Connect with us

ΘΕΜΑ

Για πρώτη φορά «πλημμύρισε» με κόσμο το Μουσείο Μεσαράς

Δημοσιεύτηκε

στις

To Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς “υποδέχεται” από αύριο 26 Ιανουαρίου έως και τις 31 Αυγούστου 2020 την περιοδική έκθεση «Τα νησιά των ανέμων. Ο θαλάσσιος πολιτισμός του Προϊστορικού Αιγαίου»


Παρουσία του Περιφεριάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, Αρχών της Μεσαράς και πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Τα νησιά των ανέμων. Ο θαλάσσιος πολιτισμός του Προϊστορικού Αιγαίου» στο νεοσύστατο Μουσείο της Μεσαράς.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 25 Ιανουαρίου, παρουσία βουλευτών, εκπροσώπων της περιφέρειας Κρήτης, δημάρχων, εκπροσώπων της Εκκλησίας, συλλόγων και φορέων, με τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, την διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου Βασιλική Συθιακάκη και τον καθηγητή του πανεπιστημίου Χαϊδελβέργης Δρ. Διαμαντή Παναγιωτόπουλο, να καλωσορίζουν τους επισήμους και τους επισκέπτες και να μιλούν με θερμά λόγια για το περιεχόμενο και την σημασία της έκθεσης.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν οι: Περιφεριάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο επικεφαλής της «Μεγάλης Γόρτυνας» κ. Μιχάλης Κοκολάκης, ο Δήμαρχος Δήμου Φαιστού κ. Νικολιδάκης Γρηγόρης, οι Βουλευτές Γιώργος Λογιάδης, Χάρης Μαμουλάκης και Νίκος Ηγουμενίδης, ο επικεφαλής της παράταξης «Δυνάμεις Γόρτυνας» και πρωτεργάτης της δημιουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσαράς, Μιχάλης Δαριβιανάκης και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξής του, Γιάννης Βρυσανάκης, ο επικεφαλής της παράταξης του Δήμου Γόρτυνας «ΕΛΛΩΤΙΣ» Σταύρος Ξυλούρης, οι Αντιδημάρχοι Δήμου Γόρτυνας κ. Σηφάκης Στέλιος, κα. Χατζάκη – Σφακιανάκη Σοφία, Δημοτικοί σύμβουλοι Δήμου Γόρτυνας κ. Σταματάκης Γεώργιος, Γιώργος Φωτάκης και κ. Δεσδενάκης Θανάσης, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας κ.κ. Μακαρίου π. Ιωάννης, ο περιφερειακός σύμβουλος Ματαλλιωτάκης Γιώργης κ.α.

«Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς ανοίγει τις πύλες του και υποδέχεται μια πολύ σημαντική έκθεση, που θα αποτελέσει πόλο έλξης για μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Ο πολιτισμός είναι ο συνδετικός κρίκος με την ιστορία μας και ένας πολύτιμος οδηγός για το σήμερα και το αύριο του τόπου μας» ανέφερε η αρμόδια για θέματα πολιτισμού αντιδήμαρχος, Σοφία Χατζάκη – Σφακιανάκη. 

«Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς είναι ένα σπουδαίο αναπτυξιακό έργο που αναβαθμίζει την ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς και συμβάλλει στην ανάδειξη της σπουδαίας πολιτιστικής κληρονομιάς της. Η έκθεση “Τα νησιά των ανέμων” είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς έρχεται να φωτίσει την ιστορία και τον ναυτικό πολιτισμό μας» τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης «Μεγάλη Γόρτυνα», Μιχάλης Κοκολάκης.

Την έκθεση διοργανώνουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου και το Ινστιτούτο Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης. 

Τον πυρήνα της περιοδικής έκθεσης, η οποία στοχεύει να ανασυνθέσει με όσο το δυνατόν γλαφυρότερο τρόπο μια συνολική εικόνα της ναυτικής παράδοσης στο Προϊστορικό Αιγαίο, αποτελούν ψηφιακές και σχεδιαστικές αναπαραστάσεις, αλλά και τρισδιάστατα ομοιώματα πλοίων, λιμανιών και λιμενικών εγκαταστάσεων. Τα αρχαιολογικά δεδομένα παρουσιάζονται μέσω μεγάλων πόστερ, με πλούσια εικονογράφηση και συνοδευτικά επεξηγηματικά κείμενα, αλλά και μέσω ομοιωμάτων αρχαίων αντικειμένων.

Αυτό το πληροφοριακό υλικό συνδυάζεται με επιλεγμένα αρχαιολογικά ευρήματα από την περιοχή της Μεσαράς, που σχετίζονται με τις ναυτικές δραστηριότητες του μινωικού πολιτισμού. Ο πρωτοποριακός χαρακτήρας της έκθεσης οφείλεται κυρίως στην προσπάθεια μιας πρακτικής προσέγγισης της ιστορίας της αιγαιακής ναυσιπλοΐας, η οποία επέτρεψε για πρώτη φορά μια σειρά από πειστικές υποθέσεις πάνω σε ποικίλα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τις τεχνικές ναυπήγησης, το μέγεθος, το σχήμα και την πλοήγηση των πλοίων, αλλά και την μορφή και λειτουργία λιμενικών εγκαταστάσεων της Εποχής του Χαλκού. 

Βασικός στόχος της έκθεσης είναι να υπερβεί το στενό πλαίσιο μιας καθαρά αρχαιολογικής παρουσίασης του θέματος, επιδιώκοντας έτσι μια ανασύνθεση της πρώιμης ναυσιπλοΐας στο Αιγαίο, η οποία θα είναι εύληπτη από το ευρύ κοινό και ιδιαίτερα από μαθητές. Η έκθεση θα συνοδευτεί από σειρά διαλέξεων και ξεναγήσεων.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook