Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Creta

Ενοχή για όλους τους κατηγορούμενους ζήτησε η Εισαγγελέας

Για την υπόθεση απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη


Μέλη της εγκληματικής οργάνωσης η οποία επί έξι μήνες κρατούσε όμηρο τον Μιχάλη Λεμπιδάκη, χαρακτήρισε και τους 12 κατηγορούμενους, στη δίκη για την απαγωγή του επιχειρηματία, η εισαγγελέας της έδρας, κατά την σημερινή αγόρευσή της στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης.

Η εισαγγελέας κ. Γεωργία Δούρου μετά από τετράωρη αγόρευση, πρότεινε την ενοχή όλων των κατηγορουμένων, με κάποιες διαφοροποιήσεις όμως σε σχέση με το κατηγορητήριο της υπόθεσης.

“Ήταν μια άρτια δομημένη, πολύ καλά σχεδιασμένη ομάδα, η οποία είχε όλες τις προϋποθέσεις όχι μόνο να ολοκληρώσει την έκνομη πράξη της απαγωγής αλλά και άλλες. Εάν ήταν επιτυχής θα είχαμε και πολλές άλλες ανάλογες πράξεις από μέρους της”, τόνισε.

Η πρόταση

Η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή μόνον του 47χρονου από την Αθήνα, με καταγωγή από το Ρέθυμνο για την πράξη της συγκρότησης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Έχει τις δύο πρώτες επικοινωνίες με την οικογένεια του απαχθέντος σύμφωνα με την κ. Δούρου. “Βάζει την θεμέλιο λίθο της διαπραγμάτευσης” όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν είχε την ίδια άποψη και για τον 47χρονο ακτιβιστή από το Ρέθυμνο, τον αποκαλούμενο “Ευγένιο”, που αντιμετωπίζει την ίδια κατηγορία. Πρότεινε να κριθεί ένοχος για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση, για την αρπαγή του επιχειρηματία και για απλή συνέργεια στην απόπειρα εκβίασης. Θεωρεί ότι εντάχθηκε στην ομάδα λίγο διάστημα μετά την απαγωγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη και ότι στρατολόγησε την δεύτερη ομάδα η οποία, όπως ανέφερε, ανέλαβε δράση τον Αύγουστο του 2017. Αυτό το έκανε, σύμφωνα με την εισαγγελέα, κατόπιν εντολής των αρχηγών της ομάδας.

Η εισαγγελέας στην πρότασή της ενέταξε στους φύλακες του Μιχάλη Λεμπιδάκη και τον 41χρονο εργαζόμενο στην μάντρα ανταλλακτικών η οποία αποτέλεσε το 6ο και τελευταίο κρησφύγετο απ’ όπου απελευθερώθηκε ο Ηρακλειώτης επιχειρηματίας. “Είναι ο επονομαζόμενος “Φιλόσοφος”, είπε χαρακτηριστικά και πρότεινε να κριθεί ένοχος για την πράξη της αρπαγής και της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.

Πέντε από τους κατηγορούμενους, ο 46χρονος επιχειρηματίας από το Ρέθυμνο, ο 50χρονος ξάδερφός του, ο 23χρονος κτηνοτρόφος από τα Σφακιά, ο 42χρονος αδερφός και ο 40χρονος πρώην γαμπρός του φερόμενου ως εγκεφάλου της απαγωγής που κατοικούν στην Αθήνα, πρότεινε να καταδικαστούν για την πράξη της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης.

Στον 45χρονο ιδιοκτήτη της μάντρας η εισαγγελέας εισηγήθηκε να κριθεί ένοχος για τις πράξεις της αρπαγής, της απλής συνέργειας σε απόπειρα εκβίασης και της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση. Επίσης στον 47χρονο αγρότη από το Ρέθυμνο, τον “παππού” που έχει παρουσία σε 4 κρησφύγετα ως φύλακας, η εισαγγελέας πρότεινε να καταδικαστεί για τις πράξεις της αρπαγής, της απόπειρας εκβίασης και της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση. Για τον 62χρονο μεσίτη που φέρεται να έχει κάνει τις διαπραγματεύσεις με την οικογένεια το τελευταίο διάστημα πριν την απελευθέρωση του επιχειρηματία, πρότεινε να κριθεί ένοχος για απόπειρα εκβίασης και ένταξης στην εγκληματική οργάνωση.

Κι άλλοι κατηγορούμενοι;

Νέος κύκλος ανακριτικής έρευνας για την υπόθεση της απαγωγής αναμένεται να ανοίξει με την απόφαση της εισαγγελέως της έδρας να διαβιβάσει τα πρακτικά της δίκης όταν ολοκληρωθεί, στον εισαγγελέα Εφετών Ανατολικής Κρήτης. Όπως είπε χθες κατά την αγόρευσή της, θα ζητήσει να διερευνηθεί τυχόν εμπλοκή και ποινική ευθύνη άλλων 4 ατόμων, ανάμεσά τους και ένας κρητικός ο οποίος είχε εμπλακεί στην υπόθεση της απαγωγής του Περικλή Παναγόπουλου, τα ονόματα των οποίων αναφέρθηκαν επανειλημμένως κατά την ακροαματική διαδικασία για τις ύποπτες συναντήσεις και τις τηλεφωνικές επαφές που είχαν με ορισμένους από τους κατηγορούμενους, το επίμαχο διάστημα της απαγωγής.

Δίωξη στον Μιχάλη Λεμπιδάκη;

Αίσθηση προκάλεσε ο προβληματισμός που εξέφρασε η εισαγγελέας της έδρας για το εάν θα πρέπει να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του Μιχάλη Λεμπιδάκη για ψευδορκία. Η κ. Δούρου δήλωσε απολύτως σίγουρη ότι ο επιχειρηματίας ψεύδεται για τους 4 απαγωγείς του, για τους οποίους είπε ότι φορούσαν κουκούλες. Επικαλέστηκε δύο αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα χαρακτηριστικά των 2 από τους δράστες οι οποίοι βρέθηκαν μπροστά του, με βαριοπούλα και καλάσνικοφ, λέγοντας ότι ο ένας είχε γέννια και ο άλλος φορούσε καπέλο τζόκεϊ. “Μήπως πρέπει να του ασκηθεί δίωξη για ψευδορκία; Επιφυλασσόμεθα…. Αναγνωρίζουμε ότι βρίσκεται υπό καθεστώς φόβου απέναντι σε μια σκληρή εγκληματική οργάνωση. Δεν παραγνωρίζουμε ότι μέσα στο καλοκαίρι, κατά την περίοδο της απαγωγής, το αυτοκίνητο του γιου του δέχτηκε δολιοφθορά”, ανέφερε χαρακτηριστικά και παραδέχτηκε ότι υπό αυτές τις συνθήκες αίρεται ο καταλογισμός και η όποια ποινική διαδικασία σε βάρος του επιχειρηματία θα μπει στο αρχείο.

Αναλυτική ήταν η αναφορά της εισαγγελέως στα 6 κρησφύγετα στα οποία κρατήθηκε ο Μιχάλης Λεμπιδάκης το εξάμηνο διάστημα της απαγωγής του αλλά και στο ρόλο του καθενός από τους κατηγορούμενους. Τα δύο πρώτα τα προσδιόρισε χωροταξικά κοντά στο Ρέθυμνο, τα τρία επόμενα στα νότια του νομού Ρεθύμνου στα όρια με τα Σφακιά Χανίων, και το τελευταίο στην μάντρα ανταλλακτικών. Σύμφωνα με την κ. Δούρουκαταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης αλλά και στη δομή της εγκληματικής ομάδας έπαιξε η αστυνομική επιχείρηση που έγινε στο χωριό Βρασκάς Σφακίων στις 6 Αυγούστου. “Αυτό προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις και συνδέεται με το πέμπτο κρησφύγετο στο οποίο μεταφέρθηκε εσπευσμένα δύο μέρες μετά ο επιχειρηματίας. Ένα μαντρί όπου φαίνεται ότι έχει οδηγηθεί βιαστικά και χωρίς οργάνωση”, ανέφερε.

Η εισαγγελέας θεωρεί ότι στο σημείο αυτό, υπάρχει οπισθοχώρηση της αρχικής ομάδας, η οποία φοβάται την σύλληψη. Τότε αναλαμβάνει δράση ο ακτιβιστής που στρατολογεί τον 45χρονο ιδιοκτήτη της μάντρας στο Ρέθυμνο, τον 62χρονο μεσίτη και τον 42χρονο από την Θεσσαλονίκη , χωρίς όμως να απενεργοποιείται ο αρχικός πυρήνας. “Απλώς παύουν να είναι στο προσκήνιο”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η δίκη θα συνεχιστεί μεθαύριο με την αγόρευση των συνηγόρων υπεράσπισης.

ert.gr

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

Themata

Η σύλληψη βασίστηκε σε αποτύπωμα του που βρέθηκε από περαιτέρω έρευνες των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων Δικογραφία σε βάρος ενός κτηνοτρόφου από την περιοχή του Ηρακλείου,...

Themata

Αθώα κρίθηκε από το Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων στο Ηράκλειο η 19χρονη, που εμπλέκεται στην υπόθεση απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη Η 16χρονη ήταν η αποστολέας...

Themata

Η δίκη που αναβλήθηκε λόγω παρέλευσης του ωραρίου, θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών Αναβλήθηκε για τις 29 Ιανουαρίου 2020, η χθεσινή δίκη στο Μονομελές...

Creta

Δύο μήνες διήρκησε η ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση που απασχολεί περίπου δύο χρόνια το πανελλήνιο Μετά από μια διαδικασία που διήρκησε δύο μήνες...