Η γλιστρίδα είναι ένα φυτό
Έχει δυο ειδών οπαδούς, αυτούς που την τρώνε γιατί άπλα τους αρέσει και εκεινους που πραγματικά πιστεύουν στις θαυματουργικές του ιδιότητες, που τις θεωρούν θεραπευτικές.
Στην Κρήτη έχει πολύ πέραση! Ο Κρητικός θα το συνδυάσει στη ντοματοσαλάτα του, μάλιστα με ντάγκο.
Δεν το αγοράζει γιατί το φυτό αυτό είναι αυτοφυές και κάθε χρόνο αρχές καλοκαιριού βγαίνει στο περιβόλι και στις γλάστρες. Γίνεται όμως μια χαρά σαλάτα κι από μόνο του!
Γνωστό φυτό και στην αρχαιότητα. Ο Θεόφραστος το συνιστούσε για παθήσεις της καρδιάς.
Είναι τονωτικό φυτό, σταματάει τον πονοκέφαλο και μάλιστα κοπανισμένο, παλιά το βάζανε για να επουλώσει πληγές και εγκαύματα.
Είναι καταπραυντικό, αναλγητικό αλλά και αντί-υπερτασικό! Τα σπουδαιότερα όμως είναι ότι περιέχει βιταμίνες Α1 ΚΑΙ Β1. Περιέχει βιταμίνη Β και Ω3 που μαζί με τα λιπαρά οξέα κάνουν καλό στις καρδιοπάθειες αλλά και στον καρκίνο!
Εν ολίγοις περιέχει και ιχνοστοιχεία, κάλιο, σίδηρο, καροτονοειδές ασβέστιο, μαγνήσιο γλουτοθειόνη.
Με λίγα λόγια λαχανικό με…τα όλα του!
Μην το υποτιμάτε λοιπόν και μπείτε στη διαδικασία να το σερβίρετε στην οικογένειά σας. Αξίζει τον κόπο!
Στην Κρήτη το λένε “ψιμίδα”. Παντού όμως στην Ελλάδα λένε τη φράση για κάποιον που μιλά ακατάσχετα “γλιστριδα έφαγες”;
Το λέμε όταν πιάνει τον άλλο ακατάσχετη φλυαρία και δε βάζει γλώσσα μέσα!
Από ότι λέγεται, η πολλή κατανάλωση του φυτού αυτού της γλυστρίδας προκαλεί διάρροια, που συνοδεύεται από ”χαρακτηριστικούς ήχους” προς τους οποίους… παρομοιάζεται η κουβέντα του εκάστοτε φλύαρου….!!!!
Κείμενο- Φώτο: Γεωργιος Χουστουλακης