Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Agrotika

Έπαινος για τα Ελληνικά κρασιά από την Jancis Robinson στους Financial Times

Η Βρετανίδα Jancis Robinson, η πιο έγκυρη οινοκριτικός και οινοδημοσιογράφος στον κόσμο, εξέφρασε το θαυμασμό της για την ποιότητα των ελληνικών κρασιών στους Financial Times


Για όσους δεν την γνωρίζουν, η Jancis Robinson είναι Master of Wine από το 1984, με έντονη δραστηριότητα γύρω από το κρασί. Γράφει συστηματικά περί οίνου από το 1975, έχει γράψει αρκετά γνωστά βιβλία αναφοράς για το κρασί, δίνει σχετικές διαλέξεις ανά τον κόσμο, είναι κριτής διαγωνισμών και έχει δικό της Blog, τοwww.jancisrobinson.com.

Mε αφορμή μια εκδήλωση δοκιμής Ελληνικού οίνου που διοργάνωσε η Jancis Robinson στο Λονδίνο, έγραψε ένα άρθρο στις Financial Times, στις 25/10/2019, με τίτλο “Why Greek wines deserve more love” και υπότιτλο “The only mystery is why these wines are not easier to find outside the country”. Δηλαδή, εκφράζει την αγάπη της για τα Ελληνικά κρασιά και την απορία της γιατί δεν είναι εύκολο να βρεθούν σε καταλόγους και ράφια εκτός Ελλάδας.

Η γευσιγνωσία ήταν τόσο επιτυχής, ώστε ο κόσμοςπερίμενε στην ουρά υπό βροχή για περισσότερο από μισή ώρα… Συνολικά υπήρχαν 42 επιλογές Ελληνικών κρασιών (2 ρετσίνες, 5 γλυκά, 9 ερυθρά και 26 λευκά) από όλη την Ελλάδα, η πλειονότητα των οποίων προέρχονταν από αυτόχθονες ποικιλίες σταφυλιών. 

Μέσω του άρθρου η Jancis Robinson κρίνει ως έξυπνες τις ελληνικές ετικέτες, συμπεραίνει ότι υπερτερούν οι λευκοί Ελληνικοί οίνοι, ενώ για τους ερυθρούς αναφέρει ότι έχουν βελτιωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. 

Αξιοσημείωτη είναι η ειδική αναφορά που κάνει η οινοκριτικός για τα Κρητικά κρασιά. Σύμφωνα με την ίδια, η Κρήτη αποτελεί πηγή πληθώρας, διακριτών τοπικών ποικιλιών, με παραγωγούς όπως ο Δουλουφάκης και ο Λυραράκης που καλλιεργούν σταφύλια όπως Βιδιανό, Βιλάνα, Πλυτό και Δαφνί. 

Παραθέτουμε τους οίνους που βαθμολόγησε από 17 και πάνω, με άριστα το 20, όπως ακριβώς παρουσιάζονται στις Financial Times:

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Στην Κρήτη το Πάσχα παλιά δεν σούβλιζαν αρνί, απλά έσφαζαν ένα σφακτό, ρίφι ή αρνί και μ’ αυτό έκαναν διάφορα φαγητά. Πριν την ανάσταση,...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολλά από τα πατροπαράδοτα έθιμα στα χωριά της Κρήτης, δεν έχουν αλλάξει και πολύ ακόμα μέχρι και σήμερα Γράφει ο Γεώργιος Χουστουλάκης Μετά την...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Οι χοχλιοί μέσα από την λαογραφία της Κρήτης Η ζωή του Κρητικού ήταν και είναι στενά συνδεδεμένη με τους χοχλιούς από την Μινωική εποχή...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Θριαμβευτική είσοδος του Ιησού στην Ιερουσαλήμ, «καθήμενος επί πώλου όνου». «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου», αναφωνούσε το πλήθος, που τον υποδέχθηκε με...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Η Εκκλησία θυμάται τον Ιωσήφ τον Πάγκαλο και το γεγονός της άκαρπης συκιάς που ξεράθηκε, όταν ο Κύριος την καταράστηκε Το βράδυ στις Εκκλησίες...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΙΩΝ: «Ωσαννά εν τοις υψίστοις, ευλογημένος ο ερχόμενος» έψαλλε ο λαός! Περίμεναν τον Μεσσία, αλλά τα μάτια τους ήταν κλειστά και αναζητούσαν...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Τα ξεχασμένα πασχαλινά έθιμα του τόπου μας – Μέρος Β’ Στους Βόρους Δήμου Φαιστού, για πολλά χρόνια είχαν ένα έθιμο ανήμερα του Πάσχα, να...

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Σήμερα το απόγευμα θα γίνει η πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με το ποσό που θα πιστωθεί να ξεπερνά τα 608 εκατ. ευρώ.  Όπως ανέφεραν...