Connect with us

ΚΡΗΤΗ

Έρχονται στην Κρήτη τον Νοέμβρη 2.000 πρόσφυγες

Δημοσιεύτηκε

στις

Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες ότι η Κρήτη θα φιλοξενήσει 2000 πρόσφυγες μετά τη λήξη της τουριστικής σεζόν


Στη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο και που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης και των Δημάρχων του νησιού επιβεβαιώθηκε η φιλοξενία 2.000 περίπου προσφύγων στην Κρήτη μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου.

Η ανησυχία ότι η κυβέρνηση μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα ανεξέλεγκτο σκηνικό, ως απόρροια ενός νέου «μπρα ντε φερ» ΕΕ-Τουρκίας, αναγκάζει τον πρωθυπουργό να διακόψει τις ολιγοήμερες διακοπές του και να συγκαλέσει διαδοχικές συσκέψεις με τους αρμόδιους υπουργούς κατά το προσεχές διήμερο, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, ο Γιάννης Μουζάλας καθώς και ο επικεφαλής του Συντονιστικού Δημήτρης Βίτσας έχουν κληθεί να επεξεργαστούν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με το οποίο η κυβέρνηση θα απευθυνθεί πρωτίστως στους ευρωπαίους εταίρους, προτού οι προσφυγικές ροές λάβουν μη διαχειρίσιμες διαστάσεις.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στην παρούσα φάση η κατάσταση είναι απολύτως ελεγχόμενη καθώς οι προσφυγικές ροές είναι μεν αυξημένες σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αλλά δεν κινούνται εκτός ορίων.

Ωστόσο, η κυβέρνηση φαίνεται να θεωρεί σκόπιμο έναν προληπτικό συναγερμό που αποσκοπεί όχι μόνο στην ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, αλλά και σε μια έγκαιρη ευρωπαϊκή ενεργοποίηση στην περίπτωση μιας ραγδαίας επιδείνωσης της υφιστάμενης κατάστασης.

Οι ίδιες πηγές δεν απέκλειαν να ανοίξει το επόμενο διήμερο και ένας κύκλος επαφών του Αλέξη Τσίπρα με ευρωπαίους ηγέτες, με βασικό αντικείμενο την επαναξιολόγηση και του ευρωπαϊκού σχεδιασμού στο Προσφυγικό.

Στην πραγματικότητα, μέσω αυτών των επαφών ο πρωθυπουργός θα προειδοποιήσει τους εταίρους στην ΕΕ ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει σε μια μεγάλη αύξηση των προσφυγικών ροών ως αποτέλεσμα της εσωτερικής κατάστασης στη γείτονα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και της κλιμακούμενης διαμάχης των Βρυξελλών με την Αγκυρα για το ζήτημα της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Καθημερινή, ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος αναμένεται να επισκεφθεί την Τουρκία προκειμένου να γεφυρωθούν οι αποστάσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Το επόμενο βήμα είναι η αναζήτηση συγκεκριμένου χώρου υποδοχής των προσφύγων με τις πληροφορίες να θέλουν το δήμαρχο Ηρακλείου και πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης να έχει συγκεκριμένο χώρο να προτείνει στον Υπουργό.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *