Connect with us

ΘΕΜΑΤΑ

Ενώ το Σφεντύλι βυθίζετε 10 κάτοικοι παραμένουν στα σπίτια τους

Avatar

Δημοσιεύτηκε

στις

Στη… Βενετία της Κρήτης, το Σφεντύλι, οι λιγοστοί κάτοικοι βιώνουν μέρα με την ημέρα την εξαφάνιση του χωριού που καλύπτεται αργά αλλά σταθερά από το νερό της τεχνητής λίμνης.


 

Περίπου 10 κάτοικοι απομένουν στο καταδικασμένο χωριό και είναι κυριολεκτικά αποκλεισμένοι, καθώς ο βασικός δρόμος βρίσκεται πια κάτω από το νερό. Για αυτούς απομένει μόνο ένα μονοπάτι στενό και πλέον… παραλίμνιο.

Η πρόσβαση στο Σφεντύλι γίνεται ουσιαστικά μόνο με τα πόδια. Κανένα όχημα δεν μπορεί να εισέλθει, ενώ τις βροχερές μέρες η πρόσβαση είναι σχεδόν αδύνατη και από το χωμάτινο μονοπάτι λόγω της λάσπης και του κινδύνου πτώσης μέσα στο φράγμα.

Το μαρτύριο είναι μεγαλύτερο για τους ηλικιωμένους που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα υγείας και με τους ίδιους να εκπέμπουν σήμα κινδύνου, ζητώντας βοήθεια από τα παιδιά τους, τα οποία διαμένουν σε άλλα χωριά προκειμένου να προμηθευτούν τα φάρμακά τους.

Όπως ο κ. Γιώργος Αργυράκης, ο οποίος συνεχίζει να διαμένει στο χωριό μαζί με την ηλικιωμένη σύζυγό του αλλά και την πεθερά του, ηλικίας 92 ετών.

sfentili

sfentili1

Αν και διαθέτει αυτοκίνητο, αυτό έχει “εγκλωβιστεί” στην πλατεία του χωριού καθώς μετά τη βύθιση του κεντρικού δρόμου δεν υπάρχει άλλο σημείο διαφυγής από τα πολύ στενά δρομάκια.

Όπως μας ανέφερε, η αποζημίωση που έλαβε για το απαλλοτριωμένο σπίτι του (92 τ.μ.) ήταν 32.000 ευρώ, χρήματα που όπως είπε δε φτάνουν όχι για να χτίσει νέο σπίτι αλλά για να προχωρήσει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες για την έκδοση οικοδομικής άδειας κ.λπ.

«Δεν έχουμε δρόμο διαφυγής. Δε μας δίνουν σημασία. Έχουν περάσει 15 χρόνια και δεν έχει μετεγκατασταθεί ούτε η εκκλησία ούτε το χωριό μας. Όλα αυτά με έχουν φέρει σε απόγνωση. Τι θέλουν δηλαδή, να πέσω στο φράγμα και να πνιγώ;», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αργυράκης.

Ενόψει της γιορτής του Αγίου Θεοδώρου στις 17 Φεβρουαρίου και παρά τα εμπόδια πρόσβασης στο χωριό, οι λιγοστοί κάτοικοι, όπως τονίζουν, δεν το βάζουν κάτω και προετοιμάζονται για το πανηγύρι ακόμη και αν το μισό χωριό έχει βυθιστεί στο φράγμα Αποσελέμη.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές, εκατοντάδες πιστοί από τα γύρω χωριά θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, παρκάροντας τα οχήματά τους στον παραλίμνιο δρόμο ώστε να κατέβουν πεζοί στο χωριό.

sfentili2

sfentili3

«Δε φεύγουμε»

«Δε φεύγουμε από δω. Αν χρειαστεί θα κλειστούμε μέσα στην εκκλησία του Αγίου μας και θαυματουργού Αγίου Θεοδώρου του Τίρωνος. Θα προσευχηθούμε για να μη σβήσει το χωριό μας από το χάρτη της Κρήτης. Ο Άγιός μας θα δώσει τη λύση», δήλωσε στη “N.K.” ο κ. Γιάννης Μπαντουβεράκης, ο οποίος παράλληλα επισήμανε ότι η εκκλησία δεν έχει απαλλοτριωθεί και δεν έχει ακόμα μεταφερθεί από το 2007, όπως και ο οικισμός τους.

sfentili4

Μάλιστα, όσο ανεβαίνει η στάθμη του νερού στο φράγμα Αποσελέμη, κάτοικοι των οποίων τα σπίτια κινδυνεύουν άμεσα να βουλιάξουν στο νερό, μετακομίζουν τα υπάρχοντά τους σε άλλα εγκαταλειμμένα σπίτια ή αποθήκες που βρίσκονται λίγα μέτρα παραπάνω και κάνουν το σταυρό τους.

 

«Θα κυκλοφορούμε με… βάρκες»

«Μάλλον, πρέπει να προμηθευτούμε βάρκες για να κυκλοφορούμε. Και φέτος θα γιορτάσουμε τον Άγιό μας και θα κάνουμε πανηγύρι στη χάρη του», δήλωσε στη “N.K.” ο κ. Ματθαίος Φλουράκης, ο οποίος έλαβε ως αποζημίωση 65.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 21.000 αφορούν την απαλλοτρίωση του σπιτιού του, ενώ τα υπόλοιπα την αγροτική περιουσία του, η οποία βρίσκεται πλέον στον πάτο του φράγματος. «Δεν εγκαταλείπουμε την εκκλησία. Όπως λένε και στο στρατό, για πατρίδα, πίστη και οικογένεια δίνεις και τη ζωή σου. Αυτό θα κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά.

sfentili5

«Δυστυχώς, αντικρίζουμε την ασυνέπεια του κράτους. Αν και στηρίξαμε το έργο της κατασκευής του φράγματος Αποσελέμη ακόμη και την κρίσιμη χρονική περίοδο της έμφραξης, οπότε το έργο κινδύνευε με απένταξη, οι αρμόδιοι δεν τήρησαν το λόγο αλλά και τις υπογραφές τους. Από τη νέα κυβέρνηση ευελπιστούμε να μας αντιμετωπίσει με ήθος και ανθρωπιά», επισήμανε μεταξύ άλλων στη “Ν.Κ.” ο κ. Ευάγγελος Γραμματικάκης, ο οποίος παράλληλα αναφέρθηκε και στο συνολικό ποσό που έλαβαν 20 περίπου οικογένειες για τις ανάγκες απαλλοτρίωσης της περιουσίας τους, ποσό που, όπως είπε, δεν ξεπερνά συνολικά τις 630.000!

 

Επιτήδειοι ρημάζουν το χωριό – Κλέβουν τα πάντα

Και ενώ το Σφεντύλι ολοένα και βυθίζεται στο νερό με κάθε έντονη βροχόπτωση, όπως άλλωστε αποτυπώνεται και στο πλούσιο φωτογραφικό υλικό που παρουσιάζει η εφημερίδα μας, υπάρχουν την ίδια ώρα και οι επιτήδειοι οι οποίοι ρημάζουν το χωριό, αφαιρώντας πόρτες, παράθυρα ακόμη και τα κεραμίδια.

sfentili6

Μάλιστα, υπήρξαν και περιπτώσεις που οι δράστες ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τους κατοίκους που ύψωσαν τη φωνή τους στην προσπάθειά τους να προστατέψουν διάφορα πράγματα άλλων συγκατοίκων τους, όπως μια σόμπα και ένα πλυντήριο. Άγνωστοι δράστες έχουν βάλει στο στόχαστρο το Σφεντύλι εδώ και αρκετό καιρό, με τους δημότες να λένε μόνο μια λέξη: «ντροπή».

sfentili7

 

Δήμος Χερσονήσου: «Θέμα χρόνου η μετεγκατάσταση της εκκλησίας»

Από πλευράς Δήμου Χερσονήσου τονίζεται ότι είναι θέμα χρόνου η μετεγκατάσταση της εκκλησίας σε έκταση που βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό Σφεντύλι καθώς, όπως αναφέρει ο δήμαρχος Γιάννης Μαστοράκης, «αναμένουν τον έλεγχο και την έγκριση της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης για την αγορά και απόκτηση ακινήτου προκειμένου στη συνέχεια να μετεγκατασταθεί η εκκλησία, ο οικισμός αλλά και να αναπτυχθούν διάφορες δράσεις για το περιβάλλον.

sfentili8

«Αυτή τη στιγμή τα κατάλληλα οικόπεδα που έχουν προσφερθεί με τη διαδικασία του διαγωνισμού είναι επτά στρέμματα. Εκτιμώ ότι σε έναν μήνα θα γίνουν τα συμβόλαια με τους ιδιώτες», πρόσθεσε ο κ. Μαστοράκης.

neakriti.gr

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook