Στην ικανοποίηση πάγιου αιτήματος του αγροτικού χώρου ως προς τον χρόνο φορολόγησης των αγροτικών επιδοτήσεων προχώρησε το υπουργείο των Οικονομικών
Συγκεκριμένα, ως χρόνος κτήσης του φορολογητέου εισοδήματος θεωρείται ο χρόνος που ο δικαιούχος απέκτησε το δικαίωμα είσπραξής του. Κατ’ εξαίρεση, όμως, για τις αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις, χρόνος κτήσης του εισοδήματος θεωρείται ο χρόνος της είσπραξής τους.
Αυτό αναφέρει το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες στη Βουλή, με θέμα επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.
Με την προτεινόμενη διάταξη επιδιώκεται η αποφυγή υποβολής μεγάλου αριθμού τροποποιητικών δηλώσεων από αγρότες που δικαιούνται ενισχύσεις και επιδοτήσεις, οι οποίες εισπράττονται αναδρομικά σε έτος διαφορετικό από εκείνο στο οποίο ανάγονται. Σε περίπτωση που τα εν λόγω ποσά εισπράττονται κατόπιν δικαστικής απόφασης ή ένστασης, ο φορολογούμενος δύναται να επιλέξει τη φορολόγησή τους στο έτος που ανάγονται.
Επίσης στο ίδιο άρθρο του νομοσχεδίου επισημαίνεται ότι για το φορολογικό έτος 2021 απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης τα εισοδήματα που αποκτώνται από αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις που εισπράττονται το φορολογικό έτος 2021, αλλά ανάγονται στο φορολογικό έτος 2020.
«Ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα»
Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Νομού Ηρακλείου, Δημήτρης Χριστοφοράκης, τόνισε τα εξής: «Δόθηκε λύση σε ένα πάγιο αίτημα του αγροτικού χώρου, σχετικά με τον χρόνο φορολόγησης των αγροτικών επιδοτήσεων. Αρχής γενομένης από το 2021, οι αγροτικές επιδοτήσεις πλέον θα φορολογούνται στο έτος που έχουν εισπραχθεί και όχι στο έτος που ανάγονται. Κι εδώ να υπενθυμίσω τον μεγάλο ντόρο που είχε γίνει για δηλώσεις αναδρομικών επιδοτήσεων στο τέλος του προηγούμενου χρόνου, και μάλιστα για ποσά πάρα πολύ μικρά, που δεν ξεπερνούσαν τα 50 ή 100 ευρώ. Αυτά πλέον τα μικροποσά που εισπράττονται ως υπόλοιπο προηγούμενων ενισχύσεων θα φορολογούνται στον χρόνο που εισπράττονται, χωρίς να υποχρεώνονται τόσο ο αγρότης να υποβάλει συμπληρωματική δήλωση όσο και οι φοροτεχνικοί σε ένα τεράστιο άγχος και μάλιστα φορολογικά ουδέτερο»…
Στο σημείο αυτό, ο Δημήτρης Χριστοφοράκης ξεκαθαρίζει πως «σε ποσοστό άνω του 90% τα ποσά που εισπράττονταν ήταν και μικρά και ήταν όπως συνηθίζουμε εμείς οι φοροτεχνικοί να λέμε “φορολογικά ουδέτερα”. Δηλαδή αφορούσαν ποσά κυρίως “πρασινίσματος” και λοιπών επιδοτήσεων. Δηλαδή, ποσά που, όπως όλοι ξέρουμε, είναι αφορολόγητα και επηρέαζαν μόνο την εισφορά αλληλεγγύης με πολύ-πολύ μικρές φορολογικές επιβαρύνσεις. Άρα λοιπόν λύθηκε αυτό το ζήτημα. Με μια δήλωση δηλώνονται τα ποσά που εισπράττονται στο τρέχον έτος και ολοκληρώνει τη φορολογική του υποχρέωση ο αγρότης με τον πιο απλό τρόπο που θα μπορούσε να κάνει»…
ΕΞΑΙΡΕΣΗ
Δε θα πληρώσουν εισφορά αλληλεγγύης
Παρακάτω, ο Δημήτρης Χριστοφοράκης επισημαίνει: «Μέσα στο πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπεται μια νέα διάταξη για αναβολή της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2020 στις δηλώσεις που θα κάνουν το 2021, όλων των πολιτών (ελεύθερων επαγγελματιών, μισθωτών του ιδιωτικού τομέα). Από τη διάταξη αυτή εξαιρούνται μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου. Άρα λοιπόν και οι αγρότες δε θα κληθούν φέτος να πληρώσουν εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματά τους και άρα απαλλάσσονται και από το βάρος αυτό. Να πούμε ότι από την εισφορά αλληλεγγύης δεν εξαιρούταν κανενός είδους εισόδημα, ούτε καν για τις “πράσινες” επιδοτήσεις και τις λοιπές επιδοτήσεις που δε συμπεριλαμβάνονταν στον υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματος των αγροτών»…