Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για ανυπότακτους και αντιρρησίες συνείδησης

Δημοσιεύτηκε

στις

Για ποιες κατηγορίες πολιτών προβλέπεται μείωση θητείας στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ – Ευνοϊκές ρυθμίσεις και για εισαγωγή στις στρατιωτικές σχολές για τα παιδιά των πυρόπληκτων από το Μάτι


Μείωση στρατιωτικής θητείας για συγκεκριμένες ομάδες πολιτών, ευεργετικές διατάξεις για ανυπότακτους, αντιρρησίες συνείδησης, συγγενείς στελεχών των Ε.Δ που έλαβαν μέρος στα γεγονότα της Κύπρου, αλλά και για τους πληγέντες από τις φονικές πυρκαγιές που έκαψαν την Αττική το περασμένο καλοκαίρι, περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας περί «Ρυθμίσεων μέριμνας προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων, στρατολογίας, στρατιωτικής δικαιοσύνης και άλλων διατάξεων» που πρόκειται να κατατεθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας προς ψήφιση στη Βουλή. Επιπλέον, μέσω του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, το ΥΠΕΘΑ, προωθεί και μια σειρά από αλλαγές σε θέματα απονομής της δικαιοσύνης από τα Στρατιωτικά Δικαστήρια, αλλά και αρκετές ρυθμίσεις ανοιχτών θεμάτων που αφορούν είτε σε συγκεκριμένες κατηγορίες του στρατιωτικού προσωπικού, όπως οι Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης και οι Εθελοντές Μακράς Θητείας, είτε σε διεύρυνση της δυνατότητα νοσηλείας σε Στρατιωτικά Νοσοκομεία για τους ανασφάλιστους. Πιο συγκεκριμένα, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει μείωση της στρατιωτικής θητείας για όλα τα παιδιά πολύτεκνων οικογενειών, η διάρκεια της οποίας περιορίζεται στους έξι μήνες για το σύνολο των αρρένων μελών τους και όχι μόνο για μεγαλύτερο αγόρι όπως ισχύει σήμερα. Ταυτόχρονα ιδιαίτερη μέριμνα προβλέπεται και για τις οικογένειες με τρία τέκνα, με τη στρατιωτική θητεία των αρρένων μελών της να πηγαίνει πλέον στους οκτώ μήνες.

Ανυπότακτοι

Ανάλογες μειώσεις, όχι μόνο σε επίπεδο θητείας αλλά και σε επίπεδο προστίμων, προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ και για τους αντιρρησίες συνείδησης όπως και για τους ανυπότακτους. Ειδικότερα, σε ότι αφορά τους πρώτους, η εναλλακτική ή κοινωνική, όπως λέγεται, θητεία που υπηρετούν μειώνεται από τους 15 μήνες που ισχύει σήμερα, στους 12 μήνες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο εξισώνεται η διάρκεια της κοινωνικής με αυτήν της κανονικής στρατιωτικής θητείας, ενώ ταυτόχρονα για εκείνους που είναι άνω των 30 ετών προστίθεται η πρόβλεψη, εφόσον το επιθυμούν, μετά από 20 ημέρες κοινωνικής υπηρεσίας να μπορούν να εξαγοράσουν το υπόλοιπο της έναντι χρηματικού τιμήματος.
Από την άλλη πλευρά, σε ότι αφορά τους ανυπότακτους, τους παρέχεται η δυνατότητα να ταχτοποιηθούν για την ανυποταξία τους μέχρι το τέλος του 2020. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά έναν σημαντικό αριθμό νέων οι οποίοι έφυγαν, ιδιαίτερα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, στο εξωτερικό χωρίς να έχουν υπηρετήσει τη στρατιωτική τους θητεία με αποτέλεσμα να κηρυχτούν ανυπότακτοι. Όσοι από αυτούς έρθουν να υπηρετήσουν τη (κατά βάση μειωμένη) θητεία τους τότε θα απαλλάσσονται από όλα τα υπόλοιπα θέματα που τους αφορούσαν, είτε διοικητικά π.χ ποινική δίωξη, είτε οικονομικά ( το σχετικό πρόστιμο ανέρχεται σε 6.000 ευρώ). Επίσης όσοι είναι άνω των 33 ετών θα μπορούν να εξαγοράσουν το σύνολο της θητείας τους, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχει πρόβλεψη μείωσης και του σχετικού αντιτίμου.

Ρυθμίσεις προσωπικού

Στο πλαίσιο του νομοσχεδίου υπάρχουν ρυθμίσεις και για μια σειρά από άλλα θέματα, όπως για τα παιδιά που είχαν εισαχθεί σε στρατιωτικές σχολές και τα οποία κάποια στιγμή παρουσίασαν πρόβλημα υγείας με αποτέλεσμα να τεθούν εκτός αυτών. Πλέον με βάση το νομοσχέδιο τα συγκεκριμένα παιδιά θα μπορούν, εφόσον το θέλουν, να συνεχίσουν τις σπουδές τους στις στρατιωτικές σχολές, από τις οποίες θα αποφοιτούν ως υπαξιωματικοί με την πρόβλεψη εν συνεχεία να τοποθετηθούν σε υπηρεσίες γραφείου. Παράλληλα και σε ότι αφορά τους Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ), ρυθμίζεται ένα πάγιο αίτημα τους ως προς την εν’ ενεργεία εισαγωγή τους στο Σώμα των Αξιωματικών με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού και την απονομή του βαθμού Υπολοχαγού κατά την αποστρατεία τους. Επίσης με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα και στους Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) που το επιθυμούν, να παρατείνουν τη θητείας τους στο στράτευμα για 3 επιπλέον έτη (από 3 που ισχύει σήμερα, σε 6).

Πυρόπληκτοι

Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ εμπεριέχει επίσης προβλέψεις και για τους πληγέντες από τις φονικές πυρκαγιές του καλοκαιριού στην Αττική και ιδιαίτερα στο Μάτι. Πιο συγκεκριμένα, καθορίζονται ευνοϊκότερα κριτήρια εισαγωγής των μαθητών των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στις 23-24 Ιουλίου 2018, σε στρατιωτικές σχολές για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020. Ειδικότερα, η σχετική ρύθμιση αφορά τέκνα θανόντων από τις πυρκαγιές, αλλά και τέκνα όλων όσων αποδεδειγμένα καταστράφηκαν οι περιουσίες τους (σπίτια ή επιχειρήσεις) από την πύρινη λαίλαπα. Όσοι εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία θα μπορούν να εισέρχονται στα στρατιωτικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα με το 70% των μορίων που θα συγκεντρώσει ο τελευταίος που θα εισαχθεί στην εκάστοτε σχολή.

Μονομαχία

Να σημειώσουμε επίσης πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ρυθμίζει και μία σειρά θεμάτων που αφορούν τη στρατιωτική δικαιοσύνη διευρύνοντας τη δικαιοδοσία των σχετικών δικαστηρίων, αλλά και εκσυγχρονίζοντας το νομοθετικό πλαίσιο. Ενδεικτικά να σημειώσουμε ότι σήμερα υπάρχει πρόβλεψη ώστε τα στρατιωτικά δικαστήρια να δικάζουν ακόμη και περιπτώσεις… μονομαχίας μεταξύ στελεχών του στρατεύματος! Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η ρύθμιση μέσω της οποίας συνίστανται Γραφεία Νομικής Προστασίας Στελεχών, με σκοπό να παρέχουν άμεση και απευθείας ενημέρωση στα στελέχη, αλλά και στους στρατεύσιμους, σχετικά με υπηρεσιακές τους υποθέσεις, αλλά και να συνδράμουν τα Επιτελεία στον εντοπισμό τυχόν περιπτώσεων κακοδιοίκησης. Προς αυτή την κατεύθυνση πρόκειται να συσταθούν τρία τέτοια Γραφεία, ένα σε κάθε Γενικό Επιτελείο και στα οποία θα μπορεί να απευθύνεται ο οποιοσδήποτε θεωρεί ότι είτε θίγεται από αποφάσεις της διοίκησης, είτε ότι υφίσταται κακομεταχείριση στο πλαίσιο της θητείας του, ζητώντας την αποκατάσταση του.
Να σημειώσουμε πως το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την καθιέρωση νέου τύπου δελτίου ταυτότητας για τους στρατιωτικούς, το οποίο θα έχει το μέγεθος πιστωτικής κάρτας, με ενσωματωμένο τσιπ ασφαλείας, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους κατόχους του να το χρησιμοποιήσουν και ως ταξιδιωτικό έγγραφο όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα εντός της ζώνης Σένγκεν. Παράλληλα, μέριμνα, μέσω του εν λόγο νομοσχεδίου, υπάρχει και για την πλήρη υγειονομική περίθαλψη μιας σειράς κατηγοριών ανασφαλίστων στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία. Μεταξύ αυτών των κατηγοριών, συμπεριλαμβάνονται και οι συγγενείς Α΄ βαθμού των στελεχών των Ε.Δ που είχαν πάρει μέρος στα γεγονότα και πολεμήσει στην Κύπρο κατά την τουρκική εισβολή το 1974. Ειδικότερα, όσοι από αυτούς είναι ανασφάλιστοι θα μπορούν να απολαμβάνουν πλέον πλήρη περίθαλψη και νοσηλεία στα στρατιωτικά νοσοκομεία.

protothema.gr