Connect with us

ΘΕΜΑΤΑ

Εθνική σύνταξη 384 ευρώ προτείνει ο Κατρούγκαλος – Οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό

Avatar

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο Υπουργός Εργασίας κ. Κατρούγκαλος ενημερώνει σήμερα την Πολιτική Γραμματεία για τις μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να προχωρήσει στο Ασφαλιστικό ώστε να καταστεί βιώσιμο ενώ θα προτείνει και το ποσό της Εθνικής Σύνταξης που θα κυμανθεί από 384 έως 392 ευρώ όπου και θα προστίθεται το ανταποδοτικό κομμάτι των ασφαλιστικών εισφορών που έχει καταβάλλει ο κάθε ασφαλισμένος


Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ενημερώνει στις 4 το απόγευμα την πολιτική γραμματεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου – πιθανόν με την παρουσία και του Αλέξη Τσίπρα – για τις προτάσεις που επεξεργάζεται και τις οποίες μετά από διαβούλευση με την τρόικα θα προωθήσει στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου. Αβέβαιο είναι ακόμα εάν οι επικουρικές συντάξεις θα συγχωνευτούν στο νέο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης ή θα παραμείνουν ως ξεχωριστό κομμάτι.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η εφαρμογή ενιαίων κανόνων για όλους τους συνταξιούχους μέσω ενός νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, τόνισε χθες ο Γιώργος Κατρούγκαλος

Σε ερώτηση για το εάν θα μειωθούν τελικά οι συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ, ο υπουργός Εργασίας απάντησε ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να μειώσει τις συντάξεις αλλά να διαμορφώσει ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. “Ο στόχος μας δεν είναι να μειώσουμε συντάξεις. Αυτό το έκαναν οι προηγούμενοι. Δέκα μειώσεις είχαμε μέσα στη μνημονιακή περίοδο. Ο στόχος μας είναι να κάνουμε το σύστημα βιώσιμο, μειώνοντας όσο μπορούμε την δαπάνη που επιβαρύνει το κράτος, αλλά με έναν τέτοιο τρόπο που να μην επιβαρυνθούν προφανώς οι μικρότερες συντάξεις”, επισήμανε.

Διασαφήνισε περαιτέρω ότι “αυτό που θέλουμε εμείς να μην κάνουμε είναι οριζόντιες μειώσεις με ένα αυθαίρετο κριτήριο, γιατί είναι αυθαίρετο κριτήριο να πούμε ότι για τα 1.500 ευρώ θα πρέπει να μειωθεί η σύνταξη”. “Άλλος τα 1.500 ευρώ του τα μάτωσε και τα τίμησε δουλεύοντας 35 χρόνια και άλλος τα πήρε ενδεχομένως με μια ρύθμιση που είναι πιο ευνοϊκή γι’ αυτόν” ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι επί της ουσίας η κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει “ενιαίους κανόνες και για το μέλλον και για το παρελθόν σε όλους τους συνταξιούχους” και να επαναϋπολογίσει τις συντάξεις με αυτό τον τρόπο. “Ανάλογα με το αποτέλεσμα που θα έχουμε θα επέμβουμε, όχι για να μειώσουμε όπως έκαναν οι άλλοι, αλλά αντίθετα για να προστατεύσουμε τις μικρές συντάξεις”, εκτίμησε.

Αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο θα προστατεύσει η κυβέρνηση τις μικρές συντάξεις τόνισε ότι “εάν από τον επανυπολογισμό μειωθούν και οι μικρές συντάξεις να δούμε από ποιο ύψος πρέπει να τις προστατεύσουμε, να πούμε δηλαδή ότι ειδικά γι’ αυτές θα μείνει ως προσωπική διαφορά αυτό το οποίο καταβάλλεται”.

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης δεν έχουν ακόμα ληφθεί, κάτι που μάλλον θα συμβεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, η δική του όμως πρόταση και αυτό που κρατάει από το πόρισμα της Επιτροπής Μεταρρύθμισης είναι δυο πράγματα, “ένα ότι πρέπει να έχουμε ενιαίους, δίκαιους κανόνες για το ασφαλιστικό και (δεύτερον) εθνική σύνταξη που θα προστατεύει από τον κίνδυνο της φτώχειας, που δεν θα χρηματοδοτείται από τις εισφορές, θα είναι κάτι επιπλέον που θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία και που θα αποτελεί στο εξής τη βάση για τον υπολογισμό των συντάξεων”.

Ερωτηθείς για το ύψος της σύνταξης, είπε πως αυτή “προσδιορίζεται ανάλογα με τον κίνδυνο της φτώχειας, που είναι το 60% του μέσου εισοδήματος”, πως τώρα πράγματι “πρέπει να είναι γύρω στα 384 ευρώ” αλλά και ότι “το 2010 όμως, που ήμασταν πιο πλούσιοι, ήταν 600 ευρώ”.

Αναφορικά με δημοσιεύματα ότι θα πρέπει να γίνει μείωση των δαπανών του ασφαλιστικού κατά 9 δισ. έως το 2018, ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε “υπερβολή” και μίλησε για στόχο μείωσης της δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ για το 2016, κάτι που έχει επιτευχθεί “κατά παραπάνω από 60% ήδη, με τις εισφορές που βάλαμε υπέρ του συστήματος υγείας, υπέρ του ΕΟΠΥΥ στις εισφορές και με την αύξηση των ορίων ηλικίας”. “Απομένει ένα σημαντικό ποσό το οποίο προσπαθούμε να δούμε εάν θα το καλύψουμε ενδεχομένως με αύξηση άλλων πόρων.

Αλλά αυτό, να σας πω και μια μικρή είδηση, δεν μπορώ να σας πω και πιο πολλά γιατί στις διαπραγματεύσεις δεν μπορούμε να ανοίγουμε τα χαρτιά μας δημόσια, είναι ένα από τα θέματα που διαπραγματευόμαστε με τους εταίρους. Εάν μπορεί δηλαδή νέα χρήματα που μπαίνουν στο σύστημα να θεωρηθούν από αυτούς ισοδύναμα αντί για τη μείωση των συντάξεων”, επισήμανε.

 

www.dikaiologitika.gr

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook