Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Life

Γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου;

Οι λόγοι που καθιέρωσαν τον μπακαλιάρο στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου ήταν καθαρά οικονομικοί και πρακτικοί

Επειδή η ενδοχώρα δεν μπορούσε να προμηθεύεται φρέσκα ψάρια με την ευκολία που μπορούσαν τα νησιά και οι παράκτιες περιοχές, ο παστός μπακαλιάρος, που μπορούσε να διατηρηθεί εκτός ψυγείου, ήταν η καλύτερη λύση.

Επιπλέον, η φθηνή τιμή του τον έκαναν ιδιαίτερα προσιτό στα κατώτερα στρώματα, γεγονός που ανέβασε στα ύψη τη δημοφιλία του.

Έτσι, ο παστός μπακαλιάρος ήταν η πιο εύκολη και οικονομική λύση για τους πολυάριθμους πιστούς, που τον έβρισκαν ακόμα και στα πιο μικρά μπακάλικα. Με τον καιρό, η συνήθεια αυτή έγινε έθιμο που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Δείτε την παραδοσιακή συνταγή για μπακαλιάρο σκορδαλιά.

Συστατικά

  • 4 φιλέτα μπακαλιάρου
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι
  • 30 ml ελαιόλαδο

ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ: 1/2 φλιτζάνι λάδι

  • 4-5 σκελιδες σκόρδο
  • 3 φέτες μουσκεμενο μπαγιάτικο ψωμί
  • 50 γρ κουκουνάρια
  • 3 κ.σ ξύδι
  • Λίγο αλάτι (στη μύτη του κουταλιού)
  • Λίγη Ζάχαρη (στη μύτη του κουταλιού)

Τρόπος μαγειρέματος

1. Συνήθως ο μπακαλιάρος είναι παστός και χρειάζεται ξαλμύρισμα. Κόψε τα φιλέτα σε κομμάτια και άφησέ τα σε νερό από το βράδυ.

2. Την ώρα που είναι να ετοιμάσεις το φαγητό σου, στράγγιξε τον μπακαλιάρο απότ ο νερό και πέρασέ τον από το αλεύρι.

3. Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, βάλε το ελαιόλαδο αν κάψει και ψήσε τα κομμάτια του μπακαλιάρου μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.

4. ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ: Βάλε σε ένα πολυμίξερ τα κουκουνάρια, το σκόρδο, το ξίδι, αλάτι και την ζάχαρη και χτύπησέ τα να πολοτοποιηθούν.

5. Πρόσθεσε τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο και συνέχισε να χτυπάς το μείγμα σου.

6. Στίψε με τα χέρια σου το μουσκεμένο ψωμί και πρόσθεσέ το στα υπόλοιπα υλικά μαζί με το υπόλοιπο λάδι. Χτύπησε μέχρι να γίνουν μια ομοιόμορφη κρέμα.

Και…έτοιμος ο μπακαλιάρος! Καλή όρεξη!

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλή

Δείτε και αυτά

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Στην Κρήτη το Πάσχα παλιά δεν σούβλιζαν αρνί, απλά έσφαζαν ένα σφακτό, ρίφι ή αρνί και μ’ αυτό έκαναν διάφορα φαγητά. Πριν την ανάσταση,...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολλά από τα πατροπαράδοτα έθιμα στα χωριά της Κρήτης, δεν έχουν αλλάξει και πολύ ακόμα μέχρι και σήμερα Γράφει ο Γεώργιος Χουστουλάκης Μετά την...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Οι χοχλιοί μέσα από την λαογραφία της Κρήτης Η ζωή του Κρητικού ήταν και είναι στενά συνδεδεμένη με τους χοχλιούς από την Μινωική εποχή...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Θριαμβευτική είσοδος του Ιησού στην Ιερουσαλήμ, «καθήμενος επί πώλου όνου». «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου», αναφωνούσε το πλήθος, που τον υποδέχθηκε με...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Η Εκκλησία θυμάται τον Ιωσήφ τον Πάγκαλο και το γεγονός της άκαρπης συκιάς που ξεράθηκε, όταν ο Κύριος την καταράστηκε Το βράδυ στις Εκκλησίες...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΙΩΝ: «Ωσαννά εν τοις υψίστοις, ευλογημένος ο ερχόμενος» έψαλλε ο λαός! Περίμεναν τον Μεσσία, αλλά τα μάτια τους ήταν κλειστά και αναζητούσαν...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Τα ξεχασμένα πασχαλινά έθιμα του τόπου μας – Μέρος Β’ Στους Βόρους Δήμου Φαιστού, για πολλά χρόνια είχαν ένα έθιμο ανήμερα του Πάσχα, να...

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Σήμερα το απόγευμα θα γίνει η πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με το ποσό που θα πιστωθεί να ξεπερνά τα 608 εκατ. ευρώ.  Όπως ανέφεραν...