Connect with us

ΘΕΜΑΤΑ

Έτσι ξεκινά το ταξίδι του θανάτου από τα τουρκικά παράλια

Avatar

Δημοσιεύτηκε

στις

Τα καρέ από τα τούρκικα παράλια στο Τσεσμέ δείχνουν τους δουλεμπόρων αν φουσκώνουν επί τόπου τις βάρκες και να συλλέγουν τους επόμενους υποψήφιους, με το αζημίωτο, για ένα ακόμη ταξίδι θανάτου στα νερά του Αιγαίου. Φωτογραφίες – ντοκουμέντο (Pics)


Εντελώς ανενόχλητοι από το επίσημο τουρκικό κράτος λειτουργούν πλέον στις απέναντι Μικρασιατικές ακτές κανονικές “βάσεις” στις οποίες οι υπό μεταφορά φυγάδες των πολέμων της Μέσης Ανατολής διανυκτερεύουν και απ’ όπου ξεκινούν το ταξίδι τους στα Ελληνικά νησιά.

Τις περισσότερες φορές το ταξίδι αυτό αποδεικνύεται και ταξίδι προς το θάνατο και το Αιγαίο υγρός τάφος.

pic1

Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Çeşme haber, αποκαλύπτει μέσα από την επίσημη σελίδα που διατηρεί στο Facebook τι ακριβώς συμβαίνει απέναντι. Δημοσιεύοντας περισσότερες από 450 φωτογραφίες αποδεικνύει ότι στην περιοχή του Τσεσμέ, στη χερσόνησο της Ερυθραίας απέναντι από τη Χίο η «βάση» της μεταφοράς μεταναστών και προσφύγων λειτουργεί σε 24ωρη βάση χωρίς καμία απολύτως αρχή να εμποδίζει ή έστω να παρεμβαίνει στη λειτουργία της. Δεκάδες βάρκες από τις γνωστές πλαστικές με τις οποίες γίνεται η μεταφορά μεταφέρονται και φουσκώνονται εκεί από εξειδικευμένα συνεργεία αλλά και μετανάστες.

pic2
pic3

Μηχανές τοποθετούνται στις βάρκα, εκπαιδεύονται επί τόπου οι χειριστές τους που είναι κάποιοι από τις επιβαίνοντες, επιβιβάζονται ο ένας μετά τον άλλον οι μεταφερόμενοι με κάποιον να τους στοιβάζει ώστε να χωρέσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι μπορούν και από τον «προϊστάμενο» της όλης επιχείρησης δίνεται το σήμα απόπλου. Έχει σημασία ότι μερικές φορές η βάρκα βουλιάζει αμέσως μετά την εκκίνηση της πράγμα που σημαίνει ότι η επιβίβαση δεν έγινε με το σωστό τρόπο ή ότι η βάρκα ήταν υπέρβαση και κάποιοι πρέπει να αποβιβασθούν επιβιβαζόμενοι στην επόμενη.

pic4

pic5

Οι φωτογραφίες δείχνουν ότι η εκκίνηση των βαρκών γίνεται με ρυθμούς μια ανά 15 – 20 λεπτά ενώ στους γύρω λόφους δεκάδες ντόπιων κατοίκων της περιοχής, παρακολουθούν τα συμβαίνοντα που κάθε άλλο παρά σε συνθήκες παρανομίας συμβαίνουν.

pic6
pic7
pic8

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η περιοχή του Τσεσμέ είναι μια από τις πιο πολύ αναπτυγμένες οικονομικά περιοχές της Τουρκίας, πολύ κοντά σε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα της γειτονικής χώρας τη Σμύρνη, περί τα 70 χιλιόμετρα μακριά από αυτήν. Ως εκ τούτου στην περιοχή ισχυρή είναι η παρουσία της Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων με πολύ μεγάλες βάσεις Ενόπλων Δυνάμεων του Στρατού, της Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού και φυσικά της αρμόδιας στην περίπτωση παντοδύναμης Στρατοχωροφυλακής

pic9

pic10

Το γεγονός αυτό μαζί με το ότι μεγάλο τμήμα του ιστορικού κέντρου της Σμύρνης, το ιστορικό Μπασμανέ πίσω από το σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, έχει μετατραπεί σε κέντρο διακίνησης μεταναστών και προσφύγων αποδεικνύουν ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων η διακίνηση γίνεται με την ανοχή κράτους και διωκτικών αρχών.

pic11

Παράγοντες της τουρκικής κοινωνίας πάντως που έχουν μιλήσει στο Αθηναϊκό Μακεδονικό πρακτορείο Ειδήσεων υποστηρίζουν πως η επιδεικνυόμενη ανοχή στο φαινόμενο είναι αποτέλεσμα του ότι πολλά από τα χρήματα που οι μετανάστες και οι πρόσφυγες πληρώνουν για να περάσουν στα νησιά καταλήγουν και στην τσέπη ντόπιων αλλά και κεντρικών εκπροσώπων του τουρκικού κράτος. Μεγάλα τμήματα της Στρατοχωροφυλακής, της Ακτοφυλακής αλλά και πολιτικοί παράγοντες στην περιοχή θεωρείται πως συμμετέχουν στο κύκλωμα και φυσικά στα κέρδη, ανεχόμενοι την όλη κατάσταση.

pic12
pic13

“Η μαφιόζικη πυραμίδα λένε πολλοί πως αγγίζει και την πολιτική σκηνή. Εξηγείται αλλιώς η ανοχή στο φαινόμενο από το κατά τα άλλα ισχυρό τουρκικό κράτος;”, είχε πει σε αποστολή του Αθηναϊκού μακεδονικού πρακτορείου Ειδήσεων στην Τουρκία, στέλεχος του ειρηνιστικού κινήματος στην περιοχή του Δικελί.

pic14
pic15

Οι μετακινούμενοι, σύμφωνα με μαρτυρίες των ίδιων των μεταναστών και των προσφύγων πληρώνουν περί τα 1500 ευρώ ο καθένας για να μετακινηθούν από την απέναντι ακτή στα νησιά. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ τη μέρα καταλήγουν στα χέρια των κυκλωμάτων που λυμαίνονται τους μετανάστες και του; πρόσφυγες ενώ πολύ συχνά οδηγούν και στο θάνατο πολλούς από αυτούς.

pic16
pic17

Περισσότεροι από 4000 πρόσφυγες, αποβιβάστηκαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά

Παράλληλα, περισσότεροι από 4.000 πρόσφυγες, αποβιβάστηκαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, από τρία πλοία που κατέπλευσαν.

pic18

Ειδικότερα, το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», μετέφερε από τη Μυτιλήνη 2.493 πρόσφυγες, το πλοίο «Μπλου Σταρ 1», μετέφερε από Χίο και Μυτιλήνη 731 πρόσφυγες και το πλοίο «Νήσος Ρόδος» μετέφερε 832 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 15 ήταν από τη Χίο και οι 817 από τη Σάμο.

Πηγή: news247.gr, ΑΠΕ, lesvosnews. Φωτογραφίες: Çeşme haber

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook