Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Creta

Έτοιμος να ηγηθεί ψηφοδελτίου ο Πέτρος Ινιωτάκης

Αποφασισμένος να εκφράσει την πραγματική «δύναμη» πολιτών, όπως πολύ προσεκτικά αναφέρει στην επιστολή παραίτησής του, είναι ο Πέτρος Ινιωτάκης, ο οποίος εμφανίζεται αποφασισμένος να μην χάσει ούτε λεπτό από τον προεκλογικό του αγώνα


Η επόμενη μέρα βρίσκει στον Π. Ινιωτάκη να οργανώνει περιοδείες και επισκέψεις εντός και εκτός του αστικού ιστού, αποφασισμένος να έρθει σε επαφή με όσο το δυνατό περισσότερους πολίτες με σκοπό να συσπειρώσει κόσμο στο νέο μεγάλο βήμα που σχεδιάζει.

Ο ίδιος θεωρεί ότι πλέον κλείνει ένας κύκλος που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του δεν είχε καμία προοπτική εξέλιξης. Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι επέλεξε ο κ. Ινιωτάκης να βάλει στην προμετωπίδα της παραίτησής του το γεγονός ότι δεν μετεξελίχθηκε η Δύναμη Πολιτών μέσα από μια ολοκληρωμένη οργανωτική συγκρότηση που θα επέτρεπε περισσότερη συμμετοχή πολιτών με τους οποίους βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι εδώ χρόνια ο πρώην αντιδήμαρχος δυσφορούσε με τον τρόπο λειτουργίας της παράταξης και με τον τρόπο διαχείρισης των θεμάτων, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του δεν υπήρχε επαρκής διάλογος και πολιτική τεκμηρίωση.

Αυτό το οποίο σαφώς καταγράφεται είναι η δυσαρέσκεια του πρώην αντιδημάρχου, ο οποίος αν και ήταν ένας από τους τρεις πυλώνες που «έχτισαν» τη Δύναμη Πολιτών, στην πορεία ο ρόλος που επιτελούσε στην παράταξη, δεν ανταποκρινόταν στην ηγετική παρουσία που ο ίδιος φανταζόταν ότι θα έχει.

Αντίθετα συχνά ένιωθε ότι εξελίσσονται πράγματα χωρίς τη συμμετοχή του και χωρίς να έχει την παραμικρή γνώση και βέβαια υπήρχαν και ζητήματα με τα οποία δεν είχε κρύψει την πλήρη αντίθεσή του, όπως για παράδειγμα τον περίφημο οργανισμό λειτουργίας του Δήμου Ηρακλείου.

Η κατάσταση αυτή πολλαπλασίασε τις πολιτικές τριβές με πρόσωπα και βέβαια αύξησε τη συναισθηματική πίεση του πρώην αντιδημάρχου, ο οποίος δεν έκρυβε ότι ασφυκτιά μέσα σε αυτό το σκηνικό.

Στο πλαίσιο αυτό ο αντιδήμαρχος επέλεξε να αλλάξει πορεία και να χαράξει μια προσωπική διαδρομή, καταθέτοντας την επιστολή παραίτησή του στην οποία επέλεξε να προσωποποιήσει πολιτικά τις ευθύνες στο δήμαρχο Β.Λαμπρινό ως επικεφαλής της παράταξης, παρά το γεγονός ότι εκτιμά την ευθύνη και άλλων προσώπων για τα κακώς κείμενα της «Δύναμης Πολιτών».

Η επιστολή του παραιτηθέντος αντιδημάρχου και η απάντηση του δημάρχου Β. Λαμπρινού

Ανεξάρτητο μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου είναι από χθες ο Πέτρος Ινιωτάκης, ο οποίος έκοψε τον γόρδιο δεσμό της σχέσης του με τη «Δύναμη Πολιτών» αποκαλύπτοντας ότι είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει το Δήμο Ηρακλείου, προφανώς ως επικεφαλής μιας νέας δημοτικής προσπάθειας.

Ο κ. Ινιωτάκης παραιτήθηκε από τη θέση του αντιδημάρχου και από μέλος της παράταξης, λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι μετά από μια σύντομη συνάντησή του με τον δήμαρχο Ηρακλείου Β. Λαμπρινό, κατέθεσε μια μακροσκελή επιστολή και του ανακοίνωσε και τυπικά ότι χωρίζουν οι δρόμοι τους.

Η έξοδος του κ. Ινιωτάκη από τη δημοτική Αρχή συνοδεύτηκε με καταιγιστικές ερωτήσεις σε σχέση με το πώς θα συντονίσει τα επόμενα πολιτικά του βήματα για να διεκδικήσει την καρέκλα του δημάρχου. Όπως είναι προφανές η ξεκάθαρη απόφασή του να διεκδικήσει το Δήμο Ηρακλείου μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση είτε για τη Ν.Δ. είτε για το ΣΥΡΙΖΑ που εξακολουθούν να μην έχουν ανακοινώσει ακόμα μια υποψηφιότητα που θα μπορούσε να τους εκπροσωπήσει. Ωστόσο ο ίδιος απέφυγε επιμελώς να απαντήσει για το πώς θα συντονίσει πολιτικά τον βηματισμό του επιλέγοντας σε πρώτη φάση να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους θεώρησε ότι σε αυτή τη χρονική συγκυρία επέλεξε να αφήσει πίσω του τη «Δύναμη Πολιτών».

Στη μακροσκελή επιστολή του ο κ. Ινιωτάκης αποδίδει βαριές πολιτικές ευθύνες προσωπικά στον δήμαρχο Ηρακλείου διότι απέφυγε να προχωρήσει στη δημιουργία της παράταξης και την εκλογή των οργάνων, που θα διαμόρφωναν όρους και προϋποθέσεις για έναν ανοικτό χώρο διαρκούς δημοκρατικής διαβούλευσης. Ειδικότερα ο κ. Ινιωτάκης αναφερόμενος στο ιστορικό της συγκρότησης της «Δύναμης Πολιτών» στο οποίο είχε πρωταγωνιστικό ρόλο τόνισε ότι κατάφερε να εκφραστεί επιτυχώς εκλογικά ως μια νέα, μεγάλη, κοινωνική και πολιτική συμφωνία, χωρίς διαχωρισμούς, που φάνηκε να αναδύεται, δημιουργώντας την προσδοκία πως θα καθορίσει τη ριζική αλλαγή των τοπικών θεσμών τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του ίδιου η παράταξη «με τη δυναμική που διέθετε, μπορούσε να αποτελέσει ρευματικό, κοινωνικό χώρο με ανοιχτές διαδικασίες συμμετοχής, ικανό να μετασχηματίζει θετικά τις γνωστές πρακτικές και να διαμορφώνει τη νέα νοοτροπία που είχε ανάγκη η πόλη. Ακόμη και να προχωρήσει στις αναγκαίες ρήξεις που όλοι αναγνωρίζουν ως απαραίτητες». Ωστόσο αυτό δεν έγινε και υπεύθυνο σε όλο αυτό θεωρεί προσωπικά τον δήμαρχο Β. Λαμπρινό, που σύμφωνα με τον ίδιο ‘’τορπίλισε’’ την όλη διαδικασία.

Όπως τονίζει «η μεγάλη ευθύνη για το ζήτημα αυτό βαρύνει τη δική σας πλευρά και παρά τις συστηματικές προσπάθειες που κατέβαλα και τις διαρκείς παραινέσεις που είχατε από μένα προσωπικά αλλά και από αρκετούς άλλους συνεργάτες μας όλα αυτά τα χρόνια, επιδείξατε μια συστηματική απραξία και άρνηση για τις όποιες εσωτερικές πολιτικές διαδικασίες που θα ‘’σφυρηλατούσαν’’ το αναγκαίο κλίμα ενότητας και θα μας καταστούσαν ενεργή, συλλογική αυτοδιοικητική παράταξη.

Αποφύγατε ακόμη και την τελευταία περίοδο – μετά τη συνάντηση των δημοτικών συμβούλων την 8.8.2018 στην οποία σας παρουσίασα ένα πλαίσιο πολιτικής επανεκκίνησης της παράταξης- να αναλάβετε πρωτοβουλίες και να προχωρήσετε σε ενέργειες που θα συνέβαλαν να διαμορφωθεί ένας ανοικτός χώρος διαρκούς δημοκρατικής διαβούλευσης τόσο απαραίτητος στο νέο θεσμικό περιβάλλον. Θα μπορούσατε με τον τρόπο αυτό να περιορίσετε και τις έριδες που με την ανοχή σας επιτρέψατε να μεταφερθούν μέσα στη δημοτική πλειοψηφία, όπου υπήρχε σε αρκετά θέματα φανερή ταύτιση με συγκεκριμένες προσωπικές, κομματικές στρατηγικές που ακύρωσαν επί της ουσίας το ανεξάρτητο της παράταξης.

Η «Δύναμη Πολιτών», ως οργανωμένος φορέας κοινωνικής έκφρασης και συνάντησης θα ευνοούσε τη διεύρυνση της συμμετοχής των πολιτών που μας στήριζαν, με διαδικασίες διαλόγου, απολογισμού και ανανέωσης των προσδοκιών τους για έναν καλύτερο τόπο με μια αντίληψη βασισμένη στους νέους ανθρώπους, την πραγματική αυριανή δύναμή μας. Σε μια εποχή που το εθνικό και το διεθνές περιβάλλον εξελίσσονται με μεγάλες ταχύτητες, το περιφερειακό κέντρο της Κρήτης, η ιστορική πόλη του Χάνδακα δεν μπορεί να παραμένει αμήχανος και παθητικός παρατηρητής σε όσα συμβαίνουν στον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου».

Σε άλλο σημείο της επιστολής του ο κ. Ινιωτάκης τονίζει ότι στήριξε με όλες τις δυνάμεις του δημοτική μας Αρχή με καθημερινό αγώνα έχοντας την πεποίθηση και την ελπίδα πως θα μπορούσε σταδιακά, επιτέλους, να συγκροτηθεί ένα μεγάλο μέτωπο που θα κατάφερνε να δημιουργήσει δεσμούς ανάμεσα σε όλες τις παραγωγικές δυνάμεις της πόλης και του μητροπολιτικού της χώρου και θα είχε τη δύναμη να αξιοποιήσει τις κοινωνικές, τις επιστημονικές και τις ανθρώπινες κοινότητες που διαθέτει η πόλη για τη διαμόρφωση του οράματος και του σχεδίου που έχουμε επιτακτικά ανάγκη σήμερα.

Όπως σημειώνει απευθυνόμενος στον δήμαρχο «με δεδομένη την επιδεικτική σας απόσταση από όλες τις παραπάνω προσεγγίσεις αλλά και την απόλυτη και συστηματική σας άρνηση για οποιεσδήποτε παρεμβάσεις στα θέματα που θα συνέβαλαν στην ουσιαστική συμμετοχή των μελών και των φίλων της παράταξής μας στις κοινές υποθέσεις του Ηρακλείου, σάς υποβάλλω σήμερα την παραίτησή μου από τη θέση του αντιδημάρχου και σας κάνω γνωστή την ανεξαρτητοποίησή μου από τη Δύναμη Πολιτών, αρνούμενος να συμπράξω περαιτέρω στην παγίωση και τη διατήρηση συνθηκών που στο ξεκίνημα της πορείας μας ήταν αδιανόητες. Δηλώνω, κλείνοντας αυτή την ανοικτή επιστολή, πως θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι με την ίδια επιμονή και ανυποχώρητα ανοικτό βλέμμα την πόλη και τους πολίτες του Ηρακλείου την πραγματική «Δύναμή» μας.

Η δική μου θέση είναι πως μόνο η μεγαλύτερη και πληρέστερη δημοκρατική συμμετοχή μπορεί να εξασφαλίσει σήμερα και στο μέλλον αυτά που έχουμε όλοι μας ανάγκη, με διαρκή σεβασμό πρωταρχικά στις ανθρώπινες αξίες και την αποδοχή ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ως ισότιμων κοινών μας εταίρων. Το κοινό μας μέλλον στο κοινό μας σπίτι, το ΗΡΑΚΛΕΙΟ, μπορεί να βασίζεται μόνο στη ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΛΩΝ και τις αποφάσεις που μας επιτρέπει το κοινό ΒΗΜΑ της πόλης».

Η δήλωση δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού

Με μια λιτή δήλωσή του ο δήμαρχος Ηρακλείου έκλεισε το κεφάλαιο Πέτρος Ινιωτάκης για τη Δύναμη Πολιτών τονίζοντας τα εξής: «Θέλω να ευχαριστήσω τον Πέτρο Ινιωτάκη για την αγαστή συνεργασία μας και για την προσφορά του, τόσο στον Δήμο Ηρακλείου όσο και στην παράταξη της «Δύναμης Πολιτών». Του εύχομαι καλή τύχη σε ό,τι κι αν επιλέξει στη συνέχεια της πορείας του».

Η Λότζια θεωρεί ότι είχε πάρει τις αποφάσεις του

Ενώ εκκρεμούσαν και νέες πολιτικές συναντήσεις της «Δύναμης Πολιτών» με τον Π. Ινιωτάκη, «πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρεις» ο πρώην αντιδήμαρχος επέλεξε να απαρνηθεί την παράταξη και τον δήμαρχο Β. Λαμπρινό. Αυτό τονίζουν με νόημα στελέχη της Λότζια που δεν κρύβουν την έκπληξή τους για την απόφαση του πρώην αντιδημάρχου, να βιαστεί να φύγει ενώ εξελισσόταν ένας πολιτικός διάλογος που μπορούσε να αποδώσει καρπούς.

Κάποιοι συνδέουν ευθέως την βιασύνη του κ. Ινιωτάκη με την επερχόμενη κάθοδο του Κ. Μητσοτάκη στις 19 του μήνα στο Ηράκλειο, ενώ άλλοι εκτιμούν ότι εναλλακτικά θα μπορούσε να δώσει διέξοδο και στο ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί να καταλήξει στην τελική του επιλογή σε ότι αφορά στον υποψήφιο δήμαρχο που θα στηρίξει. Είτε έτσι είτε αλλιώς αυτό το οποίο τονίζει η Λότζια είναι ότι ο κ. Ινιωτάκης πρόσφατα είχε υπογράψει τη διακήρυξη της παράταξης, διαβεβαιώνοντας ότι θα συμμετέχει ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη Δύναμη Πολιτών με επικεφαλής το Β. Λαμπρινό.

Στο πλαίσιο αυτό αρκετοί εξεπλάγησαν με την απόφασή του να αποσχιστεί από την παράταξη της οποίας ήταν βασικός στυλοβάτης. Όπως είχε γράψει η «Π», από την προηγούμενη Παρασκευή βρισκόταν ένας φορτισμένος εσωτερικός πολιτικός διάλογος του κ. Ινιωτάκη προσωπικά με τον δήμαρχο σε πρώτη φάση και στη συνέχεια και με κορυφαία στελέχη της παράταξης, με σκοπό να βρεθεί λύση στα ζητήματα που είχαν μπει στο τραπέζι με κορυφαίο αυτό της οργανωτικής μετεξέλιξης της παράταξης.

Κάποιοι εκτιμούν ότι ο κ. Ινιωτάκης ήταν θιασώτης της άποψης αυτής, καθώς θα μπορούσε να διασφαλίσει ένα ισχυρότερο βήμα εξουσίας από αυτό που σήμερα είχε. Σε κάθε περίπτωση ο διάλογος αυτός προοπτικά άρχισε να γίνεται όλο και πιο δύσκολος και να μην είναι ικανός να κάμψει τις αντιπαλότητες. Στελέχη της δημοτικής Αρχής άρχισαν να αισθάνονται ότι παρά την καλή διάθεση η ατζέντα της συζήτησης άλλαζε συνεχώς και δεν μπορούσαν να την παρακολουθήσουν.

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία ο κ. Ινιωτάκης επέλεξε να κόψει γέφυρες με τη δημοτική Αρχή, και με όλα αυτά τα δεδομένα είναι σαφές ότι η εξέλιξη αυτή δεν εμποδίστηκε από τον δήμαρχο Β. Λαμπρινό το περιβάλλον του οποίου είχε σαφώς ξεκαθαρίζει – όπως είχε γράψει η «ΠΑΤΡΙΣ», ότι δεν θα δεχτεί αμφισβήτηση για το πρόσωπό του και ούτε είναι δοτικός να υποθάλψει συμπεριφορές με θολές πολιτικές βλέψεις που μπορεί να αποδειχτούν επιζήμιες για την παράταξη.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

ΚΡΗΤΗ

Οι δημότες μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή και να δηλώσουν βλάβες με δυο τρόπους Ένα νέο ψηφιακό εργαλείο ηλεκτρονικής υποβολής και διαχείρισης των αιτημάτων...

ΚΡΗΤΗ

Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός: «Μια λέξη μόνο: Ευχαριστούμε» Τους εθελοντές και τις εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στο Ηράκλειο, τίμησε ο Δήμος Ηρακλείου το απόγευμα...

Creta

Ευχές Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για τον Δεκαπενταύγουστο Ο εφετινός Δεκαπενταύγουστος βρίσκει τον τόπο μας αντιμέτωπο ακόμη με τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσεως, που...

Themata

Την αλληλεγγύη τους προς τους πυρόπληκτους συνανθρώπους μας έδειξαν οι πολίτες του Ηρακλείου κατά τρόπο συγκινητικό καθώς η ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα του Δήμου...