Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται τσουνάμι πλειστηριασμών: Θολό το τοπίο για την πρώτη κατοικία

Δημοσιεύτηκε

στις

Τσουνάμι πλειστηριασμών αναμένεται το προσεχές χρονικό διάστημα, ενώ αδύναμες είναι οι προβλέψεις για το τι θα επισυμβεί μόλις αρθεί η προστασία του νόμου Κατσέλη


Οι τράπεζες επιχειρούν να ανακάμψουν πουλώντας «κόκκινα» δάνεια αλλά και ανακτώντας ενέχυρα, ενώ τα νομικά γραφεία χωρίς να γνωρίζουν το νέο θεσμικό πλαίσιο επιχειρούν να καταρτίσουν σχέδια προστασίας επί χάρτου.

Την ίδια στιγμή μια σειρά από θέματα δυσκολεύουν τους «κόκκινους» δανειολήπτες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Οι άμυνες των νομικών γραφείων είναι πραγματογνωμοσύνες και ανακοπές, οι οποίες πάντως δεν μπορούν να τραβήξουν σε μεγάλο βάθος χρόνου. Ουσιαστικά, εφόσον φύγει το κάλυμμα του νόμου Κατσέλη, οι δανειολήπτες μένουν απροστάτευτοι. Αυτό που μπορεί να τους προστατεύσει είναι η ίδια η αγορά (ένας πληθωρισμός ακινήτων σε υψηλές τιμές που δεν θα κινούν το ενδιαφέρον).

Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση επιμένει πως τελικώς θα υπάρξει προστασία για την πρώτη κατοικία, ενώ οι τράπεζες προτείνουν να κατέλθει το όριο της προστασίας αυτής στα 100.000 ευρώ.

Πιο εύκολες εμφανίζονται να είναι οι διαπραγματεύσεις για δάνεια τα οποία καταλήγουν μέσω πωλήσεων στα funds. Για την επόμενη εβδομάδα οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί ξεπερνούν τους 450, ενώ συνολικά στην πλατφόρμα εμφανίζονται «κρεμασμένοι» 22.436 έναντι 21.892 πριν από μερικές ημέρες, κάτι το οποίο αποτελεί μαύρη επιβεβαίωση πως το κύμα θα φουσκώνει σταδιακά.

Πολλοί λένε πως από την καινούργια χρονιά οι δανειολήπτες θα λειτουργήσουν όπως προ κρίσης αφού αυτό προκύπτει από το γεγονός πως ούτως ή άλλως δεν θα υπάρχει νομικό δίχτυ προστασίας.

Ωστόσο το παραπάνω αναμένεται να αποτελέσει μια κατ’ όνομα μόνο νέα κατάσταση, αφού επί της ουσίας προ κρίσης οι πλειστηριασμοί ήταν από ελάχιστοι έως μηδενικοί και επισπεύδοντες ήταν κυρίως ιδιώτες, όχι οι τράπεζες ή το Δημόσιο.

Σε ό,τι αφορά το Δημόσιο, οι κατασχέσεις είναι συνεχείς, ενώ οι ίδιες οι αρχές δεν δίνουν τη δυνατότητα στους οφειλέτες να πουλήσουν απομειώνοντας το χρέος τους αν αυτό αφορά πλέον του ενός φορέα του Δημοσίου και δεν καλύπτει πλήρως την οφειλή ακόμη και εάν η πώληση του ακινήτου -που όλο το προϊόν της οδεύει στο Δημόσιο- γίνεται σε συμφέρουσα τιμή.

Ο Γ. Δραγασάκης δεσμεύτηκε για ένα νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, που θα είναι προσαρμοσμένο, όμως, στη νέα κατάσταση, τη «μετά κρίση» περίοδο. Σήμερα, ο νόμος Κατσέλη προστατεύει την πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 280.000 ευρώ (οικογένεια με 3 παιδιά), αλλά αυτό το όριο θα κατέβει πολύ πιο χαμηλά, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι τράπεζες ζητούν να τεθεί ο πήχης πλησίον των 100.000 ευρώ.
Πριν από το τέλος του έτους οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – θεσμών θα οδηγήσουν σε κάποιες λύσεις ώστε να καταστεί σαφές κατά πόσον είναι δυνατόν οι λύσεις αυτές να προστατεύσουν ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, αυτές θα επιχειρήσουν με όλα τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους να μειώσουν τον αριθμό των «κόκκινων» δανείων.
Για τους ιδιώτες οι τράπεζες προσφέρουν γενναιόδωρες ρυθμίσεις σε πολλές περιπτώσεις καλύτερες από τις δικαστικές αποφάσεις που έχουν επιτευχθεί με τον νόμο Κατσέλη.

Από την άλλη, δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς ότι για το 2019 οι τράπεζες έχουν υπολογίσει σε τουλάχιστον 30.000 πλειστηριασμούς, όπως επίσης αθρόες πωλήσεις «κόκκινων» δανείων σε distressed funds.

Τα συγκεκριμένα funds με τη σειρά τους προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις που συχνά ακούγονται ενδιαφέρουσες για τους δανειολήπτες.

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΛΛΑΔΑ

Aπήγαγαν και βίασαν δεκαπεντάχρονη!

Δημοσιεύτηκε

στις

Μαρτύριο για ένα κορίτσι 15 μόλις ετών


Πρόκειται για Ρομά που ζούσε με την οικογένειά της στην Νίκαια Αττικής. Πέντε άντρες την απήγαγαν και την έφεραν στη Λαμία. Τις ημέρες αυτές κρατούνταν σε σπίτι Ρομά, ο οποίος την ανάγκαζε να ζητιανεύει.

Σύμφωνα με το tvstar.gr, το κορίτσι έπεσε θύμα βιασμού από τον άνδρα, ενώ όπως καταγγέλλει το ίδιο, η μητέρα του δράστη την ώρα της πράξης βρισκόταν εκεί και την είχε ακινητοποιήσει. Μητέρα και γιος εξωθούσαν το κορίτσι στην επαιτεία και μάλιστα πάντα υπήρχε κάποιος που την πρόσεχε. Συνήθως η αδερφή του δράστη.  

Το κορίτσι σήμερα το πρωί περίπου στις 11 ξέφυγε από τον έλεγχο, μπήκε σε ένα φαρμακείο στο κέντρο της Λαμίας και ζήτησε βοήθεια από την ιδιοκτήτρια, την υπάλληλο και έναν πελάτη που βρισκόταν εκεί. Τους είπε ότι την έχουν απαγάγει και τους παρακάλεσε να τηλεφωνήσουν στη μητέρα της. Εκείνοι επικοινώνησαν με την μητέρα του κοριτσιού που τους επιβεβαίωσε το περιστατικό και στη συνέχεια ενημέρωσαν την αστυνομία.  

Το κοριτσάκι μεταφέρθηκε στο κτήριο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας από τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Λίγο αργότερα στο σημείο βρέθηκε ένας νεαρός Ρομά που έψαχνε το κορίτσι.

Αρχικά είπε ότι είναι ο σύζυγος της, όμως μετά από τις επίμονες ερωτήσεις όσων βρέθηκαν εκεί παραδέχτηκε πως δεν έχουν παντρευτεί και πως ο πατέρας της του την έδωσε. Πράγματι οι πληροφορίες λένε πως ο πατέρας του κοριτσιού το έδωσε στην οικογένεια αυτή για να παντρευτεί.  

Η μητέρα της που έχει άλλα τρία παιδιά προσπαθούσε να επικοινωνήσει μαζί της αλλά αυτό γινόταν πάντα με δυσκολία. Η δεκαπεντάχρονη της έλεγε ότι περνάει καλά κάτι όμως που όπως αποδείχθηκε δεν συνέβαινε. Η μητέρα την έψαχνε χωρίς να ξέρει πού ακριβώς βρισκόταν. Στην αρχή της έλεγαν ότι ήταν στην Πελασγία και τη Στυλίδα. Η μητέρα πήγε στους καταυλισμούς των Ρομά αλλά δεν κατάφερε να τη βρει. Ζήτησε βοήθεια από αστυνομία και εισαγγελέα χωρίς όμως να καταφέρει να βρει οποιοδήποτε ίχνος του δεκαπεντάχρονου κοριτσιού.  

Τελικά το κορίτσι βρήκε τρόπο να ξεφύγει από τους δυνάστες της και να ζητήσει βοήθεια. Οι δύο δράστες, μητέρα και γιος κρατούνται στη Διεύθυνση Αστυνομίας Φθιώτιδας, ενώ για την υπόθεση έχει ενημερωθεί και η δικαιοσύνη. Την προανάκριση έχει αναλάβει το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Σε 25ετή κάθειρξη καταδικάστηκαν οι ληστές που είχαν κάψει με σίδερο ηλικιωμένη

Δημοσιεύτηκε

στις

Ποινές κάθειρξης 25 ετών επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στους πέντε από τους επτά κατηγορούμενους για σωρεία κλοπών και ληστειών


Μία από αυτές ήταν πριν ενάμιση χρόνο σε βάρος 85χρονης στην Κυψέλη, την οποία βασάνισαν και έκαψαν με σίδερο για να τους δώσει τα χρήματά της. Το δικαστήριο επέβαλε, επίσης, φυλάκιση τριών ετών στους άλλους δύο κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι για συμμορία.

Η απόφαση του δικαστηρίου είναι σύμφωνη με την εισαγγελική πρόταση, που ζήτησε την ενοχή των πέντε βασικών κατηγορουμένων, καθώς και ενός ακόμα που φυγοδικεί, για σκοπούμενη σωματική βλάβη σε βάρος της ηλικιωμένης γυναίκας, ληστείες, συμμορία και ναρκωτικά.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΕΛΛΑΔΑ

73,612 δισ. ευρώ δηλώθηκε στην εφορία το 2018

Δημοσιεύτηκε

στις

Εισόδημα 73,612 δισ. ευρώ δηλώθηκε στην εφορία το 2018 από 8.907.722 φορολογούμενους


Φορολογήθηκε, τελικά, εισόδημα ύψους 80,391 δισ. ευρώ, υψηλότερο από το δηλωθέν, με τη διαφορά να οφείλεται στο εισόδημα που φορολογήθηκε με βάση τα τεκμήρια. Ο συνολικός φόρος που καταβλήθηκε ανήλθε σε 8,328 δισ. ευρώ.

Αυτό δείχνουν τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν στην εφορία το 2018 με τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2017. Τα τελικά στοιχεία αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και αποτυπώνουν την ακόλουθη εικόνα, λίγο πριν την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων:

-Από το σύνολο των 73,612 δισ. ευρώ συνολικού εισοδήματος που δηλώθηκε, τα 60,403 δισ. ευρώ αποτελεί εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες. Τα 6,192 δισ. ευρώ αποτελούν εισόδημα από ακίνητα, 2,184 δισ. ευρώ εισόδημα από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα και υπεραξία από μεταβίβαση κεφαλαίου, 3,443 δισ. εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ 1,388 δισ. ευρώ είναι αγροτικά εισοδήματα.

– Με βάση τα τεκμήρια φορολογήθηκε εισόδημα 6,778 δισ. ευρώ που αφορούσε 1,9 εκατομμύρια φορολογούμενους.

– Το ύψος των μειώσεων φόρου ανήλθε σε 9,874 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 9,830 δισ. ευρώ αφορούν τη μείωση λόγω του αφορολόγητου με βάση αποδείξεις δαπανών με κάρτες και άλλες μορφές ηλεκτρονικών συναλλαγών.

– Το ύψος της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης ανήλθε σε 616,856 εκατ. ευρώ.

– Το τέλος επιτηδεύματος ήταν 386,271 εκατ. ευρώ.

– Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης ανήλθε σε 62,233 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2018 δηλώθηκε μικρότερο συνολικό εισόδημα, συγκριτικά με το 2017 που είχε δηλωθεί το ποσό των 74,6 δισ. ευρώ, καθώς και συγκριτικά με το 2016, έτος κατά το οποίο είχε δηλωθεί το ποσό των 75,15 δισ. ευρώ.

Επίσης από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων προκύπτουν ακόμη τα ακόλουθα:

– Έξι στις δέκα οικογένειες δήλωσαν ότι το 2017 απέκτησαν εισόδημα χαμηλότερο των 10.000 ευρώ. Στις 6.370.099 φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2018, εισόδημα χαμηλότερο των 10.000 ευρώ δήλωσαν 3.964.567 φορολογούμενοι σε οικογενειακό επίπεδο.

– Περισσότεροι από 1 εκατ. φορολογούμενοι δηλώνουν ότι φιλοξενούν στο σπίτι τους φίλο ή συγγενή.

– Μηδενικό εισόδημα δήλωσαν 644.790 φορολογούμενοι.

– Πέρυσι ο αριθμός των φορολογούμενων με υψηλά εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ διαμορφώθηκε στις 19.869.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη