Connect with us

ΚΡΗΤΗ

Ευρωπαϊκό έργο για την εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτίρια

Δημοσιεύτηκε

στις

Ένα νέο Ευρωπαϊκό Έργο αρχίζει τώρα να υλοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης που αφορά «την εξοικονόμηση ενέργειας στα Δημόσια Κτίρια»


Ο τίτλος του είναι: «Στρατηγική Διασυνοριακή Συνεργασία & Κεφαλαιοποίηση Κοινής Προσέγγισης για την Εξοικονόμηση Ενέργειας στα Δημόσια Κτίρια» και το ακρωνύμιο STRATENERGY.

Εντάσσεται στο πλαίσιο των προγραμμάτων INTERREG ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ και εκτός της Περιφέρειας Κρήτης και του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ)  συμμετέχουν οι Δήμοι Σάμου, Kω και Θήρας από την Ελλάδα και από την Κύπρο : η Αναπτυξιακή Εταιρεία Λευκωσίας και το Υπουργείο Ενέργειας.

Οι στόχοι του STRATENERGY είναι:

(α) υλοποίηση νέων ώριμων στρατηγικών έργων Αποδοτικής Χρήσης Ενέργειας σε δημόσια κτίρια,

(β) οριστικοποίηση ενός κοινού πλαισίου στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού φορέων του δημοσίου τομέα για το 2030 για την ενσωμάτωση της εξοικονόμησης ενέργειας στο κτιριακό τους απόθεμα και

(γ) μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων μέσω πιλοτικής εφαρμογής με χρήση σύγχρονων εξειδικευμένων εφαρμογών πληροφορικής/ μεθοδολογιών υποστήριξης αποφάσεων και διεύρυνσης του κοινού πλαισίου σε συνέπεια με τις συναφής πολιτικές. Με τους παραπάνω στόχους επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στα επιδεικτικά δημόσια κτίρια και διασφαλίζεται η προοπτική αξιοποίησης από κάθε φορέα της περιοχής του πλαισίου στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια κτίρια , έως το 2030.

Στη σχετική συνάντηση για το έργο, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών Θεμάτων Γιώργος Αλεξάκης συνεργάστηκε με τους εκπροσώπους του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), Μάρκο Δαμασιώτη Διευθυντή  Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και Κώστα Πατλιτζιάννα μηχανικό της ίδιας Διεύθυνσης για το περιεχόμενο, τους στόχους και το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος. Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχε και η Ελένη Πλουμίδη μηχανικός της ΔΤΥ της Περιφέρειας Κρήτης η οποία είναι και η Συντονίστρια της Ομάδας Έργου εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης.

Οι κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εταίροι του έργου αφορούν σε:

(α) Παρόμοιες κλιματικές συνθήκες για τα κτίρια,

(β) Παρόμοιες παραδοσιακές μορφές αρχιτεκτονικής,

(γ) Παλιά και ενεργοβόρα δημόσια κτίρια,

(δ) Καθυστερήσεις στη διαδικασία συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις των Ευρωπαϊκών Οδηγιών 2010/31/ΕΕ και 2012/27/ΕΕ (και τις τροποποιήσεις αυτών για το 2030 – με βάση  ανακοινώσεις από 11/2016),

(ε) Κοινή προτεραιότητα των Στρατηγικών Έξυπνης Εξειδίκευσης,

(στ) Ελλιπής ενεργειακή διαχείριση κτιρίων και βραδείς ρυθμοί αναβαθμίσεων από τους δημόσιους φορείς κυρίως λόγω έλλειψης σύγχρονων εργαλείων, ανεπαρκούς τεχνογνωσίας για τεχνολογίες και μεθόδους στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια των δημοσίων φορέων.

Το STRATENERGY απαντά στις παραπάνω προκλήσεις και υποστηρίζει συγκεκριμένες και βιώσιμες λύσεις, καθώς προωθεί και ενθαρρύνει την υλοποίηση επιδεικτικών ώριμων έργων ΑΧΕ σε δημόσια κτίρια λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους και επιπλέον οριστικοποιεί το κοινό πλαίσιο στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού με ορίζοντα το 2030 κάθε δημοσίου φορέα που βάζει τις βάσεις για την επίτευξη της εξοικονόμησης ενέργειας στην πράξη.

Για την Περιφέρεια Κρήτης, η υλοποίηση του έργου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

  1. Εκπαιδευτικά σεμινάρια για την Αποδοτική Χρήση Ενέργειας σε Δημόσια Κτίρια στη Κρήτη,

 

  1. Εφαρμογή Πλαισίου Στρατηγικού & Επιχειρησιακού Σχεδιασμού από την Περιφέρεια Κρήτης για την ΑΧΕ στα Κτίρια της έως το 2030,
  1. Στρατηγικό Έργο για την Αποδοτική Χρήση Ενέργεια σε Εμβληματικό Δημόσιο Κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης.

Το έργο χρηματοδοτείται κατά 85% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και κατά 15% από εθνικούς πόρους.

Συνολικός Προϋπολογισμός του έργου είναι: 3.812.406,07 €

Προϋπολογισμός για την Περιφέρεια Κρήτης: 488.920 €

Το έργο θα υλοποιηθεί από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου και έχει ήδη συσταθεί η Ομάδα Έργου αποτελούμενη από την Ελ Πλουμίδη (συντονίστρια), Μαν Νοικοκυράκη, Μαρ. Σμυρνάκη, Μαν Σπιθάκη και Αθηνά Κελέση.

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΘΕΜΑ

Σήμερα η κηδεία της αδικοχαμένης Κωνσταντίνας

Δημοσιεύτηκε

στις

Η άτυχη κοπέλα έχασε απρόσμενα και άδικα τη ζωή της μετά από τροχαίο ατύχημα που έγινε τα ξημερώματα στο 3ο χιλιόμετρο του δρόμου Ηρακλείου – Μοιρών


Το στερνό αντίο θα πουν συγγενείς και φίλοι στην άτυχη Κωνσταντίνα σήμερα 21 Απριλίου στις 11:30 στον Ιερό Ναό της Παναγίτσας, στον Μασταμπά και η ταφή θα γίνει στο νέο κοιμητήριο.

Θυμίζουμε ότι η 21χρονη φοιτήτρια της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, έχασε την ζωή της όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε η άτυχη κοπέλα με συνεπιβάτη, έναν 20χρονο φίλο της, στην επαρχιακή οδό Ηρακλείου – Μοιρών, με κατεύθυνση προς Ηράκλειο, εξετράπη της πορείας του, πέρασε στο αντίθετο ρεύμα και προσέκρουσε σε στηθαίο με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό της 21χρονης.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΘΕΜΑ

Τροχαίο στη Μεσαρά με εγκλωβισμό οδηγού

Δημοσιεύτηκε

στις

Συναγερμός έχει σημάνει χθες το βράδυ σε ΕΚΑΒ και Πυροσβεστική εξαιτίας ενός τροχαίου ατυχήματος που σημειώθηκε έξω από το Τυμπάκι στο ύψος του πρατηρίου Γιαννάκάκη


Σοβαρό τροχαίο με τον εγκλωβισμό του οδηγού του ενός από τα δύο αγροτικά αυτοκίνητα Ήταν λίγο πριν τις 20:00 το βράδυ όταν τα δύο αγροτικά αυτοκίνητα τράκαραν μεταξύ τους

Αμέσως σήμανε συναγερμός στις αρμόδιες υπηρεσίες με τους διασώστες τόσο του ΕΚΑΒ όσο και της Πυροσβεστικής να σπεύδουν για τον απεγκλωβισμό και την παραλαβή του τραυματία για την άμεση μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το dreamfm.gr, ο οδηγός φέρεται να ήταν τυχερός μέσα στην ατυχία του και δε διατρέχει κανέναν κίνδυνο η ζωή του.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΘΕΜΑ

Θρήνος στο Πολυτεχνείο Κρήτης για τον θάνατο της 21χρονης Κωνσταντίνας

Δημοσιεύτηκε

στις

Στο… πένθος έχει βυθιστεί και το Πολυτεχνείο Κρήτης από τον θάνατο της 21χρονης Κωνσταντίνας


Η άτυχη κοπέλα έχασε απρόσμενα και άδικα τη ζωή της μετά από τροχαίο ατύχημα που έγινε τα ξημερώματα στο 3ο χιλιόμετρο του δρόμου Ηρακλείου – Μοιρών.

Το τροχαίο συνέβη όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε η άτυχη κοπέλα με συνεπιβάτη, έναν 20χρονο φίλο της, στην επαρχιακή οδό Ηρακλείου – Μοιρών, με κατεύθυνση προς Ηράκλειο, εξετράπη της πορείας του, πέρασε στο αντίθετο ρεύμα και προσέκρουσε σε στηθαίο με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό της 21χρονης.

Η κηδεία της άτυχης κοπέλας θα γίνει αύριο Κυριακή 21 Απριλίου στις 11:30 από τον Ιερό Ναό της Παναγίτσας, στον Μασταμπά και η ταφή θα γίνει στο νέο κοιμητήριο.

Η άτυχη κοπέλα ήταν φοιτήτρια της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης

Η πρυτανεία του πανεπιστημιακού ιδρύματος με ανακοίνωσή της εκφράζει την βαθύτατη θλίψη της:

Το Πολυτεχνείο Κρήτης για μία ακόμη φορά θρηνεί τον άδικο χαμό ενός νέου ανθρώπου, μέλους της Πολυτεχνικής μας Κοινότητας. Σήμερα, 20 Απριλίου 2019 τα ξημερώματα, η φοιτήτρια της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης (ΜΠΔ) Κωνσταντίνα Δαγαλάκη έχασε τη ζωή της σε τροχαίο δυστύχημα που συνέβη στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου.

Ευρισκόμενοι μπροστά στη Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών, συμμεριζόμαστε τον πόνο και το μαρτύριο της απώλειας που βιώνει η οικογένεια της Κωνσταντίνας, καθώς και οι συμφοιτητές, καθηγητές, φίλοι και γνωστοί της.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί αύριο, Κυριακή των Βαΐων, 21 Απριλίου 2019, στις 11:30πμ, στον Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μασταμπά στο Ηράκλειο Κρήτης και παρακαλούμε όσα προσφιλή πρόσωπα δύνανται να παραστούν.

Πρέπει όλοι να αναλογιστούμε ότι η οδική παιδεία και ασφάλεια είναι ευθύνη όλων μας ανεξαιρέτως. Ας κάνουμε ο καθένας αυτό που μας αναλογεί για να έχουμε επιτέλους ασφαλείς μετακινήσεις. Στη μνήμη της Κωνσταντίνας …

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη