Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Themata

Εθελοντής στις υπηρεσίες του Δήμου ο Δήμαρχος Χερσονήσου για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού

Ο Δήμος Χερσονήσου παραμένει σταθερά δεσμευμένος στην τοπική πολιτική του για τον Εθελοντισμό και στέλνει σήμερα, 5 Δεκεμβρίου 2014, με αφορμή τον εορτασμό  της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού, «το μήνυμα στην πράξη», πώς δηλαδή ο Εθελοντισμός χτίζει τη σχέση του πολίτη με το Δήμο και την έννοια της κοινότητας.


 

Ο Δήμος Χερσονήσου συνεχίζει να πρωτοπορεί στον τομέα του Εθελοντισμού, δίνοντας το παράδειγμα στους υπόλοιπους Δήμους στην Ελλάδα μέσα από τη Χάρτα Εθελοντισμού που έχει επιλεγεί ως «ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΗ ΚΑΛΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ» από την Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ». Σήμερα, δεκάδες δήμοι στην Ελλάδα έχουν υιοθετήσει το παράδειγμά του και ακολουθούν την καλή αυτή πρακτική.

Η Χάρτα Εθελοντισμού αποτελεί τον Πρακτικό Οδηγό για τον εθελοντή που επιθυμεί να αναλάβει εργασία στις οργανωμένες υπηρεσίες του Δήμου Χερσονήσου και των οργανισμών του, απλά κάνοντας εγγραφή στο Μητρώο Εθελοντών και επιλέγοντας τη θέση στην οποία επιθυμεί να παρέχει τις υπηρεσίες του.

Μέχρι σήμερα δεκάδες πολίτες έχουν απασχοληθεί σε νευραλγικές θέσεις, εγκαινιάζοντας μια νέα αντίληψη για τις υπηρεσίες του Δήμου, παρέχοντας υπηρεσίες από τον πολίτη στον πολίτη. Βρεφονηπιαγωγοί και παιδίατροι στους παιδικούς σταθμούς, υπεύθυνοι για τη λειτουργία των χώρων άθλησης του Δήμου, υπεύθυνοι για τη λειτουργία της δημοτικής βιβλιοθήκης, φυσιοθεραπευτές και μουσικοί στο ΚΑΠΗ, μεταφραστές, επιστημονικοί υπεύθυνοι για το «Σύμφωνο των Δημάρχων», γιατροί στην Παιδική Εξοχή (δημοτική κατασκήνωση), νέοι που αναλαμβάνουν να αντιπροσωπεύσουν το Δήμο Χερσονήσου σε διακρατικές συνεργασίες, όλοι αποτελούν πλέον μέλη της οικογένειας του Δήμου Χερσονήσου και μέσα από την ατομική εμπειρία τους δείχνουν τον δρόμο της κοινωνικής αλληλεγγύης σε όποιον ενδιαφέρεται να τον ακολουθήσει.

Πέρα όμως από τους εθελοντές που ατομικά συνεισφέρουν στο έργο του Δήμου Χερσονήσου, αξίζει να σημειωθεί ότι στο Δήμο Χερσονήσου δραστηριοποιείται παραδειγματικά μια από τις πιο γνωστές εθελοντικές ομάδες  στην Ελλάδα, οι “SARPIDONISTAS” .

Ωστόσο, η ενασχόληση του Δήμου Χερσονήσου για την ενίσχυση των εθελοντικών δραστηριοτήτων δε σταματά εκεί. Αξιοποιώντας στο έπακρο το πρόγραμμα της VodafoneWorld of Difference” για τον εθελοντισμό ενημερώθηκαν όλες οι ΜΚΟ, τα σωματεία και οι κοινωφελείς επιχειρήσεις που εδρεύουν στο Δήμο, η σχετική πρόσκληση κοινοποιήθηκε στους πολίτες, ώστε να εκδηλώσουν έγκαιρα ενδιαφέρον για τη διεκδίκηση μίας από τις δέκα προσφερόμενες επιδοτούμενες θέσεις στην Ελλάδα: ως αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας, σήμερα ο κ. Βαγγέλης Σγουράκης, απασχολείται στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Χερσονήσου παρέχοντας τις υπηρεσίες του για τον κοινωφελή σκοπό του Δήμου.

Ο δήμαρχος Χερσονήσου, κ. Γιάννης Μαστοράκης δήλωσε σχετικά: «Σήμερα περισσότερο από ποτέ, καθένας ατομικά έχει ανάγκη να αξιοποιήσει τις δεξιότητες και τις γνώσεις που κατέχει και να παραμένει ενεργός στην κοινωνία . Σήμερα περισσότερο από ποτέ, η τοπική κοινωνία έχει ανάγκη να ενδυναμώνει τους δεσμούς μεταξύ των μελών της. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι Δήμοι πρέπει να αποδεικνύουν ότι η αυτοδιοίκηση είναι υπόθεση και των πολιτών.

Είμαστε ευτυχείς που το κάλεσμα μας και η οργάνωση των εθελοντών που παρέχει η Χάρτα Εθελοντισμού, η βέλτιστη αυτή πρακτική συναντούν την ανταπόκριση των πολιτών. Με αφορμή τη σημερινή μέρα, καλούμε κάθε ενδιαφερόμενο να εγγραφεί στο Μητρώο Εθελοντών  του Δήμου Χερσονήσου και να παρέχει τις υπηρεσίες του για κοινωφελή σκοπό. Η συλειτουργία των υπαλλήλων με τους πολίτες δημιουργεί ένα πολύ θετικό αντίκτυπο και επιτρέπει την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, ενώ πρέπει να τονίσουμε ότι κάποιες από τις υπηρεσίες του Δήμου στηρίζονται αποκλειστικά σε εθελοντές που αγαπούν το αντικείμενο της υπηρεσίας που επιλέγουν. Με την ευκαιρία του εορτασμού, θέλουμε να συγχαρούμε τη Vodafone για το πρόγραμμα “World of Difference” που εφαρμόζει στην Ελλάδα και τον κόσμο επιδοτώντας θέσεις εθελοντών σε κοινωφελείς οργανισμούς.

Επιδίωξή μας είναι οι εθελοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο Δήμο να διατηρήσουν την αυτονομία και την αυτοτέλειά τους, αλλά και οι μεμονωμένοι εθελοντές να βρουν ένα οργανωμένο πλαίσιο δράσεων, με συγκεκριμένα καθήκοντα όπου μπορούν να συμμετέχουν και η προσφορά τους να δρα πολλαπλασιαστικά στο σύνολο της κοινωνίας. Τέλος, αναγνωρίζοντας το μέγεθος της προσφοράς τους, θέλω να ευχαριστήσω ακόμα μια φορά τους εθελοντές του Δήμου Χερσονήσου, που μαζί με τους υπαλλήλους, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή εξυπηρέτησης του πολίτη.

Στις αρχές του χρόνου θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε και να μοιραστούμε όλα τα νέα δεδομένα της τοπικής πολιτικής μας για τον Εθελοντισμό, καθώς θα βραβεύσουμε τους εθελοντές και θα δώσουμε και μια άλλη διάσταση, θα αναδείξουμε τον ρόλο της επιχείρησης – εθελοντή, στη Χάρτα Εθελοντισμού του Δήμου Χερσονήσου.»

Για εγγραφή στο Μητρώο Εθελοντών και για κάθε άλλη πληροφορία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 2897340238 και 2897340239 (Αντιδημαρχία Τουρισμού & Απασχόλησης Δήμου Χερσονήσου).

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

ΚΡΗΤΗ

Μετά από ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη ο Δήμαρχος Χερσονήσου διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό «Επειδή πάνω από όλα είναι η υγειά μας, θεωρώ χρέος μου να...

ΚΡΗΤΗ

Λόγω του φονικού σεισμού στο Αρκαλοχώρι Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας από χθες το βράδυ τη Δημοτική Ενότητα Επισκοπής...

Life

H 19η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Εθελοντών Αιμοδοτών έχει θεσμοθετηθεί από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με απώτερο σκοπό την διάδοση του Εθελοντικού Κινήματος Ο Δήμος Χερσονήσου αγκαλιάζει τη «Φλόγα...

Creta

Υπογραφή σύμβασης από τη ΔΕΥΑ Χερσονήσου για το σύστημα τηλεελέγχου και εντοπισμού διαρροών του δικτύου ύδρευσης Ένα σημαντικό έργο για την αναβάθμιση του δικτύου...