για την πρωτοβουλία, στην εταιρία χρώματα Καμπουράκης Γεώργιος στις Μοίρες για τη δωρεά χρωμάτων, στο καφέ Νότια Αμμος και την ταβέρνα Αριστείδης στο Καλαμάκι για την δωρεάν σίτιση των κοριτσιών.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη