Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Agrotika

Φυτοπροστασία στην ελιά

Προστατέψετε τα ελαιόδεντρα αυτή την περίοδο


Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε γεωργική προειδοποίηση η οποία αναφέρεται στους εχθρούς και τις ασθένειες που απειλούν ή προσβάλλουν τα ελαιόδενδρα την περίοδο που διανύουμε, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης τους.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, τηλέφωνο 2810282248.

ΚΑΡΚΙΝΩΣΗ: (Pseudomonas savastanoi)

Ασθένεια με χαρακτηριστικό σύμπτωμα το σχηματισμό εξογκωμάτων (όγκων) σε κλαδιά, μεγαλύτερους κλάδους, στον κορμό και σπανιότερα στα φύλλα (νεύρα ή μίσχο). Όταν επικρατεί υγρός καιρός μεταφέρεται το βακτήριο με το νερό από τα καρκινώματα σε ανοικτές πληγές και μολύνει άλλα μέρη του δέντρου ή γειτονικά δέντρα. Έντονης μορφής εκδήλωση της ασθένειας παρουσιάζει ξήρανση κλαδιών και εξασθένηση των δέντρων.

Η ποικιλία Κορωνέικη (ψιλολιά) είναι ιδιαίτερα ευπαθής στο βακτήριο.

Οδηγίες:

Λήψη προληπτικών μέτρων για την αποφυγή νέων μολύνσεων:

 • Επιλέγετε υγιή δενδρύλλια στην εγκατάσταση νέου ελαιώνα.
 • Προσβεβλημένα κλαδιά με όγκους πρέπει να αφαιρούνται με ξηρό καιρό στο κλάδεμα και να καίγονται, ιδιαίτερα στα νεαρά δέντρα που η ασθένεια εξελίσσεται γρήγορα. Το κάψιμο των κλαδιών απαγορεύεται κατά τους θερινούς μήνες.
 • Αποφεύγετε να κλαδεύετε με υγρό ή βροχερό καιρό. Φροντίζετε να αποφεύγονται τραυματισμοί του φλοιού των κλάδων. Τα εργαλεία κλαδέματος να απολυμαίνονται σε οινόπνευμα εμπορίου 70% ή διάλυμα χλωρίνης 5-10% σε νερό. Οι μεγάλες τομές να καλύπτονται με πυκνό βορδιγάλειο πολτό (διάλυμα 6%).
 • Συστήνεται προληπτικός ψεκασμός με χαλκούχο σκεύασμα αμέσως μετά από κλάδεμα, ανοιξιάτικο παγετό ή χαλαζόπτωση, ιδιαίτερα στις υγρές περιοχές (βορδιγάλειος πολτός, οξυχλωριούχος χαλκός, υδροξείδιο του χαλκού, τριβασικός θειικός χαλκός).

ΞΥΛΟΦΑΓΑ ΈΝΤΟΜΑ: ΣΚΟΛΥΤΕΣ ( Φλοιοφάγος & φλοιοτρίβης)

Μικροσκοπικά σκαθάρια (2-4 χλστ.) που κατά κανόνα προσβάλουν εξασθενημένους κλάδους. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν αυξημένη δραστηριότητα κυρίως λόγω της παραμονής στους ελαιώνες κλάδων ή δέντρων μη παραγωγικών και εξασθενημένων.

Προνύμφες και ακμαία προκαλούν νέκρωση του φλοιού και ξήρανση λεπτών κλαδιών ή κλάδων μεγαλύτερης διαμέτρου ανάλογα με την ένταση της προσβολής. Μεγαλύτεροι κλάδοι συνήθως δεν ξηραίνονται αλλά έχουν καχεκτική βλάστηση και μειωμένη καρποφορία.

Οδηγίες:

Η αντιμετώπιση βασίζεται σε καλλιεργητικούς χειρισμούς και είναι αποτελεσματικοί όταν εφαρμόζονται σε σχετικά μεγάλη έκταση:

 • Έγκαιρη αφαίρεση προσβεβλημένων ξερών ή ημίξηρων κλάδων και κάψιμο. Στόχος είναι η απομάκρυνση των εντόμων που φιλοξενούνται πριν ξεκινήσουν να γεννούν την άνοιξη.
 • Ενίσχυση της ζωηρότητας των ελαιοδέντρων με κατάλληλο κλάδεμα, άρδευση και λίπανση.
 • Προσβεβλημένα κλαδιά που αποθηκεύονται ως καύσιμη ύλη μεταφέρουν και διασπείρουν τα έντομα.

Σύσταση:

Κλαδιά ξερά ή ημίξηρα προσβεβλημένα από διάφορες αιτίες (κηκιδόμυγα των βλαστών, τζιτζίκια, μαργαρόνια, ίσκα, αδρομυκώσεις, κ.α.) να απομακρυνθούν και να καταστραφούν το αργότερο μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Επίσης τα υπολείμματα του κλαδέματος πρέπει να απομακρύνονται άμεσα από τους ελαιώνες.

ΚΑΠΝΙΑ (Capnodium olaeoprhi lum) & ΛΕΙΧΗΝΕΣ:

Κλάδοι, βλαστοί και φύλλα καλύπτονται από ένα μαύρο στρώμα που οφείλεται στην καπνιά. Η καπνιά είναι μύκητας που αναπτύσσεται πάνω στα μελιτώδη εκκρίματα των κοκκοειδών εντόμων.

Οι λειχήνες είναι στρώμα κιτρινοπράσινου χρώματος που αναπτύσσεται κυρίως στους κορμούς και στους βραχίονες αλλά και στα κλαδιά.

Καπνιά και λειχήνες συναντώνται σε ελαιώνες υγρών περιοχών και σε δέντρα με πυκνή βλάστηση.

Οδηγίες:

 • Κοινή αντιμετώπιση επιτυγχάνεται με το κλάδεμα (καλός αερισμός και φωτισμός στο εσωτερικό των δέντρων).
 • Έγκαιρη αντιμετώπιση των κοκκοειδών περιορίζει την ανάπτυξη της καπνιάς.
 • Κατά τη χειμερινή περίοδο οι ψεκασμοί με χαλκούχα σκευάσματα δρουν προστατευτικά για την καπνιά και συμβάλλουν στην αποκόλληση των λειχήνων.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

 • Μην καταστρέφετε την ξινήθρα (Oxalis sp.) Δεν είναι επιζήμιο ζιζάνιο καθώς δεν ανταγωνίζεται τις δενδρώδεις καλλιέργειες και περιορίζει την εμφάνιση άλλων ανταγωνιστικών ζιζανίων.
 • Αποφεύγετε την καταστροφή των ζιζανίων πριν από τα τέλη Μαρτίου, ιδιαίτερα στις περιοχές που ενδημεί η καλόκορη. Η διατήρηση της αυτοφυούς βλάστησης καθυστερεί τη μετακίνηση του εντόμου στις ανθοταξίες της ελιάς.
 • Στους ελαιώνες, η μηχανική κατεργασία του εδάφους δεν πρέπει να ξεπερνά σε βάθος τα 25 εκ. ώστε να αποφεύγονται οι τραυματισμοί των ριζών. Στα επικλινή εδάφη υπάρχει κίνδυνος διάβρωσης και πρέπει να περιορίζετε στο ελάχιστο την εδαφική καλλιέργεια.
 • Οι επεμβάσεις με χαλκούχα μυκητοκτόνα συνιστούν προλη̟τική αντιμετώπιση και έχουν δράση προστατευτική. Παρακολουθείτε τα δελτία καιρού, διότι αν ο ψεκασμός αποπλυθεί από τη βροχή, πρέπει να επαναληφθεί.
 • Μη ψεκάζετε όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι κατάλληλες, π.χ. άνεμος, βροχή.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Δείτε και αυτά

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ειναι η πιο δραστικη δραστηριοτητα του ελαιοδενδρου, αλλα θελει γνωσεις, για να μην πετυχουμε το αντιθετο αποτελεσμα απο αυτο που θελουμε Εγω, αναφερω τα...

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Σήμα κινδύνου για την κρητική ελαιοκαλλιέργεια, ενόψει νέας ΚΑΠ, στέλνουν οι παραγωγοί και οι φορείς της Κρήτης που ζητούν την ενίσχυση του προϊόντος, προκειμένου...

Agrotika

Εξετάζεται το ενδεχόμενο χαρακτηρισμού της ποικιλίας ελιάς Μανάκι ως προϊόν Π.Ο.Π. Όπως αναφέρει στο twitter ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας:  «Η ποικιλία ελιάς Μανάκι είναι μια...

Themata

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 70χρονος άνδρας στα Γουλεδιανά Ρεθύμνου Ένας 70χρονος άντρας έχασε τη ζωή του, σήμερα Παρασκευή, ενώ κλάδευε τις ελιές του, αφού, όπως όλα δείχνουν, καταπλακώθηκε από...