Connect with us

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Εξισωτική: Απέρριψαν περίπου 61.000 – Προθεσμία έως τις 10/12 για ενστάσεις

Δημοσιεύτηκε

στις

Όσοι παραγωγοί δεν συμφωνούν με τα αποτελέσματα έχουν δικαίωμα εντός 10 εργάσιμων ημερών να υποβάλουν ενδικοφανή προσφυγή επί των αποτελεσμάτων


Ολοκληρώθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η ανάρτηση των εγκεκριμένων και απορριπτόμενων αιτήσεων στο Μέτρο 13, και οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν πλέον να γνωρίζουν εάν η αίτησή τους εγκρίθηκε, και άρα περιλαμβάνονται στους δικαιούχους της πληρωμής που θα ακολουθήσει τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypaithros.gr, οι απορριπτόμενοι παραγωγοί και των δύο υπομέτρων, 13.1 – Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε ορεινές περιοχές και 13.2 – Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών, ανέρχονται σε 61.000 περίπου.

Όσοι παραγωγοί δεν συμφωνούν με τα αποτελέσματα έχουν δικαίωμα εντός 10 εργάσιμων ημερών, από σήμερα Τρίτη 27 Νοεμβρίου να υποβάλουν ενδικοφανή προσφυγή επί των αποτελεσμάτων.

Η υποβολή ενδικοφανούς προσφυγής για το 2018 γίνεται ηλεκτρονικά έως τις 10 Δεκεμβρίου, μέσω της καρτέλας αγρότη, όπου ο δικαιούχος συnδέεται με προσωπικούς κωδικούς.

Σημειώνεται ότι όσοι έχουν υποβάλει αίτηση ένταξης και έχουν απορριφθεί και στα δύο υπομέτρα, πρέπει να υποβάλουν ενδικοφανή προσφυγή για κάθε υπομέτρο χωριστά.

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αποζημιώσεις ύψους 8,5 εκ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ

Δημοσιεύτηκε

στις

Η πληρωμή αυτή αφορά κυρίως αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου για το έτος ζημιάς 2018


Αποζημιώσεις ύψους 8.628.443,95 ευρώ θα καταβάλει ο ΕΛ.Γ.Α. αύριο Μ. Τρίτη 23 Απριλίου 2019, σε 5.978 δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Διευκρινίζεται ότι για το έτος ζημιάς 2018 καταβάλλεται το 70% των αντίστοιχων αποζημιώσεων  φυτικής παραγωγής και το 100% των αντίστοιχων αποζημιώσεων  ζωικού κεφαλαίου.

Για να δείτε αναλυτικά την κατανομή των ποσών ανά νομό πατήστε εδώ.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ύψους 5,9 εκ. ευρώ

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι πληρωμές αφορούν κυρίως τη νιτρορύπανση και τη βιολογική γεωργία


Το ποσό των 5.900.545,41 € πλήρωσε ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) από τις 18/04/2019 έως τις 19/04/2019 σε συνολικά 1.366 δικαιούχους.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τις Πληρωμές ύψους 5.900.545,41 € που πραγματοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ στις 11/04/2019

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις μεταβιβάσεις Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης

Δημοσιεύτηκε

στις

Έως 15 Μαΐου η οριστικοποίηση των αιτήσεων


Ενεργοποιήθηκε την Πέμπτη 18 Απριλίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 15 Μαΐου, η διαδικτυακή εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ για την καταχώρηση των αιτήσεων μεταβίβασης Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης (ΔΒΕ) έτους 2019.

Μόνο για περιπτώσεις ανωτέρας βίας ή εξαιρετικών περιστάσεων, η υποβολή της αίτησης μεταβίβασης θα είναι δυνατή μετά τις 15 Μαΐου και έως την καταληκτική ημερομηνία τροποποίησης της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης, δηλαδή έως τις 10 Ιουνίου 2019. Στην περίπτωση αυτή, συνυποβάλλεται και ηλεκτρονικό αρχείο με τις κατά περίπτωση αποδείξεις στοιχειοθέτησης ανωτέρας βίας ή της εξαιρετικής περίστασης.

Μεταβίβαση

Τα δικαιώματα μπορούν να μεταβιβαστούν είτε οριστικά (με πώληση ή οποιασδήποτε μορφής οριστική παραχώρηση) μαζί με επιλέξιμη έκταση ή χωρίς επιλέξιμη έκταση, είτε προσωρινά, να ενοικιαστούν δηλαδή μαζί με επιλέξιμη έκταση ή χωρίς. Σε αυτή την περίπτωση, με τη λήξη της ενοικίασης τα δικαιώματα επιστρέφουν αυτόματα στον κάτοχο, χωρίς να απαιτείται καμία περαιτέρω ενέργεια.

Υποβολή

Η αίτηση μεταβίβασης υποβάλλεται από τον μεταβιβαστή των δικαιωμάτων, εκτός της περίπτωσης μεταβίβασης δικαιωμάτων λόγω κληρονομιάς, όπου η αίτηση μεταβίβασης υποβάλλεται από τον κληρονόμο, και της περίπτωσης λύσης μίσθωσης δικαιωμάτων, όπου η αίτηση υποβάλλεται από τον μισθωτή των ΔΒΕ.

Ο μεταβιβαστής των ΔΒΕ πρέπει να είναι δικαιούχος βασικής ενίσχυσης και να κατέχει νόμιμα τα δικαιώματα που προτίθεται να μεταβιβάσει. Σε αντίθετη περίπτωση, η αίτηση μεταβίβασης θεωρείται άκυρη και απορρίπτεται.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθούνται κατά τη διαδικασία είναι:

  • Καταχώριση της αίτησης
  • Εκτύπωση του υποδείγματος
  • Υπογραφή του υποδείγματος από τους συμβαλλομένους
  • Θεώρηση για το γνήσιο της υπογραφής για κάθε συμβαλλόμενο χωριστά από αρμόδια αρχή
  • Επισύναψη στην αίτηση ηλεκτρονικού αρχείου, το οποίο περιλαμβάνει το υπόδειγμα μεταβίβασης και τα κατά περίπτωση μεταβίβασης απαιτούμενα δικαιολογητικά
  • Οριστικοποίηση, που ενέχει τη θέση της υποβολής της αίτησης μεταβίβασης
  • Εκτύπωση της αίτησης μεταβίβασης και του διαβιβαστικού με τον αριθμό πρωτοκόλλου και την ημερομηνία εισερχομένου ελέγχου στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Όταν, λοιπόν, ο χρήστης εισέρχεται στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, επιλέγει το είδος της μεταβίβασης που επιθυμεί (μεταβίβαση δικαιωμάτων με μεταβίβαση γης/χωρίς μεταβίβαση γης/λόγω κληρονομιάς, μίσθωση δικαιωμάτων με μίσθωση γης, αλλαγή προσωπικών στοιχείων, λύση μίσθωσης δικαιωμάτων με ή χωρίς μίσθωση γης, μίσθωση δικαιωμάτων χωρίς γη, ταυτόχρονη μεταβίβαση κληρονομιάς/λύσης μίσθωσης). Εφόσον συμπληρωθούν όλα τα πεδία της αίτησης και επισυναφθούν όλα τα δικαιολογητικά σαρωμένα, ο μεταβιβαστής υποβάλλει την αίτηση πατώντας οριστικοποίηση, και η αίτηση λαμβάνει αριθμό και ημερομηνία πρωτοκόλλου.

Σημειώνεται ότι δεν επιτρέπονται διαγραφές σε οριστικοποιημένες αιτήσεις. Εάν απαιτείται διαγραφή οριστικοποιημένης αίτησης θα πρέπει να επιλεγεί η δυνατότητα «Ακύρωση».

Τροποποίηση

Η τροποποίηση μιας οριστικοποιημένης αίτησης μπορεί να γίνει δεκτή εφόσον πραγματοποιηθεί έως τις 10 Ιουνίου.

Τα στοιχεία της αίτησης που μπορούν να τροποποιηθούν είναι:

  • ο αριθμός ή το είδος δικαιωμάτων
  • τα αγροτεμάχια
  • το υπόδειγμα της αίτησης.

Ουσιαστικά, ο χρήστης μπορεί να τροποποιήσει τον αριθμό των δικαιωμάτων που επιθυμεί να μεταβιβάσει (ποσότητα), το είδος τους (περιφέρεια ΠΕ1, ΠΕ2 και ΠΕ3) ή να επιλέξει διαφορετικά αγροτεμάχια από αυτά που έχει «κλικάρει».

Χωρίς γη

Σε όλα τα είδη μεταβίβασης δικαιωμάτων χωρίς γη (δηλαδή πώληση ή ενοικίαση) εφαρμόζεται παρακράτηση 25% υπέρ του Εθνικού Αποθέματος, με εξαίρεση τη μεταβίβαση δικαιωμάτων λόγω κληρονομιάς ή την οριστική μεταβίβαση δικαιωμάτων χωρίς γη, όταν οι συμβαλλόμενοι είναι συγγενείς πρώτου βαθμού ή σύζυγοι.

Μικροί καλλιεργητές

Σε περίπτωση που ο αποδέκτης αίτησης μεταβίβασης έχει ενταχθεί στο καθεστώς των μικρών καλλιεργητών, δεν δύναται να λάβει άμεσες ενισχύσεις άνω των 1.250 ευρώ. Εάν με την μεταβίβαση των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης και ως εκ τούτου και της πράσινης ενίσχυσης, που δικαιούται κάθε έτος, οι άμεσες ενισχύσεις υπερβαίνουν το ποσό των 1.250 ευρώ, είναι απαραίτητη η απένταξή του από το καθεστώς των μικρών καλλιεργητών, προκειμένου να λάβει το σύνολο των άμεσων ενισχύσεων που δικαιούται. Η απένταξη πραγματοποιείται με αίτηση του δικαιούχου κατά την υποβολή της ΕΑΕ 2019.

Σε περίπτωση κληρονομιάς του συνόλου των ΔΒΕ από μικρό καλλιεργητή, ο κληρονόμος μπορεί να δηλώσει την επιθυμία ένταξης στο καθεστώς.

ypaithros.gr

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη