Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

ΚΡΗΤΗ

Γιατροί και νοσηλευτές εκτελούν χρέη πληρώματος ασθενοφόρου

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων του Κέντρου Υγείας Μοιρών, με αφορμή το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από το ΕΚΑΒ Ηρακλείου και αφορά τα πληρώματα ασθενοφόρου που υπηρετούν στο ΚΥ.

Οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωσή τους χαρακτηρίζουν ως απαράδεκτη και επισφαλή την εκτέλεσή του. 

Όπως καταγγέλλουν, βάσει του προγράμματος, δεν προβλέπονται δύο διασώστες, παρόλο που βάσει της κείμενης νομοθεσίας η κάλυψη της βάρδιας ασθενοφόρου με μόνο ένα άτομο είναι παράνομη και δε δύναται η μετακίνησή του. 

Επιπρόσθετα, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και προειδοποιήσεις από το κέντρο υγείας Μοιρών το πρόγραμμα αναρτήθηκε με μονές βάρδιες αφήνοντας τουλάχιστον 65 βάρδιες το κέντρο υγείας έκθετο. 

Τέλος, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, έχει ζητηθεί πολλαπλώς η υπογραφή και η ανάληψη ευθύνης από την ηγεσία της 7ης ΥΠΕ αλλά το πρόγραμμα παραμένει ανυπόγραφο και το μόνο που μένει είναι οι συνεχεις τηλεφωνικές πιέσεις για να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα παράτυπο και υπηρεσιακά μη έγκυρο. 

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση του συλλόγου εργαζομένων:

Το ΚΥ Μοιρών είναι ένα από τα κέντρα υγείας με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στη χώρα. Εξυπηρετεί ένα πληθυσμό μεγαλύτερο από 50.000 χωρίς να συνυπολογιστούν η αυξημένη τουριστική κίνηση αλλά και οι πολίες που επιλέγουν να εξυπηρετούνται από το κέντρο υγείας και τα περιφεριακά ιατρεία που το συναπαρτίζουν και δεν ανήκουν στην περιοχή ευθύνης τους.
Ωστόσο, με αυτό τον φόρτο εργασίας, τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες για νέες υπηρεσίες (εμβόλια, τεστ κτλ) καταφερε τα τελευταία δύο χρόνια να ανταπεξέλθει με τον καλυτερο δυνατό τρόπο.
Με αφορμή το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από το ΕΚΑΒ Ηρακλείου και αφορά τα πληρώματα ασθενοφόρου που υπηρετούν στο ΚΥ ,το προσωπικό σύσσωμο ,θεωρεί απαράδεκτη και επισφαλή την εκτέλεσή του. Σύμφωνα με το αναρτηθέν πρόγραμμα δεν παρουσιάζονται στο πρόγραμμα δύο διασώστες όπως γίνεται σε όλα τα πληρωματα του ΕΚΑΒ αφήνοντας κενό στο πρόγραμμα των διασωστών, μεταφέροντας τις ευθύνες στο προσωπικό του κέντρου υγείας και αφήνοντας έκθετους όλους τους ασθενείς που προσέρχονται στο κέντρο υγείας. Βάσει της κείμενης νομοθεσίας η κάλυψη της βάρδιας ασθενοφόρου με μόνο ένα άτομο είναι παράνομη και δε δύναται η μετακίνησή του.
Επιπρόσθετα, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και προειδοποιήσεις από το κέντρο υγείας Μοιρών το πρόγραμμα αναρτήθηκε με μονές βάρδιες αφήνοντας τουλάχιστον 65 βάρδιες το κέντρο υγείας έκθετο. Έχει ζητηθεί πολλαπλώς η υπογραφή και η ανάληψη ευθύνης από την ηγεσία της 7ης ΥΠΕ αλλά το πρόγραμμα παραμένει ανυπόγραφο και το μόνο που μένει είναι οι συνεχεις τηλεφωνικές πιέσεις για να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα παράτυπο και υπηρεσιακά μη έγκυρο.
Ειναι γνωστή, εδώ και αρκετό καιρό η τακτική του ΕΚΑΒ Ηρακλείου απέναντι στο κέντρο υγείας Μοιρών και με πρόσχημα τις ανάγκες λόγω αναστολών σκοπέυει να μετακινήσει και ίσως και να κλείσει τον τομέα ΕΚΑΒ Μοιρών, απορρυθμίζοντας την λειτουργία του κέντρου υγεας αλλά και του τομέα ΕΚΑΒ των Μοιρών ο οποίος αποδεδειγμένα με μελέτες είναι απαραίτητος στην περιοχή.
Εχει ειπωθεί πολλαπλώς και προς πάσα κατευθυνση οτι αυτό δεν γίνεται αποδεκτό από το σύνολο των εργαζομένων της μονάδας υγείας και επιφυλάσεται να κινηθεί με κάθε νόμιμο μέσο για να συνεχίσει η ομαλή λειτουργία του κέντρου υγείας και για να μην αφήσει έκθετους τους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

ΚΡΗΤΗ

Μια 52χρονη Ρεθεμνιώτισσα άφησε το απόγευμα της Πέμπτης την τελευταία της πνοή στην άσφαλτο Το νέο τροχαίο που συγκλονίζει την Κρήτη έγινε στα Τρία...

ΚΡΗΤΗ

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους ήρωες Κωστή Πετράκη και Γεώργιο Βασιλάκη στο Απεσωκάρι Ο Δήμος Γόρτυνας, η Τοπική Κοινότητα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος και η Ενορία Απεσωκαρίου, τιμούν...

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η δόνηση έγινε αισθητή και στην Αθήνα Σεισμός 4,7 Ρίχτερ σημειώθηκε στην Αταλάντη το μεσημέρι της Πέμπτης (8/6) στις 15:33. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό, σημειώθηκε 10 χλμ νότια-νοτιοδυτικά...

ΚΡΗΤΗ

Σταθεροποιήθηκε η κατάσταση της υγείας της 11χρονης Αιμοδυναμικά σταθερό είναι το 11χρονο κορίτσι που παρασύρθηκε χθες το απόγευμα από διερχόμενη μοτοσικλέτα στην περιοχή του...