Γοητεύτηκαν οι Κινέζοι από τον Μινωικό Πολιτισμό όπως φάνηκε από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Σαγκάη με θέμα τον αρχαιότερο πολιτισμό της Ευρώπης.
Οι διαλέξεις με θέμα τον Μινωικό Πολιτισμό διοργανώθηκαν από την Περιφέρεια Κρήτης και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Σαγκάη.
Τις διαλέξεις έδωσε η Δρ. Αθανασία Κάντα, επίτιμη έφορος αρχαιοτήτων Ηρακλείου η οποία με την επιστημονική της κατάρτιση μετέφερε την Μινωική Κρήτη στην Κίνα συναρπάζοντας Κινέζους επιστήμονες και φοιτητές.
Στην Κίνα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τις ελληνικές σπουδές, ενώ στα Πανεπιστήμια διδάσκονται τα Ελληνικά γράμματα, αρχαιολογία, Ελληνική μυθολογία και φιλοσοφία.
Στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος για τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό και για την τουριστική επισκεψιμότητα των Κινέζων προς την Ελλάδα διοργανώθηκε η πρώτη διάλεξη σε κεντρικό ουρανοξύστη της Σαγκάης και σε ξενοδοχείο με μεγάλη αίθουσα διαλέξεων. Οι παριστάμενοι παρακολούθησαν θέμα σχετικά με τον Ελληνικό πολιτισμό από το Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Σαγκάη Ευγένιο Καλπύρη, χαιρετισμούς Κινέζων τουριστικών παραγόντων και ομιλία Κινέζων καθηγητών με θέμα τον Ελληνικό πολιτισμό.
Την ομιλία της Αθανασία Κάντα πλαισίωσε μουσική άρπας και εξαιρετική παράσταση με θέμα την ιστορία του νεαρού Οιδίποδα ο οποίος αντιστέκεται στη μοίρα του γνωρίζοντας ωστόσο ότι η αντίσταση αυτή είναι μάταιη. Ο Οιδίπους γίνεται Σίσυφος που έχει γνώση της μοίρας του και παρ’ όλα αυτά επιλέγει την αντίσταση. Η παράσταση δόθηκε από ηθοποιούς και μουσικούς της Όπερας του Πεκίνου.
Η εξέλιξη του Μινωικού πολιτισμού παρουσιάστηκε με πλήθος εικόνων από τη Νεολιθική εποχή έως το τέλος της εποχής του Χαλκού.
Επίσης το γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Σαγκάη και ο Γενικός Πρόξενος Ευγένιος Καλπύρης οργάνωσαν διάλεξη της κ. Κάντα με θέμα το Μινωικό πολιτισμό, η οποία απευθυνόταν προς καθηγητές Πανεπιστημίου και φοιτητές που μελετούν τον Ελληνικό πολιτισμό στη Σαγκάη, στην αίθουσα διαλέξεων του Προξενείου.
Στη διάλεξη αυτή εκτός από την εξέλιξη του Μινωικού πολιτισμού έγινε επίσης παρουσίαση ανασκαφικών δεδομένων για τη Μινωική διατροφή.
Οι Κινέζοι επιστήμονες που μελετούν τη μεγάλη κινεζική κεραμική παράδοση της οποίας τα προϊόντα είναι γνωστά σε όλες τις χώρες του κόσμου, εκδήλωσαν έντονο ενδιαφέρον για την κεραμική παράδοση και τεχνολογία της Κρήτης.
Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook
