Connect with us

ΚΡΗΤΗ

Για τον μεγάλο δρόμο (Ηρακλείου–Μεσσαράς) κλείνουν τον μικρό (Γέργερη–Αγία Βαρβάρα)

Avatar

Δημοσιεύτηκε

στις

Αντιδράσεις για το 5μηνο κλείσιμο του δρόμου Αγία Βαρβάρα-Γέργερη


Φωτιές έχει ανάψει στην περιοχή του πρώην Δήμου Ρούβα το κυκλοφοριακό έμφραγμα που αναμένεται να προκληθεί στις αρχές του Οκτώβρη, προκειμένου να προχωρήσει ένα εξαιρετικά σύνθετο τεχνικά έργο που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της μεγάλης εργολαβίας που εκτελείται στην πιο νευραλγική οδική σύνδεση της ενδοχώρας του Ηρακλείου.

Για πέντε μήνες θα πρέπει να κλείσει ο επαρχιακός δρόμος της Αγίας Βαρβάρας και Γέργερης προκειμένου να γίνουν οι τεχνικές εργασίες θεμελίωσης της γέφυρας, αλλά και για να κατασκευαστεί το στόμιο εξόδου της σήραγγας της Αγίας Βαρβάρας, το οποίο έχει μια τεράστια υψομετρική διαφορά από το επίπεδο του επαρχιακού δρόμου, που φτάνει στα 35μ.

Ο αποκλεισμός του δρόμου, παρά το γεγονός ότι έχει προκαλέσει αναστάτωση στην τοπική κοινωνία, είναι μια διαδικασία που με κανένα τρόπο δεν μπορεί να παρακαμφθεί, αφού οι τεχνικές εργασίες που πρέπει να γίνουν είναι τόσο σύνθετες και απαιτητικές, που είναι αδιανόητο να πραγματοποιηθούν με ελεύθερη κυκλοφορία οχημάτων γύρω από τον εργοταξιακό χώρο.

Το κρισιμότερο όμως ζήτημα είναι ότι η όποια πιθανή αναβλητικότητα μπορεί να τορπιλίσει ολόκληρο το έργο, που χωρίς άλλη αναβλητικότητα θα πρέπει να έχει παραδοθεί τον Μάρτιο του ΄19, διότι σε αντίθετη περίπτωση τινάζεται στον αέρα.

Η είδηση του αποκλεισμού του δρόμου επηρεάζει όλο το πλέγμα των οδικών συνδέσεων του πρώην Δήμου Ρούβα και συγκεκριμένα τα χωριά Πανασός, Νίβρυτος, Γέργερη κ.ά, όπου ήδη καταγράφονται οι πρώτες ισχυρές αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία που προχωρά σε λαϊκές συνελεύσεις ενώ έντονη είναι η αντίδραση και της σχολικής κοινότητας της περιοχής.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΟΑΚ οι εναλλακτικές διαδρομές που θα μπορούν να επιλεγούν για τους πέντε μήνες που θα πρέπει να κλείσει ο δρόμος. Είναι οι εξής:
α) Αμπελούζος – Πλουτή – Μορόνι – Μάκρες – Νίβρυτος
β) Καπαριανά – Ρουφάς – Μορόνι- Μάκρες- Νίβρυτος
γ) Καπαριανά-Ρουφάς – Μορόνι- Ζαρός.

Ωστόσο οι νέες διαδρομές αυτές, όπως είναι φυσικό, δημιουργούν μια νέα πραγματικότητα για τους κατοίκους της περιοχής, για τους μαθητές που καθημερινά διανύουν αποστάσεις για να φτάσουν στα σχολεία τους, για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα… Ήδη το Λύκειο Αγίας Βαρβάρας έχει αντιδράσει έντονα για τη σχεδιαζόμενη διακοπή της κυκλοφορίας στον δρόμο Γέργερη – Αγία Βαρβάρα στις προτεινόμενες ρυθμίσεις, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι 26 μαθητές του σχολείου που ζουν στην περιοχή του Ρούβα, είναι υποχρεωμένοι να κάνουν καθημερινά 58χλμ επιπλέον δρόμου και ζητούν να επανεξεταστούν οι συνθήκες πρόσβασής τους στο σχολείο.

Από την πλευρά του ο διευθυντής τεχνικών έργων του ΟΑΚ, κ. Αγαπάκης, τονίζει ότι δυστυχώς δεν υπάρχει καμία εναλλακτική λύση για να αποφευχθεί ο αποκλεισμός του δρόμου για ένα πεντάμηνο. Μάλιστα, όπως σημειώνει το αρχικό αίτημα του εργολάβου ήταν να κλείσει ο δρόμος για 15 μήνες και η υπηρεσία συρρίκνωσε δραστικά τον χρόνο αποκλεισμού στο πεντάμηνο.

Όπως εξηγεί είναι κατανοητοί οι προβληματισμοί και η αγωνία που υπάρχει στον κόσμο επειδή πρόκειται για ένα αποκλεισμό που όπως είναι λογικό θα αλλάξει την πραγματικότητα της περιοχής για ένα πεντάμηνο, όμως με κανένα τρόπο δεν μπορεί να αποφευχθεί, ακριβώς επειδή σε αντίθετη περίπτωση ολόκληρη η εργολαβία του δρόμου της Μεσσαράς θα τιναχθεί στον αέρα, και αυτό είναι μια εξέλιξη που προφανώς κανείς δεν τη θέλει.

Το θέμα του αποκλεισμού του δρόμου έχει αποσταλεί εγγράφως στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση που εγκρίνει τις εργοταξιακές σημάνσεις στην Αστυνομική Διεύθυνση και την Τροχαία.

Επίσης βρίσκονται σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν σειρά συναντήσεων με τους τοπικούς φορείς σε μια προσπάθεια να βρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις. Όμως αυτό που θα πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι κάθε πιθανή χρονοτριβή θα αποβεί σε βάρος του έργου, και μπορεί να αποδειχτεί ολέθρια…

εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *