Connect with us

ΘΕΜΑ

Επιστολή διαμαρτυρίας στον Πρωθυπουργό έστειλε ο 2ος Κυνηγετικός Σύλλογος Μοιρών

Δημοσιεύτηκε

στις

Αυτήν την επιστολή διαμαρτυρίας έστειλε στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ο 2ος Κυνηγετικός Σύλλογος Μοιρών

Aξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Ο 2ΟΣ Κυνηγετικος Συλλόγος Μοιρών όπου εκπροσωπεί εφτακόσια (700) ενεργά Μελή από δυο επαρχίες εκφράζει τα παράπονα της καθώς και αυτά των πολιτών κυνηγών , σχετικά με την απαγόρευση της θήρας, στα πλαίσια των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί για τον περιορισμό της μετάδοσης του Covid-19. Η θήρα, όπως είναι γνωστό, αποτελεί μια αυστηρά ρυθμισμένη δραστηριότητα, για την άσκηση της οποίας, ο κάθε κυνηγός καταβάλλει ένα σημαντικό ποσό στην Πολιτεία.

Συνεπώς, οι κυνηγοί πέρα από τις σχετικές υποχρεώσεις έχουν και δικαιώματα, τα οποία αυτή τη στιγμή καταπατούνται αδίκως.Με την ευκαιρία, θέλουμε να τονίσουμε ότι η πρόσφατη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι τα λεφτά για τα παράβολα έκδοσης άδεια θήρας της περιόδου 2020-21 θα συμψηφιστούν στα παράβολα άλλης περιόδου, την κρίνουμε ως άτοπη, ανεφάρμοστη και κυρίως παραπλανητική.

Το κυνήγι βάσει νόμου αποτελεί ατομική αθλητική δραστηριότητα που ασκείται μόνο στη φύση [Δασικός Κώδικας (Ν.Δ. 86/69, άρθρο 251 παρ. 1), «…η θήρα επιτρέπεται να ασκείται ως άθλημα καθ’ όλην την Επικράτειαν…»].

Η αναγνώριση, λοιπόν, της θήρας ως αθλήματος, θα έπρεπε αυτοδικαίως να εντάσσει τους κυνηγούς σε εκείνη την κατηγορία πολιτών που έχουν τη δυνατότητα ατομικής άσκησης σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους (μάλιστα λαμβάνει χώρα μακριά από κατοικημένες περιοχές, χωρίς να έχουν επαφές με άλλους ανθρώπους).

Με την προϋπόθεση, φυσικά, αποστολής του σχετικού SMS, που προβλέπεται για τους αθλούμενους πολίτες όλων των κατηγοριών.Εξάλλου, κ. Πρωθυπουργέ, στο τελευταίο σας διάγγελμα, κάνατε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη «ελαστικότητας» ως προς την υπαίθρια άσκηση στο βουνό και στην ύπαιθρο.

Αξίζει φυσικά να επισημάνουμε ότι ο κυνηγός ότι δεν ασκεί μόνο ένα άθλημα, αλλά ο ρόλος του με την παρουσία του στην ύπαιθρο είναι σημαντικός και αναντικατάστατος. Είναι αυτός που πάντα πρώτος επεμβαίνει κατασταλτικά, αψηφώντας τον κίνδυνο ακόμα και της ζωής του προκειμένου να προστατεύσει τη χλωρίδα και την πανίδα, ενώ παράλληλα με την οικονομική του συνδρομή και μέσω των κυνηγετικών οργανώσεων έχει οργανώσει και λειτουργεί την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, που αποτελεί το πιο αξιόπιστο όργανο καταπολέμησης της παραβατικότητας στην ύπαιθρο, μέρα και νύχτα.

Με την απόφαση όμως αναστολής της θήρας, ο κυνηγός και οι οργανώσεις τους θεωρούν τους εαυτούς τους άδικα θύματα, ενώ επίσης αισθάνονται ότι εμπαίζονται (δεχόμαστε εκατοντάδες μηνύματα αγανακτισμένων συναδέλφων μας), καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα λάμβαναν διαβεβαιώσεις από στελέχη της κυβέρνησης ότι η θήρα θα εξαιρεθεί.

Πιο συγκεκριμένα, έγκαιρα η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας είχε ενημερώσει τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Βορίδη, τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη, τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Ταγαρά, τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας & Διαχ/σης κρίσεων κ. Χαρδαλιά, τον Υφυπουργό Έρευνας & Τεχνολογίας κ. Δήμα, τον Γεν. Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Πρεζεράκο και τον καθηγητή κ. Τσιόδρα, χωρίς από την πλευρά τους να έχει υπάρξει η παραμικρή ένσταση ως προς την ένταξη του κυνηγίου και των κυνηγών στις επιτρεπόμενες «αθλητικές δραστηριότητες».

Εν κατακλείδι, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι σεβόμαστε όλα τα μέτρα που έχετε πάρει ως πολιτεία για τη μη μετάδοση του κορονοϊού και θα τα τηρήσουμε μ’ ευλάβεια για το καλό όλων μας.

Ζητάμε όμως την επανεξέταση της περίπτωσης της θήρας και την εξαίρεση των κυνηγών, ώστε αυτοί να μπορούν να μετακινηθούν ελεύθερα με τα σκυλιά τους (τηρώντας ότι προβλέπεται από το νόμο για τις μετακινήσεις αθλητών, κολυμβητών και άλλων κατηγοριών συμπολιτών μας), με την αποστολή SMS και επίδειξης της άδειας κυνηγίου που έχει εκδοθεί για την περίοδο 2020-21.

Αναμένουμε να πάρετε τη σωστή και δίκαιη απόφαση , καθώς επίσης σας επισημαίνουμε έπειτα από αντιδράσεις όπου έχουμε αντιληφτεί αυτή η απόφαση σας για την απαγόρευση του Κυνηγίου κρίνουμε ότι θα έχει τεράστιο πολιτικό κόστος προς εσάς γνωρίζοντας ότι οι Κυνηγοί αριθμούν περίπου 250,000.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και ελπίζουμε να δικαιώσετε το αίτημα μας

Με εκτίμηση

Για το δ/κό συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΟΥΣΤΟΥΛΑΚΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook