Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Themata

Φορο-σοκ σε όσους εισπράττουν ενοίκια

Ξεχωριστή φορολόγηση κάθε εισοδήματος με βάση την πηγή του – Η κυβέρνηση επιμένει για ανώτατο συντελεστή φόρου τουλάχιστον 50% – Οι θεσμοί μιλούν για αντιαναπτυξιακό και «τιμωρητικό» μέτρο που θεριέυει τη φοροδιαφυγή, αντί τα κρατικά έσοδα


Ορθάνοικτα παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα για τις αλλαγές στο φόρο εισοδήματος, καθώς οι θεσμοί δεν απορρίπτουν ακόμη ανοικτά, αλλά κρατούν αποστάσεις και εκφράζουν επιφυλάξεις για το σχέδιο Τσακαλώτου και τους υψηλούς συντελεστές.

Αυτό επιτρέπει στην κυβέρνηση να παζαρεύει ακόμα για συντελεστή έως και 60% για τα πολύ υψηλά εισοδήματα, που θα είναι και πιο «φουσκωμένα» λόγω της κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης που ισχύσει σήμερα για ορισμένα εξ αυτών.

Παρόλα αυτά, σίγουρο θεωρείται ότι παραμένει ξεχωριστή κλίμακα και αυξάνονται οι φόροι για τα εισοδήματα από ενοίκια. Εκτός από τις αυξήσεις από 11% σε 15% για εισοδήματα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ και από 33% σε 35% για τα υψηλότερα, που είχαν μπει για να ψηφιστούν προ μηνών στη Βουλή αλλά έμειναν στο συρτάρι, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βάλει και «καπέλο» 40% ή 45% για εισοδήματα πάνω από τις 40.000 ευρώ ετησίως από ενοίκια. Αλλά όλα αυτά, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, για τα εισοδήματα του 2016 και όχι του 2015.

Μεγάλο παζάρι γίνεται για τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Στον «παράλληλο διάλογο με την ελληνική κοινωνία», στον οποίο αναφέρθηκε χθες ο κύριος Γιώργος Κατρούγκαλος, εξετάζεται σύμφωνα με πληροφορίες το ενδεχόμενο να μη μπουν όλοι «στο ίδιο τσουβάλι» με τους μισθωτούς. Για όλους πάντως, η κυβέρνηση επιμένει για ανώτατο συντελεστή φόρου τουλάχιστον 50%, παρότι οι θεσμοί το βλέπουν αυτό σαν αντιαναπτυξιακό και «τιμωρητικό» για όσους παλεύουν με δύο και τρεις δουλειές, πέραν του ότι δίνει αφορμή να θεριέψει η φοροδιαφυγή, αντί τα κρατικά έσοδα.

Για τους μεν ελεύθερους επαγγελματίες που ούτως ή άλλως εκπίπτουν τα έξοδά τους από τα κέρδης τους, εξετάζεται να μην έχουν το αφορολόγητο, όπως ισχύει ήδη, ενώ για τους αγρότες ενδέχεται να υπάρχει άλλη κλίμακα ή ειδικοί «κόφτες» για να μην πληρώνουν όσα οι άλλοι.

Σε τέτοια περίπτωση, αντί της ενιαίας κλίμακας, ουσιαστικά θα παραμείνει η ξεχωριστή φορολόγηση κάθε εισοδήματος με βάση την πηγή του. Όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές  μάλιστα, θα φορολογούνται ξεχωριστά και όχι αθροιστικά ακόμα και αν ένας φορολογούμενος έχει πχ και μισθό και εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα και από ενοίκια.

Το μόνο σίγουρο, αν τελικώς δεν αλλάξει άρδην όλο το σχέδιο που πρότεινε η κυβέρνηση, είναι πως θα προστίθενται και θα φορολογούνται με υψηλότερο συντελεστή και τα εισοδήματα που φορολογούνταν αυτοτελώς όπως πχ οι τόκοι καταθέσεων.

Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν όταν επιστρέψει το κουαρτέτο, στις 15 Φεβρουαρίου.

Δείτε αναλυτικά τους συντελεστές

pinakas
Αναλυτικά:

-η υφιστάμενη κλίμακα φορολόγησης του εισοδήματος από μισθούς γίνεται ενιαία για όλους τους φορολογούμενους ενώ προστίθεται σε αυτήν ένας νέος φορολογικός συντελεστή 50% ο οποίος θα εφαρμόζεται στο τμήμα του εισοδήματος πάνω από 60.000 ευρώ. Έτσι η προτεινόμενη νέα κλίμακα φορολόγησης του εισοδήματος φυσικών προσώπων διαμορφώνεται ως εξής:

Έως 25.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 22%, από 25.000 έως 42.000 παραμένει στο 32%, από τα 42.000 έως τα 60.000 ευρώ είναι 42% και από τα 60.000 ευρώ και άνω εφαρμόζεται νέος φορολογικός συντελεστής 50%. Η έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ εξακολουθεί να ισχύει και δίνεται μόνο σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τον ίδιο τρόπο υπολογισμού που ισχύει σήμερα, δηλαδή ολόκληρη για εισόδημα έως 22.000 ευρώ και μειούμενη κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον 1.000 ευρώ εισοδήματος (μηδενίζεται στα 42.000 ευρώ). Έτσι παραμένει το έμμεσο αφορολόγητο όριο έως 9.550 ευρώ.

-η υφιστάμενη κλίμακα φορολόγησης του εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα των φυσικών προσώπων καταργείται και στη θέση της εφαρμόζεται η ενιαία κλίμακα, αλλά χωρίς της έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ. Έτσι, αντί για δυο φορολογικούς συντελεστές (26% για εισόδημα έως 50.000 και 33% για εισόδημα άνω των 50.000) καθιερώνονται τέσσερις φορολογικοί συντελεστές (22%, 32%, 42% και 50%).

Όσον αφορά στα εισοδήματα από ενοίκια, πρόθεση του ΥΠΟΙΚ είναι να προστίθενται στα υπόλοιπα εισοδήματα των φορολογούμενων και να φορολογούνται με βάση την ενιαία κλίμακα.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν θα δίνεται έκπτωση φόρου από την κλίμακα σε όσους έχουν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους από ενοίκια. Το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει όμως ακόμη ξεκαθαριστεί και αναμένεται να οριστικοποιηθεί σε συνεργασία με τους θεσμούς. Όλες οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων πρόκειται να ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2016 και οι επιβαρύνσεις ή ελαφρύνσεις, όπου προκύπτουν, πρόκειται να εμφανιστούν στα εκκαθαριστικά σημειώματα του 2017 εκτός από την περίπτωση μισθωτών με πολύ υψηλό εισόδημα, δηλαδή άνω των 60.000 ευρώ, που θα αυξηθεί από φέτος η παρακράτηση του φόρου εισοδήματος. Για την εισφορά αλληλεγγύης η ελληνική πρόταση προς τους θεσμούς προβλέπεται ότι θα παραμείνει ανέγγιχτη δηλαδή θα εξακολουθήσει να επιβαρύνει τους φορολογούμενους με συντελεστές από 0,7% έως 8%.

Αγρότες

Όσον αφορά στους συντελεστές φορολόγησης των αγροτών πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ισχύσει ένας συντελεστής ο οποίος όμως θα αυξηθεί σταδιακά σε βάθος τουλάχιστον πενταετίας από το 13% που είναι σήμερα στο 26% που προβλέπει η συμφωνία του καλοκαιριού. Για παράδειγμα, για τα εισοδήματα του 2016 θα μπορούσε να αυξηθεί στο 14%, στο 2017 στο 17% και σταδιακά στο 26% έως το 2020.

Οι χαμένοι

Μεγάλοι χαμένοι είναι:

-όλοι οι φορολογούμενοι που έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 50.000 ευρώ καθώς πλέον το τμήμα του εισοδήματος πάνω από αυτό το όριο θα φορολογείται με συντελεστή 50%. Για παράδειγμα, ένας ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 70.000 ευρώ ενώ σήμερα πληρώνει φόρο 19.600 ευρώ με την νέα κλίμακα θα κληθεί να πληρώσει 24.300 ευρώ, δηλαδή 4.700 ευρώ περισσότερα. Οι ίδιοι αριθμοί ισχύουν και για έναν μισθωτό με ετήσιο εισόδημα 70.000 ευρώ

-οι φορολογούμενοι που έχουν εισόδημα από πολλαπλές πηγές εισοδήματος καθώς πλέον τα εισοδήματά τους θα αθροίζονται και θα φθάνουν να φορολογούνται με υψηλότερους συντελεστές από αυτούς που φορολογούνται σήμερα.  Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος έχει εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες 20.000 ευρώ, από ελευθέριο επάγγελμα άλλες 20.000 ευρώ και από ενοίκια 3.000 ευρώ. Με το σημερινό καθεστώς των ξεχωριστών κλιμάκων για κάθε πηγή εισοδήματος επιβαρύνεται με φόρο εισοδήματος  7.830 ευρώ. Με την άθροιση του εισοδήματός του και τη φορολόγησή του με την ενιαία κλίμακα θα κληθεί να πληρώσει φόρο εισοδήματος 11.360 ευρώ, δηλαδή 3.530 ευρώ περισσότερα

-οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των περίπου 42.000 ευρώ. Ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 45.000 ευρώ επιβαρυνόταν με φόρο εισοδήματος 11.700 ευρώ. Με την νέα ενιαία κλίμακα θα κληθεί να πληρώσει φόρο εισοδήματος 12.200 ευρώ, δηλαδή 500 ευρώ περισσότερα.

Οι κερδισμένοι

Κερδισμένοι των αλλαγών είναι μόνο οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσιο εισόδημα έως περίπου 42.000 ευρώ, καθώς από τη νέα ενιαία κλίμακα θα προκύψουν γι’ αυτούς ελαφρύνσεις. Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ πληρώνει σήμερα φόρο εισοδήματος 7.800 ευρώ. Με τη νέα κλίμακα θα κληθεί να πληρώσει 7.100 ευρώ, δηλαδή 700 ευρώ λιγότερα.

protothema.gr

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

Themata

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την αποζημίωση των ιδιοκτητών ακινήτων για τα μηδενικά ενοίκια του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου Το υπουργείο Οικονομικών καταβάλει προσπάθεια ώστε μέχρι τα...

Themata

Αναλυτικά οι κλάδοι αυτοί (βάση των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας) για τον μήνα Οκτώβριο επιτρέπεται η μείωση ενοικίου Επιχειρήσεις των πληττόμενων κλάδων του τουρισμού της...

Themata

Παρατείνεται και για την εστίαση το μέτρο της μείωσης των ενοικίων κατά 40% για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, σύμφωνα με τη υπουργική απόφαση...

Greece

Στον μηχανισμό με τον οποίο θα εφαρμοστεί το “ψαλίδι” 40% στα ενοίκια αναφέρεται η νέα ΠΝΠ που δημοσιεύτηκε ήδη σε ΦΕΚ Τις λεπτομέρειες για...