Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Agrotika

Φυτοπροστασία στην ελιά – Τι πρέπει να προσέξουμε

Φυτοπροστασία στην ελιά κατά την τρέχουσα περίοδο


Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε γεωργική προειδοποίηση η οποία αναφέρεται στους εχθρούς και τις ασθένειες που απειλούν ή προσβάλλουν τα ελαιόδενδρα την περίοδο που διανύουμε, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης τους. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, τηλέφωνο 2810282248.

ΑΝΘΟΦΟΡΙΑ:

Πρώιμες και παραλιακές περιοχές: Κρόκιασμα των ανθιδίων στις ταξιανθίες, έναρξη της άνθισης.

Μεσοπρώιμες περιοχές: Συνεχίζεται το φούσκωμα των ανθιδίων στις ταξιανθίες.

Όψιμες περιοχές: Ολοκληρώνεται ο σχηματισμός των ταξιανθιών.

Π Υ Ρ Η Ν Ο Τ Ρ Η Τ ΗΣ: (Prays oleae)

Στις πρώιμες περιοχές η ανθόβια γενιά του πυρηνοτρήτη βρίσκεται σε εξέλιξη. Στο δίκτυο παγίδευσης καταγράφονται υψηλοί πληθυσμοί. Οι προνύμφες του εντόμου περιφέρονται στα άνθη και τα προσβάλλουν.

Οδηγίες:

  • Ελαιώνες που έχουν πλούσια ή ικανοποιητική ανθοφορία κατά κανόνα δεν χρειάζονται καταπολέμηση στη γενιά αυτή.Σημαντική ζημιά μπορεί να προκληθεί μόνο σε ελαιώνες με μέτρια ή μειωμένη ανθοφορία (<50% της κανονικής).

  •  Στους ελαιώνες βιολογικής γεωργίας η αντιμετώπιση του πυρηνοτρήτη γίνεται στην ανθόβια γενιά διότι τα μέσα αντιμετώπισης κατά της επόμενης γενιάς (καρπόβιας) είναι περιορισμένα. Συστήνεται επανάληψη του ψεκασμού.

  •  Ο χρόνος επέμβασης κατά της ανθόβιας γενιάς είναι στην έναρξη της άνθισης (από το κρόκιασμα έως 25% ανοικτών ανθέων).

Για μεσοπρώιμες και όψιμες περιοχές θα ενημερωθείτε σε επόμενο δελτίο.

Σύσταση:

Κατά τη διάρκεια της άνθισης προτείνεται η χρήση μικροβιακών σκευασμάτων του βακίλου της Θουριγγίας ή άλλου εκλεκτικού εγκεκριμένου σκευάσματος που να μην δεν διαταράσσει τα έντομα επικονίασης και τα ωφέλιμα παράσιτα και αρπακτικά.

Φυτοπροστατευτικά προϊόντα:

Περίοδος άνθοφορίας: Bacillus thuringiensis, Acetamiprid (2 εφαρμογές/14 ημ., αναμονή 7 ημ.), Beta cyfluthrin (2 εφαρμογές/14 ημ., αναμονή 56 ημ.), Deltamethrin (1 εφαρμογή, αναμονή 7 ημέρες), Dimethoate (2 εφαρμογές/20 ημ., αναμονή 28 ημ.) Lambda cyhalothrin(2 εφαρμογές/14 ημ., αναμονή 7 ημ.), Phosmet (2 εφαρμογές/10 ημ., αναμονή 21 ημ), Zeta cypermethrin (1 εφαρμ. μέχρι το τέλος της άνθισης).

ΒΑΜΒΑΚΑ∆Α: (ΨΥΛΛΑ) (Euphyllura phillyreae)

Προσβάλει τη νέα βλάστηση καλύπτοντας με χαρακτηριστικό λευκό κηρώδες έκκριμα (βαμβακάδα) και μελιτώματα τις ταξιανθίες και τιςκορυφές των νέων βλαστών. Συνήθως δεν ζημιώνει την παραγωγή.

Οδηγίες:

Ανάγκη αντιμετώπισης έχουν ελαιώνες με μειωμένη ανθοφορία και προσβολή σε ποσοστό ανθέων μεγαλύτερο από 30%.

Επιλέγοντας κατάλληλο σκεύασμα με προσθήκη παραφινικού λαδιού γίνεται συνδυασμένη καταπολέμηση με τον πυρηνοτρήτη.

Φυτοπροστατευτικά προϊόντα:

Παραφινικά λάδια (1-2 εφαρμογές, αναμονή έως 21 ημέρες ανάλογα με το σκεύασμα), Άλατα λιπαρών οξέων (1 εφαρμογή, αναμονή 3 ημέρες), Deltamethrin (1 εφαρμογή, αναμονή 7 ημέρες).

Μ Α Ρ Γ Α Ρ Ο Ν Ι Α : (Palpita unionalis)

Οι προνύμφες της ανοιξιάτικης γενιάς προσβάλουν την νεαρή ακραία βλάστηση.

Οδηγίες:

  • Στις πρώιμες περιοχές συστήνεται άμεσα προστασία των νεαρών δέντρων σε νέες φυτείες και φυτώρια και των δέντρων που έχουν υποστεί αυστηρά ανανεωτικά κλαδέματα.

Φυτοπροστατευτικά προϊόντα:

Deltamethrin (1 εφαρμογή, αναμονή 7 ημέρες).

Χρησιμοποιείτε μόνο φυτοπροστατευτικά σκευάσματα εγκεκριμένα για την καλλιέργεια. ∆ιαβάζετε και εφαρμόζετε προσεκτικά τις οδηγίες στις ετικέτες των σκευασμάτων για να αποφύγετε κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα Δελτία για την ελιά εκδίδονται με δεδομένα που προέρχονται από συγκεκριμένο δίκτυο βιολογικών, φαινολογικών και μετεωρολογικών παρατηρήσεων σε τρεις αντιπροσωπευτικές ζώνες πρωιμότητας: πρώιμη (παραλιακή), μεσοπρώιμη (ενδοχώρα) και όψιμη (ορεινή). Στις αποφάσεις που λαμβάνετε για την προστασία της καλλιέργειάς σας στηριζόμενοι στις συστάσεις των Δελτίων πρέπει νασυνεκτιμάτε τις τοπικές συνθήκες (ανάγλυφο κάθε περιοχής) και την ατομικότητα του ελαιώνα σας (ηλικία, θρεπτική κατάσταση, φορτίο παραγωγής, ποτιστικός, κ.ά).

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Δείτε και αυτά

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ειναι η πιο δραστικη δραστηριοτητα του ελαιοδενδρου, αλλα θελει γνωσεις, για να μην πετυχουμε το αντιθετο αποτελεσμα απο αυτο που θελουμε Εγω, αναφερω τα...

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Σήμα κινδύνου για την κρητική ελαιοκαλλιέργεια, ενόψει νέας ΚΑΠ, στέλνουν οι παραγωγοί και οι φορείς της Κρήτης που ζητούν την ενίσχυση του προϊόντος, προκειμένου...

Agrotika

Εξετάζεται το ενδεχόμενο χαρακτηρισμού της ποικιλίας ελιάς Μανάκι ως προϊόν Π.Ο.Π. Όπως αναφέρει στο twitter ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας:  «Η ποικιλία ελιάς Μανάκι είναι μια...

Themata

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 70χρονος άνδρας στα Γουλεδιανά Ρεθύμνου Ένας 70χρονος άντρας έχασε τη ζωή του, σήμερα Παρασκευή, ενώ κλάδευε τις ελιές του, αφού, όπως όλα δείχνουν, καταπλακώθηκε από...