H Κωνσταντίνα Γκιτάκου από τον Φωτογράφο μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για καλές φωτογραφίες κάτω από το νερό
Και εκεί που πιστεύαµε ότι έχουµε µάθει καλά τη φωτογραφική µηχανή και τα µυστικά της λήψης, ξαφνικά ένας νέος κόσµος ανοίγεται µπροστά µας όταν αποφασίζουµε να πάµε το χόµπι µας κάτω από το νερό. Οι κανόνες αλλάζουν, η δυσκολία µεγαλώνει αλλά το αποτέλεσµα, αν το κάνουµε σωστά, µας επιβραβεύει.
Οι επιλογές του εξοπλισµού για φωτογραφίες κάτω από την επιφάνεια του νερού είναι πολλές. Διαφοροποιούνται από compact αδιάβροχες µηχανές και κανονικές µηχανές προστατευµένες σε ειδικές υποβρύχιες θήκες ως απλές αναλογικές µηχανές µιας χρήσης. Φορώντας λοιπόν µαγιό και βατραχοπέδιλα ας δούµε τα βασικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζουµε για την υποβρύχια φωτογραφία.
Μάθετε τη µηχανή σας… με κλειστά µάτια
Σε όλες τις φωτογραφικές µας προσπάθειες είναι σηµαντικό να γνωρίζουµε καλά τη µηχανή µας. Πόσο µάλλον κάτω από την επιφάνεια του νερού όταν χρειαστεί να αλλάξουµε ρυθµίσεις σε δύσκολες συνθήκες. Πάµε λοιπόν να δούµε τις πιο σηµαντικές επιλογές:
ISO: Κρατάµε τα ISO χαµηλά (100 ή 200) ή έστω 400 για digital compact. Yψηλότερα ISO µεταφράζονται σε αισθητό ψηφιακό θόρυβο.
White Balance: Αν τραβάµε µε flash το ρυθµίζουµε στο Daylight. Χωρίς flash χρησιµοποιούµε την λειτουργία underwater, αν διαθέτει η µηχανή µας. Η καλύτερη λύση είναι το custom white balance. Το ρυθµίζουµε πάλι όταν αλλάζουµε βάθος.
Διάφραγµα: Ανάλογα πόσο βαθιά βουτάµε το ρυθµίζουµε ανάµεσα στο f/8 και το f/16. Αυτό µας δίνει µεγαλύτερο βάθος πεδίου.
Ταχύτητα: Εδώ είναι σηµαντικό να έχουµε εξοικειωθεί µε τις manual ρυθµίσεις της µηχανής µας.
Βασικές Συμβουλές
• Αν το θέµα βρίσκεται σε απόσταση µέχρι 1-1,5 µέτρο θα χρειαστεί flash. Το flash θα τονίσει τα χρώµατα και έτσι δεν θα κυριαρχήσει η γνωστή ενοχλητική µπλεδίλα. Εννοείται ότι το φλας πρέπει να είναι στο Οn και όχι στο Auto ώστε να µην κάνει …του κεφαλιού του. Αν τραβάτε από µακριά κλείστε το flash.
• Eνεργοποιώντας το flash, ρυθµίστε το White Balance στο Auto. Μην χρησιµοποιήσετε άλλες επιλογές WB όπως Cloudy ή Underwater µε το flash γιατί ενδεχοµένως η χρωµατική ισορροπία τελικά να µην είναι αυτή που φανταστήκατε.
• Ρυθµίστε τη µηχανή σας στο Aperture Priority ή στο Manual ανάλογα µε τις γνώσεις σας.
• Δύο είναι οι βασικοί τύποι λήψεων. Θα παραθέσουµε δύο παραδείγµατα µαζί µε τις ρυθµίσεις της µηχανής.
• Κοντινά κάδρα: χρησιµοποιείτε την Μacro λειτουργία µε flash, Αuto White Balance και προτεραιότητα διαφράγµατος (Aperture Priority) •εφόσον διατίθεται- µε µεσαίο διάφραγµα π.χ. f/5,6.
• Πιο γενικά πλάνα. Με απενεργοποιηµένο το Macro, χωρίς flash, Auto White Balance, Matrix φωτοµέτρηση και προτεραιότητα διαφράγµατος (Aperture Priority) -εφόσον διατίθεται- στο f/2.8.
• Κλειδώνετε το focus στα µάτια του θέµατος.
• Αν δεν σκοπεύετε να µείνετε στην επιφάνεια του νερού, χρειάζονται πέρα από τις φωτογραφικές
ικανότητες και κάποιες αντίστοιχες καταδυτικές. Προπονηθείτε.
• Απενεργοποιείστε οριστικά το ψηφιακό zoom. Δεν δίνει καλή ποιότητα.
• Αν υπάρχει η δυνατότητα, ρυθµίστε τη µηχανή πριν µπείτε στο νερό. Ελέγξτε τις διάφορες ρυθµίσεις π.χ. µέγεθος αρχείων, από πριν. Αν η µηχανή και η κάρτα το επιτρέπουν, τραβήξτε σε RAW.