Connect with us

Life

Φάε αλλά μη ξεχνάς και τους κανόνες!

Avatar

Δημοσιεύτηκε

στις

Όλοι μας πάμε σε ταβέρνες, σε σουβλατζίδικα ή σε εστιατόρια, και ο μοναδικός μας σκοπός, είναι να φύγουμε χορτάτοι!


Το καταλαβαίνω, ήμαστε Έλληνες, και λίγο πολύ όλοι έχουμε την ίδια ταχτική στη συμπεριφορά!

Όμως λίγοι γνωρίζουν πως υπάρχουν κανόνες σαβουάρ – βίβρ, και που θα έπρεπε να τηρούμε, αν θέλουμε να φαινόμαστε πολιτισμένοι!

Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στους κανόνες αυτούς, και μετά να μου πείτε αν υπάρχει κάποιος που να τηρεί, τουλάχιστον τους μισούς!

1) Μόλις καθίσετε στο τραπέζι, μην παραλείψετε να βάλετε την πετσέτα στα πόδια σας, και όχι στον λαιμό σας! Φροντίσετε να σκουπίζεστε τα χείλια σας διακριτικά. Την πετσέτα μην την ακουμπάτε στο τραπέζι, παρά όταν έχετε τελειώσει το φαγητό σας!

2)Τα μαχαιροπίρουνα είναι για να μας βοηθάνε να τρώμε, και δεν παίζουμε με αυτά, ούτε τα κάνουμε πάνω κάτω όταν μιλάμε! Αν θέλουμε να δείξουμε ότι έχουμε τελειώσει το φαγητό μας, τότε ακουμπάμε τα δυο μαχαιροπίρουνα παράλληλα, ώστε οι λαβές να δείχνουν 5 η ώρα, ενώ οι άκρες τους 11.

3)Αν θέλουμε να μας γεμίσει κάποιος το ποτήρι μας κρασί, δεν θα το κρατάμε στον αέρα, παρά θα το ακουμπάμε στο τραπέζι, φέρνοντας το προς το μέρος του.

4)Εάν κάτι δεν σας αρέσει από το φαγητό, δεν βγάζετε ήχους αποδοκιμασίας! Ούτε φτύνετε το φαγητό σας στη χαρτοπετσέτα. Διακριτικά δοκιμάζετε λίγο και το αφήνετε.

5) Μην αφήνετε επάνω στο τραπέζι τα κλειδιά,, την τσάντα σας, τα τσιγάρα ή το κινητό σας.
Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν μέρος της γευστικής εμπειρίας σας, οπότε πρέπει να τα απομακρύνετε!

6)Μην ζητάτε συνέχεια να σας ξαναγεμίσουν το πιάτο σας.

7)Μην τρώτε ποτέ τίποτα με το χέρι, εκτός αν πρόκειται για ψωμί.

8)Μην φέρετε ποτέ το μαχαίρι στο στόμα για να φάτε οτιδήποτε.

9)Αν θέλετε να πιάσετε κάτι από το τραπέζι που βρίσκεται μακριά σας, μην σηκωθείτε και απλώσετε τα χέρια σας, μπροστά από κάποιον που κάθετε δίπλα σας, αλλά ζητήστε το ευγενικά να σας το δώσουν.

10)Στο τέλος του φαγητού, αφήνετε πάντα μια μπουκιά στο πιάτο σας, (ακόμα κι αν είναι η «δύναμη σας»)

11) Ακόμα κι αν το μενού έχει κοτόπουλο, δεν το τρώμε με τα χέρια, αλλά με το μαχαιροπίρουνο.

12)Όλες οι συζητήσεις στο τραπέζι γίνονται χαμηλόφωνα, δεν φωνάζουμε ούτε υψώνουμε τους τόνους στη διάρκεια του φαγητού. Εννοείται πως οι έντονες συζητήσεις και τα δύσκολα θέματα που μπορούν να προκαλέσουν διαφωνίες, καλά είναι να αποφεύγονται.
Μετά την ολοκλήρωση του δείπνου ωστόσο, μπορούν να «ανάψουν τα αίματα»!

13)Ποτέ μη μασάτε με το στόμα ανοιχτό κάνοντας ήχους, και δείχνοντας τη τροφή σας, και φυσικά το καλύπτετε με το χέρι, αν χρειαστεί και βήξετε.

14)Εννοείται ότι αποφεύγουμε να μιλάμε στο κινητό, να χαζεύουμε στο facebook , η να κοιτάτε όλη την ώρα το κινητό σας, κατά τη διάρκεια του φαγητού.

15)Μην τοποθετείτε τους αγκώνες σας επάνω στο τραπέζι, και σε καμία περίπτωση παραβιάζετε τον προσωπικό χώρο, αυτού που κάθεται δίπλα σας!

Κείμενο – φωτογραφία: Γεώργιος Χουστουλάκης

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *