Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Themata

Εορταστική εκδήλωση για τη μάχη Κοψά στην Ανώπολη

Μόλις 75 χρόνια έχουν περάσει από τις μέρες εκείνες που ο κρητικός λαός έγραψε, για άλλη μια φορά, σελίδες χρυσές στην Παγκόσμια Ιστορία


Ο λόφος του Κοψά στην Ανώπολη του Δήμου Χερσονήσου έγινε πεδίο μιας ηρωικής μάχης που άλλαξε τα σχέδια των Γερμανών κατακτητών και γέμισε με θάρρος, ελπίδα και αισθήματα πλήρωσης τα στήθη των αγωνιστών, των υπέρμαχων της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας.

Η μάχη δεν ήταν μίας μόνο ημέρας – ήταν πολλές οι μέρες, ενώ ο κάθε συνάνθρωπος μας και αγωνιστής που συμμετείχε σε αυτήν έδινε την προσωπική του μάχη με τον εχθρό – ήτανε έτοιμος να θυσιάσει την προσωπικότητα του, τη ζωή του για να κερδίσει όχι μονάχα αυτός μα ολόκληρη η ανθρωπότητα τη μάχη για την υπερίσχυση των ανθρωπίνων αξιών και ιδεωδών που κάνουν τον κόσμο καλύτερο και φωτεινό το μέλλον.

Στην ιστορία μας υπάρχουν πολλές χρυσές σελίδες γραμμένες με αίμα για τον ίδιο αγώνα, για την εκπλήρωση των ίδιων σκοπών.

maxi-kopsa

Ο ελάχιστος φόρος του καθενός μας προς αυτές τις στιγμές της ιστορίας,προς τους αγωνιστές μας, προς τα παιδιά που έζησαν εκείνες τις στιγμές και βρίσκονται σήμερα ανάμεσα μας, είναι να συμμετέχουμε στις επετειακές εκδηλώσεις.

Οι επετειακές εκδηλώσεις ως μέρος της εθιμοτυπίας μας έχουν αυτή την σημαντική αξία. Να συντηρήσουμε τη συλλογική μνήμη συναντώντας τα ιστορικά στοιχεία που καθορίζουν την ταυτότητα μας και το μέλλον της ταυτότητας μας.

Ο Δήμος Χερσονήσου σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς της Δημοτικής Κοινότητας Ανώπολης εκπληρώνει τη σοβαρή κοινωνική υποχρέωση του ως θεσμικός φορέας, να διατηρήσει την ιστορική μνήμη, να μην την αφήσει να ξεθωριάσει και να αλλοιωθεί.

Στις 21 Μαϊου 2016 στον Λόφο του Κοψά που αποτελεί την ίδια στιγμή ιστορικό τόπο και ένα φυσικό τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς θα ξανακαλέσουμε στη μνήμη μας τη βιωμένη εμπειρία, τα ιστορικά γεγονότα και θα αναδείξουμε τους σπουδαίους συμβολισμούς τους.

Σημειώνεται δε, ότι είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την καθιέρωση της Μάχης του Κοψά ως δημοτική τοπική επέτειος – εορτή.

Οι τοπικοί φορείς που μαζί με τον Δήμο Χερσονήσου συνδιοργανώνουν την επετειακή εκδήλωση είναι οι εξής:

  • ο  Πολιτιστικός  Σύλλογος  Ανώπολης
  • ο  Πολιτιστικός  Σύλλογος  Γουρνών
  • το Πνευματικό Κέντρο «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ»
  • η  Ενορία  Ταξιαρχών  Ανώπολης
  • το ΚΟΙΠΟΔΙ

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

7.00 – 10.00: Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που θα τελέσει ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ειρηναίος

10.00: Επιμνημόσυνη  Δέηση

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ  (Σημείωση : Όσοι επιθυμούν να καταθέσουν στεφάνι παρακαλούνται να το προμηθευτούν οι ίδιοι)

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ  από το Δήμαρχο Χερσονήσου κ.Γιάννη  Μαστοράκη

ΚΥΡΙΟΣ ΟΜΙΛΗΤΗΣ θα είναι ο κ. Γιώργος Νικολακάκης Κοινωνικός Ανθρωπολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Κρήτης.

Στο  χώρο  θα  υπάρχει φωτογραφικό υλικό από τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο και από τον πρωταγωνιστή της  συγκεκριμένης μάχης συνταγματάρχη ε.α. ΘΕΟΔΩΡΟ  ΚΑΛΛΙΝΟ.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

Creta

Υπογραφή σύμβασης παρουσία του Περιφερειάρχη για την ανέγερση Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου στον Κοψά της Δ.Κ. Ανώπολης Ξεκινά η κατασκευή νέου κτιρίου για το...

Themata

«Οι αγώνες του Κρητικού λαού παραμένουν ζωντανοί και μας εμπνέουν στους αγώνες μας ενάντια σε κάθε μορφή ανελευθερίας» Στην εορταστική εκδήλωση για τη Μάχη...

People

Εκοιμήθη ο Hγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννη Θεολόγου στην Ανώπολη, αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Ο εκλιπών βρισκόταν για αρκετά χρόνια στο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη...

Themata

Η πίστη στην ελευθερία, η αναγκαιότητα ενθύμησης των ιστορικών γεγονότων που καθορίζουν την ταυτότητα μας και ο σεβασμός στους αγωνιστές – μαχητές – μάρτυρες...