Ένα χόρτο που συναντάμε σε όλη τη χώρα και σχεδόν περνά απαρατήρητο, είναι και η βρωμούσα ή βρομόχορτο
Είναι μονοετές ή πολυετές φυτό που το συναντάμε σε 6 είδη, και έχει διάφορες ονομασίες όπως ρεζεντά, και λευκή μαριονέτα.
Φυτρώνει σε χέρσα χωράφια ,πετρώδης τοποθεσίες, και στις άκρες των δρόμων.
Το φυτό πετάει όρθιες μυτερές ταξιανθίες που κάνουν λευκά άνθη, και ανθίζει από Μάρτιο έως Οκτώβριο.
Είναι ένα κατσαρό φυτό, και νεαρό όταν είναι τρυφερό, τρώγεται ολόκληρο σαν βραστό με λαδολέμονο, αλλά και με τα βλαστάρια του γίνεται αφέψημα διότι είναι διουρητικό, επουλωτικό και εφιδρωτικό.
Ανήκει το φυτό στην κατηγορία των φυτικών φαρμάκων, και για αυτό εύκολα μπορεί να πεισθεί κάποιος, γιατί όταν βράζει στη κατσαρόλα αναδεύει μια περίεργη έντονη μυρωδιά, που μοιάζει με εκείνη της πενικιλίνης!
Επειδή ακριβώς έχει αυτή την ιδιαίτερη βαριά μυρωδιά, για αυτό ακριβώς δεν πρέπει να βράζεται από μόνο του σε ποσότητα, απλά συνιστάται να είναι ανάμεικτο με διάφορα άλλα βραστά χορταρικά.
Ανάμεικτο έτσι με άλλα χόρτα προσδίδει ωραία γεύση στο σύνολο, εκτός του ότι είναι καταπραϋντικό!
Οι θεραπευτικές του ιδιότητες ήταν γνωστές από την αρχαιότητα.
Στα λατινικά λέγεται resedare που σημαίνει ηρεμιστικό, ή resdo που σημαίνει ηρεμώ.
Παλιά το άνθος χρησιμοποιείτο και στη βαφή, διότι προσέδιδε ένα κίτρινο χρώμα, από την άλλη η ρίζα του α τριφτεί, προσδίδει ένα πικάντικο άρωμα.
Ας προσέξουμε λοιπόν το συμπαθέστατο αυτό φυτό, που μάλλον θα μας φανεί χρήσιμο στο διαιτολόγο μας.
Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook
