Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

ΚΡΗΤΗ

Ενθρονίστηκε ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος 

Στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο, πραγματοποιήθηκε ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγένιου

Η τελετή έλαβε χώρα παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως,  του προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη, της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων, του υπουργού Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ραγκούση.

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος έφτασε στις 12 το μεσημέρι έχοντας μαζί του ως προπομπό την εικόνα του προστάτη του Ηρακλείου Αγίου Μηνά, την οποία έφερε η γιαγιά του όταν ήρθε από την Μικρά Ασία με τα 8 παιδιά της, ανάμεσά τους και ο πατέρας του νέου προκαθημένου της κρητικής εκκλησίας.

Τιμές απέδωσε στρατιωτικό άγημα της ΣΕΑΠ, ενώ η φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου παιάνιζε. Τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Β. Λαμπρινός, ο οποίος τον προσφώνησε, για να ακολουθήσει αντιφώνηση από τον κ. Ευγένιο σε κλίμα συγκίνησης και ενότητας.

Σε δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Σήμερα είναι μία ηλιόλουστη, χαρμόσυνη ημέρα για το νησί μας, καθώς η Μεγαλόνησος υποδέχεται το νέο της ποιμενάρχη, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Oικουμενικού Πατριαρχείου. Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Ευγένιος είμαι σίγουρος ότι θα είναι ένας άξιος συνεχιστής της μακραίωνης, της βαριάς παράδοσης της Εκκλησίας της Κρήτης. Είμαι σίγουρος ότι θα κομίσει αυτό το πνεύμα ανανέωσης που πάντα χρειάζεται η Εκκλησία, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των καιρών που αλλάζουν. Θα κομίσει πνεύμα ενότητας αλλά και αισιοδοξίας και είμαι σίγουρος ότι θα στρέψει το βλέμμα του σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Προσωπικά του εύχομαι ολόψυχα καλή δύναμη. Η πολιτεία, στα πλαίσια των διακριτών συνταγματικών ρόλων, θα στέκεται πάντα στο πλευρό της Εκκλησίας. Εξάλλου, όπως είπε και ο ίδιος, τον ίδιο λαό υπηρετούμε από διαφορετικές αφετηρίες. Και εύχομαι πάντα για την Κρήτη μας οι καμπάνες να ηχούν τόσο χαρμόσυνα όσο ήχησαν σήμερα. Εις έτη πολλά Δέσποτα».

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκπροσώπησαν ο μητροπολίτης Αυστρίας Αρσένιος και ο μέγας πρωτοσύγκελος των Πατριαρχείων Θεόδωρος (που κατάγονται από την Κρήτη) ενώ παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι από το Πατριαρχείο Αλεξανδρίας, την Εκκλησία της Ελλάδας και την Εκκλησία της Κύπρου και εκπρόσωποι από το Όρος Σινά, επίσης 25 αρχιερείς, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Στο εσωτερικό του ναού, όπου παρουσία περίπου 250 προσκεκλημένων, πραγματοποιήθηκε η ακολουθία της ενθρόνισης. Την ακολουθία τέλεσε ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος, επικουρούμενος από 4 κληρικούς και 4 διακόνους. Ακολούθησαν οι προσφωνήσεις των εκπροσώπων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των άλλων Ορθόδοξων Εκκλησιών καθώς και του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη. Η τελετή ολοκληρώθηκε με τον ενθρονιστήριο λόγο του νέου Αρχιεπισκόπου.

Ο κ. Ευγένιος θα τελέσει εσπερινό στον ναό του Αγίου Τίτου, στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ το πρωί της Κυριακής θα γίνει αρχιερατικό συλλείτουργο στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά. Μετά το πέρας του, οι πιστοί, που για λόγους δημόσιας υγείας δεν παρέστησαν στο εσωτερικό του ναού κατά την ενθρόνιση, θα έχουν τη δυνατότητα να χαιρετήσουν και να ευχηθούν στο νέο Αρχιεπίσκοπο.

Η διαδικασία εκλογής του νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου

Από το Σάββατο, ημέρα ενθρόνισης του κ. Ευγένιου, τίθεται σε χηρεία η Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου. Τοποτηρητής θα αναλάβει ο Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων Ειρηναίος, μέχρι την εκλογή του διαδόχου του κ. Ευγένιου, ο οποίος αποχωρεί από τον μητροπολιτικό θώκο. Μάλιστα, η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου δεν αποκλείεται να γίνει κατά την πρώτη συνοδική συνεδρίαση υπό τον νέο Αρχιεπίσκοπο, η οποία εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Φεβρουαρίου.

Ποιος είναι ο νέος αρχιεπίσκοπος Κρήτης

Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος (κατά κόσμον Ευάγγελος Αντωνόπουλος) γεννήθηκε στο Ηράκλειο την 14η Φεβρουαρίου 1968. Μετά τίς εγκύκλιες σπουδές, φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου έλαβε το πτυχίο του τον Μάϊο του 1990. Το 1992 περάτωσε τα μαθήματα του κλάδου Ιστορικής Θεολογίας του τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η μοναχική του κουρά έγινε στην Ιερά Μονή ‘Αγιου Γεωργίου Σελλινάρι στις 23 Φεβρουαρίου 1991 από τον αοίδιμο Γέροντά του, Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριο, ο οποίος τον χειροτόνησε διάκονο στις 24 Φεβρουαρίου 1991 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως και πρεσβύτερο στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας Βραχασίου στις 3 Μαρτίου 1991. Διορίσθηκε Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτου στις 24 Δεκεμβρίου 1991. Από το 1994 διακόνησε ως εφημέριος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως και από το 1997 ανέλαβε την διεύθυνση του Εκκλησιαστικού Πνευματικού Κέντρου της πόλης του Αγίου Νικολάου. Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Κρητών Θεολόγων (1995 -1997), Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων και της Εταιρείας Αποφυλακιζομένων Νομού Λασιθίου, Μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Στήριξης ατόμων με ειδικές ανάγκες της Περιφέρειας Κρήτης «Ο Άγιος Τίτος» και Πρόεδρος του Σωματείου «Οι φίλοι του παιδιού Κρήτης», το οποίο εδρεύει στη Νεάπολη. Στις 6 Ιουνίου 2001 διορίσθηκε Υπογραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης και το 2004 ανέλαβε την Διεύθυνση Συντάξεως του Επίσημου Δελτίου της Εκκλησίας Κρήτης «Απόστολος Τίτος». Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης στις 26 Μαΐου 2005 τον εξέλεξε παμψηφεί στη θέση του Επισκόπου Κνωσού και στη θέση του Αρχιγραμματέα της. Η Χειροτονία του είχε τελεστεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά το Σάββατο 28 Μαΐου 2005. Η παμψηφεί εκλογή του ως Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου έγινε στις 9 Σεπτεμβρίου 2010 και η ενθρόνισή του πραγματοποιήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2010. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης εξελέγη από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στις 11 Ιανουαρίου 2022.


Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

ΚΡΗΤΗ

Πολυπληθής είναι η παρουσία υγειονομικών, πολιτών και σωματείων στο παγκρήτιο – και μεγαλύτερο από τα πρόσφατα – συλλαλητήριο για την Υγεία που πραγματοποιείται αυτή...

ΚΡΗΤΗ

Το δικό τους ηχηρό μήνυμα ευαισθητοποίησης, για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, έστειλαν οι μαθητές και μαθήτριες...

ΚΡΗΤΗ

Αισθάνθηκαν αδιαθεσία την ώρα του μαθήματος

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα κοινωνικά επιδόματα Νοεμβρίου θα καταβληθούν αύριο, 30 Νοεμβρίου, μέσω του ΟΠΕΚΑ, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Το σύνολο των δικαιούχων...

People

Στο Ρέθυμνο και στις Μαργαρίτες συνεχίστηκαν τα γυρίσματα του “Σασμού” και η Μαρία Τζομπανάκη βρήκε την ευκαιρία να ευχαριστήσει το χωριό (όπου και κατάγεται)...

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

«Στοπ» στα σενάρια που θέλουν Νέους Αγρότες της 3ης πρόσκλησης (έτος αιτήσεων 2021) να απεντάσσονται από το Μέτρο λόγω της φετινής ακαρπίας στην ελιά,...

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

H μεγαλύτερη εμπορική γιορτή του Νοεμβρίου ξεκίνησε

ΚΟΣΜΟΣ

Το Κατάρ ανακοίνωσε ότι 13 Ισραηλινοί όμηροι και τέσσερις αλλοδαποί, όλοι τους Ταϊλανδοί, παραδόθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό. Οι συνολικά 17 όμηροι και όχι 20...