Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Themata

Για ένα τέταρτο άνοιξε το Εξοικονομώ στην Κρήτη

Άνοιξε στις 10 το πρωί και πριν περάσουν 15 λεπτά έκλεισε η πλατφόρμα του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» για την Περιφέρεια Κρήτης!

Και μπορεί να εκτιμάται ότι η πλατφόρμα έκλεισε γιατί καλύφθηκε το ποσό που είχε προϋπολογιστεί, ωστόσο η γκρίνια και οι βολές κατά του Υπουργού Κωστή Χατζηδάκη ήδη είναι πολλές. Όπως επισημαίνεται, ο χρόνος που χρειαζόταν κάποιος για να μπει στην πλατφόρμα ήταν έτσι κι αλλιώς απαγορευτικός, όπως απέδειξε η συνέχεια, για να μπορέσει να υποβάλλει αίτηση.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πέντε κατηγορίες κινήτρων (επιδοτήσεων) ανάλογα με το εισόδημα. Και το ποσό των περίπου 30 εκ. ευρώ, που υπολογιζόταν για την Περιφέρεια Κρήτης, εξαντλήθηκε μέσα σε χρόνο ρεκόρ. 

ΑΜΑΚ: Ο πιο γρήγορος κερδίζει κι ο υπουργός πανηγυρίζει…

Σε ανακοίνωσή της η παράταξη του ΤΕΕ “Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης” αναφέρει

“Ολοκληρώθηκε για την Περιφέρεια Κρήτης άλλος ένας κύκλος αιτήσεων για ένταξη στο γνωστό και πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, με το χρονόμετρο αυτή τη φορά να σταματάει στα 13 λεπτά (χρονικό διάστημα στο οποίο δεσμεύτηκαν οι πόροι για την Περιφέρεια Κρήτης) , με τους μηχανικούς για ακόμα μια φορά να έχουν εμπλακεί σε μια απαράδεκτη και εξευτελιστική διαδικασία «διεκπεραιωτικού αγώνα ταχύτητας» και με τον υπουργό (και λοιπά κυβερνητικά στελέχη εντός & εκτός ΤΕΕ) να πανηγυρίζουν για την επιτυχία του προγράμματος…
Προφανέστατα κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης είναι αντικειμενικό γεγονός ότι υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για ένταξη στο συγκεκριμμένο πρόγραμμα. Παρ’ όλη όμως την εμπειρία των προηγούμενων κύκλων δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεστε τις προβληματικές διαδικασίες του προγράμματος. 
Όχι κ. Υπουργέ, δεν «Υπήρξαν μερικές καθυστερήσεις επειδή πήγαν όλοι την τελευταία στιγμή να βγάλουν το πιστοποιητικό…». Είναι λογικό να κολλάει το Buildingcert όταν «αντλούνται» ταυτόχρονα 17.000 ΠΕΑ αλλά αυτή ακριβώς είναι η διαδικασία που εσείς επιλέξατε..
Προτάσεις για τη βελτίωση του προγράμματος έχουν γίνει αρκετές και θα πρέπει να ληφθούν υπ’οψιν τουλάχιστον για τον επόμενο κύκλο:
       –    Η  διαδικασία ένταξης θα μπορούσε να βασίζεται στην αξιολόγηση μεταξύ των αιτηθέντων σχεδίων , βάσει καθορισμένων κριτηρίων (π.χ. μεγαλύτερη εξοικονόμηση ή χαμηλότερο εισόδημα ή μεγαλύτερος προϋπολογισμός ή ….). Ακόμα και η διαδικασία της κλήρωσης αποτελεί καλύτερη λύση από την υπάρχουσα κατάσταση.
Θα πρέπει η πλατφόρμα να παραμένει ανοιχτή για γνωστό & σταθερό αριθμό ημερών και από την ίδια «δεξαμενή» αιτήσεων να εντάσσονται σε επόμενο χρόνο οι επιλαχόντες , με εύρεση νέων κονδυλίων.
Αύξηση της χρηματοδότησης ανά περιφέρεια (ειδικά για την Περιφέρεια Κρήτης ο φετινός προϋπολογισμός ήταν σαφώς δυσανάλογος του ενδιαφέροντος και συγκριτικά με άλλες περιφέρειες) .
Επί του κύκλου που μόλις ολοκληρώθηκε θεωρούμε επιβεβλημένο να ενταχθούν με αναχρηματοδότηση και οι εκκρεμείς αιτήσεις στο πρόγραμμα και να μην μεταφερθούν εξ αρχής για τον επόμενο κύκλο.

Είναι κοινός τόπος όλων των συναδέλφων μηχανικών ότι το τελευταίο διάστημα βιώνουμε μια υποβάθμιση του επιστημονικού μας έργου, μέσα από συνεχείς διαδικασίες χρονικής εντατικοποίησης, με διαδικασίες φωτο-φινις & προθεσμίες που λήγουν, καθιστώντας – εκτός των άλλων –  την εργασία μας ανυπόφορη. 
Και  οι προτάσεις , οι θέσεις και οι ανάγκες μας δυστυχώς δεν βρίσκουν ευήκοα ώτα” .
 

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Δείτε και αυτά

Super Deals

Τετάρτη 2 Μαΐου 2018, ώρα 18:00 αίθουσα ΚΑΣΤΕΛΛΑΚΗ Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Κορωναίου 9 Η εκδήλωση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, σε συνδιοργάνωση με το ΤΕΕ/ΤΑΚ...