Connect with us

ΚΡΗΤΗ

Ευεργετικές για τον οργανισμό οι ουσίες που περιέχει η ελιά

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο βιολογικός θησαυρός που βρίσκεται στα φύλλα της ελιάς, στον καρπό της και στο ελαιόλαδο που παράγει, ακόμα και στα απόβλητα από την επεξεργασία τους αξιοποιείται με άριστα αποτελέσματα στη χημική βιομηχανία για την παραγωγή καλλυντικών και φαρμακευτικών σκευασμάτων, με ευεργετική για τον οργανισμό δράση


Ο καθηγητής της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας φυσικών προϊόντων, Λέανδρος Σκαλτσούνης, ίδρυσε το 2013 τη PharmaGnose S.A., με σκοπό την αξιοποίηση της 25ετούς έρευνας πάνω στα φυσικά συστατικά των προϊόντων της ελληνικής γης για τις βιομηχανίες φαρμάκων, καλλυντικών και ειδών διατροφής.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια εταιρεία-παράρτημα του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία μέχρι τώρα έχει παραγάγει επτά προϊόντα, εκ των οποίων τα τρία προέρχονται από την ελιά, όπως το Oleamed, το Ρhenolia και το Phyllolea. Η ομάδα έρευνας του πανεπιστημίου προσπαθεί να εντοπίσει και να αναδείξει αυτόν τον βιολογικό θησαυρό, ενώ έχει αναλάβει συντονιστής στο τετραετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα OLITEC, με τίτλο «Εκχύλιση και απομόνωση βιοδραστικών προϊόντων από την ελιά με τη χρήση μοντέρνων τεχνολογιών και διερεύνηση της θεραπευτικής τους δυνατότητας».

Τεχνογνωσία

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στον Πύργο, προσκεκλημένος της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Νομού Ηλείας, αναφέρθηκε διεξοδικά στις δυνατότητες αξιοποίησης των προϊόντων της ελιάς, με σκοπό την παραγωγή φαρμακευτικών, καλλυντικών και διατροφικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Όπως ανέφερε ο κ. Σκαλτσούνης, η PharmaGnose, μεταξύ άλλων, αξιοποιεί απόβλητα ελαιοτριβείων, πυρηνελαιουργείων και επιχειρήσεων επεξεργασίας επιτραπέζιας ελιάς, για την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η μεθοδολογία βασίζεται στη συλλογή και στην αξιοποίηση του νερού που χρησιμοποιείται για να φύγει η «πίκρα» από τις ελιές.

Αντί το νερό αυτό να γίνει απόβλητο, και μάλιστα με ιδιαίτερη τοξικότητα, οι ερευνητές του ΕΚΠΑ παραλαμβάνουν τις χρήσιμες ουσίες, που αποτελούν τη βάση για την ανάπτυξη προϊόντων με σπουδαίες βιολογικές ιδιότητες. Το Εργαστήριο Φαρμακογνωσίας του Τμήματος Φαρμακευτικής έχει αναπτύξει μια πολύ σύγχρονη μεθοδολογία ανάλυσης ελαιολάδου και κυρίως των πολυφαινολών που περιέχει.

Ο καθηγητής κάλεσε όσους παραγωγούς έχουν τη δυνατότητα να στείλουν δείγματα ελαιολάδου και φύλλα ελιάς στο Τμήμα Φαρμακευτικής, προκειμένου να συνεισφέρουν στη χαρτογράφηση του ελληνικού ελαιολάδου και στα βιοδραστικά τους συστατικά.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πειραματικές μελέτες του ΕΚΠΑ του Τμήματος Φαρμακευτικής σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή έχουν δείξει σημαντική καρδιοπροστατευτική δράση της ελευρωπαΐνης, στη μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων κ.λπ.

Της Νικολέτας Τζώρτζη

ΘΕΜΑ

Σοκαριστικές εικόνες στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία!

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι καταστασεις στο Συλλαλητήριο ήταν εξωφρενικές – Οι αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα για να διαλύσουν ένα Συλλαλητήριο που διοργανωσε ο Ελληνικός Λαός για να ακουστεί


Σιγουρα εντολή έδωσαν οι Πολιτικοί. Υπήρχαν πολλοί Ηλικιωμένοι και γονείς με μικρα παιδιά. Αυτό δεν το σκέφτηκαν;; Γιαγιαδες και Παππούδες λιποθυμοι στο δρόμο και μικρα παιδιά στο νοσοκομείο. Οι τραυματίες λένε 10. Τι δέκα; πανω απο 30 τραυματίες είδαμε για να προσπαθησουν να σταματήσουν την Αστυνομία με τα δακρυγόνα. Τρεχαμε να ξεφύγουμε απο τα δακρυγόνα και να προσφέρουμε βοήθεια στους ηλικιωμένους.

Σαν γνήσιος Κρητικός αλλα Έλληνας στην ψυχή και στην καρδιά, γιατί όλοι αδέλφια ήμαστε, μικροί μεγαλοι βοήθησα τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας ειδικά να τους παω σε μέρος που δεν έχει δακρυγόνα όπως και πολλοί αλλοι πατριώτες. Εμείς ήρθαμε Ειρηνικά να διαμαρτυρηθουμε για να ακουστουμε και να περασει η φωνή του Ελληνικού Λαού για να αποτρέψουμε αυτή την συμφωνία. Αλλα εσείς μας κανατε να Επαναστατησουμε με αγριους σκοπούς.

Κύριοι Πολιτικοί που δε σας αρμόζει να λεγεστε Έλληνες, αν κατεχατε λιγακι απο Ιστορία, αν αγαπουσατε την Ελλάδα μας, την πονουσατε δεν θα την ξεπουλουσατε και δε θα δεχοσασταν καμία πίεση.

Η ΜΑΚΕΔΟΝΊΑ ΕΊΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΉ γι αυτό κατω τα χέρια σας

Ανε κατεχατε ότι οι παππούδες μας Κρήτες Μακεδονομαχοι ανέβηκαν στην Μακεδονία με τα αλογα τους, που χύθηκε αίμα πολύ για την Ελευθερία της. Η Μακεδονία είναι Αδελφή μας και την ποναμε, μα την επόμενη φορά δε θα ανεβουμε ειρηνικα αλλα θα σηκώσουμε ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ όπως οι Πρόγονοί μας. Αξίζει να τους κανουμε υπεριφανους. Γιατί το αξίζουν.

Όσο για τσι Σκοπιανους, ούτε Ιστορία έχετε, ούτε Ελληνικα ομιλείται, ούτε Έλληνες είστε, και ούτε δημιουργηθηκατε πριν την Ελλάδα και αυτό σας ποναει. Απο οσο γνωρίζω ιστορικα δημιουργηθηκατε το 554μ.Χ και δημιουργησατε κρατος απο Μακεδονικα εδαφη. Γι αυτό να αφήσετε ήσυχη την ιστορία μας και τον Μέγα Αλέξανδρο.

Γιατί ανε ζούσε στο λακκο με τα λιονταρια θα σας πετούσε.

ΜΑΚΕΔΟΝΊΑ ΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΉ

ΑΠΟ ΈΝΑΝ ΚΟΥΖΟΥΛΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑ ΤΗΝ ΧΏΡΑ ΤΟΥ🇬🇷🇬🇷

Από ένα Συνδιαχειριστή στη σελίδα Η Κρήτη Είναι Μόνο Μία

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΘΕΜΑ

Τότε που υπερχείλισε το Φράγμα Φανερωμένης!

Δημοσιεύτηκε

στις

Κάναμε όνειρα πως θα εμφανιστούν ταβέρνες, θα γίνει τουριστικός πόλος έλξης


Τον Δεκέμβριο του 2014 το Φράγμα είχε 6 εκατομμύρια κυβικά νερού.

Τον Φευρουάριο του 2015 όμως τελικα υπερχείλισε!

Τότε κάναμε όνειρα πως θα εμφανιστούν ταβέρνες, θα γίνει τουριστικός πόλος έλξης, και πολλά άλλα!

Σήμερα έχει συγκεντρώσει περίπου 4 εκ κυβ νερού, οπότε έχει δρόμο ακόμα να διανύσει!

Eίναι κρίμα όμως, γιατί έχουμε ακούσει πολλές υποσχέσεις για την εκτροπή του Πλατύ Ποταμού, αλλά δεν βλέπουμε να κινείται τίποτα…!

Κι όμως, ο Πλατύς Ποταμός, κατεβάζει ετησίως 50 – 55 εκατομμύρια κυβικά νερού, να γεμίσει δηλ δυο Φράγματα, και κάποιες φορές με δυνατά καιρικά φαινόμενα, έχει περάσει και τα 100!

Κείμενο – φωτογραφίες: Γεώργιος Χουστουλάκης

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΘΕΜΑ

Μητσοτάκης από τον Μυλοπόταμο: “Σας θέλουμε όλους δίπλα”

Δημοσιεύτηκε

στις

“Θα ήθελα να ζει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης για να δει αυτό που ζω ως υποψήφιος πρωθυπουργός, ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά κι από εκεί που είναι, βλέπει και χαίρεται”, είπε ο Κ. Μητσοτάκης στο Πέραμα


Μήνυμα νίκης έστειλε από τον Μυλοπόταμο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε το Σάββατο διαδοχικά το Πέραμα, τα Λιβάδια, τα Ζωνιανά και τα Ανώγεια, από όπου θα αναχωρήσει την Κυριακή.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν έκρυψε την αγάπη του για τα ορεινά της Κρήτης και τόνισε πως θέλει δίπλα του όλους τους πολίτες σε αυτή τη δύσκολη μάχη των εκλογών, όποτε κι αν αυτές γίνουν και είπε χαρακτηριστικά πως “θα είμαι πρωθυπουργός ολων των Ελλήνων, κι εκείνων που θα μας ψηφίσουν κι εκείνων που δεν θα μας ψηφίσουν”. Ο ίδιος τόνισε πως ο Μυλοπόταμος και το Ρέθυμνο παραδοσιακά δίνουν τα υψηλότερα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας στην Κρήτη και κάλεσε τους πολίτες να τον στηρίξουν.

Αρχικά ήπιε καφέ με τα στελέχη και τους φίλους του κόμματος στο Πέραμα, ακολούθως επισκέφθηκε το δημαρχείο, όπου είχε ολιγόλεπτη συνεργασία με τον δήμαρχο Δημήτρη Κόκκινο. Στη συνέχεια, επισκέφθηκε τα Λιβάδια, όπου επισκέφθηκε το σύλλογο Λιβαδιωτών, ενώ στα Ζωνιανά επισκέφθηκε και το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων.

Στα Ζωνιανά πήρε σαν δώρο μία φανέλα της τοπικής ομάδας, με το όνομα του! Δεν δίστασε να βγάλει “σελφι” με μικρό μυλοποταμίτη, πήρε δώρο και μία κατσούνα, ενώ στα Ανώγεια επισκέφθηκε το δημαρχείο και είχε σύντομη συνεργασία με τον δήμαρχο, Μανώλη Καλλέργη και ξεναγήθηκε στην εκκλησία του Αγ. Γεωργίου από τον π. Ανδρέα Κεφαλογιάννη.

Τον κ. Μητσοτάκη συνοδεύουν ο βουλευτής Ρεθύμνου, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο γραμματέας του κόμματος, Λευτέρης Αυγενάκης, τοπικά στελέχη της ΝΟΔΕ Ρεθύμνου, ενώ η υποδοχή που του επιφυλάχθηκε ήταν ιδιαίτερα θερμή.

 

goodnet.gr

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
-ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ-

Facebook

-ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ-

Δημοφιλη