Connect with us

ΘΕΜΑ

«Green Team», η εθελοντική περιβαλλοντική ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης

Avatar

Δημοσιεύτηκε

στις

Αποτελείται από νέους ανθρώπους οι οποίοι «δεν επιτρέπουν άλλο την ανοχή και δεν έχουν αντοχή για τα παράλογα των ανθρώπων που εγκληματούν κατά του περιβάλλοντος»


Η «Green Team» είναι μια εθελοντική ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης, που αποτελείται από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και δημιουργήθηκε με σκοπό την εκπόνηση προτάσεων για την περιβαλλοντική αναβάθμιση του πανεπιστημίου αλλά και την οργάνωση εκδηλώσεων, μικρών παρεμβάσεων και την ευαισθητοποίηση των υπολοίπων μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας ώστε όλοι μαζί να δραστηριοποιηθούν και με πράξεις να δείξουν αλλά και να αποδείξουν πως η κλιματική αλλαγή μας αφορά όλους.

 Ήδη κατέκτησαν το πρώτο βραβείο στο Climathon Heraklion.. όμως αυτό έχει τη λιγότερη σημασία, μιας και από τον Οκτώβριο του 2018, οπότε και συστάθηκαν ως ομάδα (στο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή, το Climathon Heraklion), απέδειξαν πως το ένα άτομο γίνεται τέσσερα και η ομάδα δημιουργεί την τάση αλλά και το όνειρο.

 Το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνομίλησε με τον Μιχάλη Μπουρμπάκη, τον Άθο Παραλίκη, τον Αντώνη Γερόπουλο και τον Χάρη Λίβα. «Συστηθήκαμε μεταξύ μας στην πανεπιστημιακή κοινότητα τον περασμένο Απρίλιο και πλέον ο πυρήνας της ομάδας αριθμεί άλλα 4 άτομα, την Ελπινίκη Xαχλάκη – μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Χημικό Κρήτης, την Μαρία Mαθιουδάκη – πτυχιούχο Ψυχολογίας Κρήτης, την Κωνσταντίνα Αποστολάκη – φοιτήτρια του τμήματος Μαθηματικών και τον Αλέξανδρο Παραλίκα – φοιτητή του τμήματος Υλικών και όλοι μαζί κινούμαστε μέσα από μία συνεχή συνεργασία με την u.grow που μας παρέχει βοήθεια σε θέματα που αφορούν το πανεπιστήμιο. Η ομάδα μας συστάθηκε με την ματιά για όσα είναι ικανά να οδηγήσουν τους φοιτητές ώστε να συμμετέχουν στο εθελοντισμό για το περιβάλλον. Μας οδήγησε δηλαδή η αγάπη μας για την φύση και το περιβάλλον. Αντιληφθήκαμε ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν και μάλιστα σύντομα. Δεν θέλαμε να μείνουμε θεατές στην καταστροφή που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή στον πλανήτη μας και έτσι αποφασίσαμε να δώσουμε ώθηση και σε πολλά ακόμα άτομα να δράσουν», μας λένε τα παιδιά και όπως εξηγεί ο Χάρης Λίβας: «Υπάρχει ανάγκη για να αλλάξει η νοοτροπία που λέει πως ο καθένας είναι μόνο για τον εαυτό του.. Η ανάγκη είναι πολύ μεγάλη. Βλέπουμε ότι στη χώρα μας έχουμε μείνει πολύ πίσω στο κομμάτι του εθελοντισμού. Υπάρχει δυστυχώς μια γενικότερη άρνηση των νέων ανθρώπων απέναντι στην κοινωνία. Το εκπαιδευτικό σύστημα απέτυχε να ευαισθητοποιήσει τους νέους για τα κοινωνικά θέματα και πολλοί δεν ενδιαφέρονται για αυτά. Υπάρχουν βέβαια και πολλές εξαιρέσεις. Υπάρχει όπως διαπιστώνουμε μέσα από την ομάδα μας την Green Team μεγάλη ανταπόκριση εάν σκεφτεί κανείς το πόσο καινούργια είναι η ομάδας μας. Δεν περιμέναμε τόσοι φοιτητές να έχουν οικολογική συνείδηση. Καταλάβαμε λοιπόν ότι το πρόβλημα που υπήρχε είναι η απουσία μιας ομάδας να τους φέρει κοντά. Τον Ιούλιο, που όλοι σχεδόν οι φοιτητές έχουν φύγει, καταφέραμε και συγκεντρώσαμε 25 άτομα για την 1η μας δράση, τον εθελοντικό καθαρισμό του προαύλιου χώρου του πανεπιστημίου. Μαζέψαμε πολλά σκουπίδια που φυσικά δεν θα το φανταζόταν κανείς ότι θα τα βρίσκαμε σε έναν τέτοιο χώρο».

Εύλογο είναι να αναρωτηθεί κάποιος για το εάν η Πρυτανεία βοηθάει στο έργο και τους στόχους της ομάδας.

«Με την πρυτανεία προς το παρόν είμαστε σε συζητήσεις για διάφορα θέματα και κάνουμε προτάσεις που θα μειώσουν το περιβαλλοντικό αντίκτυπο του πανεπιστημίου αλλά και θα ευαισθητοποιήσουν τους φοιτητές. Χρειάζεται προσπάθεια και διάθεση την οποία δείχνουν οι πρυτανικές αρχές. Στόχο της ομάδας αποτελεί η ευαισθητοποίηση των φοιτητών και γενικότερα της κοινωνίας. Αυτό θα το πετύχουμε με διάφορες δράσεις, κάποιες από τις όποιες τις έχουμε κάνει ήδη. Επίσης συμβάλλουν πολύ σε αυτό και τα κοινωνικά μέσα. Η δυνατότητα ενημέρωσης όλου του κόσμου, για οποιοδήποτε θέμα όπου και αν λαμβάνει χώρα, τόσο γρήγορα, είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα που έχουμε σήμερα. Ο κύριος και πιο δύσκολος στόχος της ομάδας είναι οι βελτιώσεις και οι αναβαθμίσεις που, όπως προείπα, πρέπει να γίνουν στο πανεπιστήμιο. Δεν γίνεται ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Ελλάδας να είναι τόσο πίσω στον περιβαλλοντικό τομέα. Τέλος βέβαια θα προσπαθήσουμε η ομάδα να συνεχίσει να υπάρχει και αφότου αποφοιτήσουμε εμείς και να τη διαχειρίζονται οι επόμενες γενιές», απαντούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι φοιτητές.

Όσο για το πως η κοινωνία αντιδρά στην ύπαρξη της Green Team λένε: «Μόνο συγχαρητήρια ακούμε όλοι, από τότε που φτιάχτηκε η ομάδα. Έχουμε συνεργαστεί με πολλές ομάδες εθελοντικές του Ηρακλείου, και όχι μόνο, όπως είναι η «ΖωΔρω», η «ΑΤΑΧΤΟΙ», η «Heraklion Eco Voice» και η «pi3». Οπότε φαντάζομαι είναι μια πολύ καλή αρχή. Πρέπει όμως ακόμα περισσότεροι να περάσουν από τα λόγια, στις πράξεις. Σε ότι αφορά τους φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση, προς το παρόν δεν έχουμε κάποια επαφή. Μακάρι στο μέλλον να συνεργαστούμε και μαζί τους».

«Όταν ολοκληρώσω τις σπουδές μου πιστεύω θα παραμείνω ενεργός πολίτης. Θέλω να είμαι μέλος μιας εθελοντικής ομάδας, εάν δεν είναι η Green Team, θα είναι κάποια άλλη. Άποψη μου όμως είναι ότι δεν βοηθάς μόνο εάν είσαι σε μια ομάδα. Μπορείς να φέρεις την αλλαγή, με μικρές καθημερινές πράξεις. Άλλωστε το μότο μας είναι ότι, δεν χρειαζόμαστε λίγα άτομα να είναι απόλυτα σωστοί απέναντι στο περιβάλλον, αλλά πολλούς που να βοηθάνε όπως μπορούν» μας είπε ο Χάρης και όπως λέει σύσσωμη η ομάδα: «Θα θέλαμε να δούμε την ελληνική κοινωνία να σέβεται την φύση όπως σέβεται το σπίτι της και την οικογένεια της. Μόνο έτσι μπορούμε να προοδεύσουμε». Αναρωτιούνται μάλιστα και προβληματίζονται για το κατά πόσο αληθινοί είμαστε ως άνθρωποι όταν λέμε πως πιστεύουμε στην ομαδικότητα και στην αλληλεγγύη. «Αυτό που έχουμε αποκομίσει είναι πως όλοι λίγο ή πολύ το πιστεύουν. Το θέμα είναι κατά πόσο το εφαρμόζουν. Ο πολίτης της σημερινής κοινωνίας δεν θα βγει από το σπίτι του να κάνει κάτι διαφορετικό. Δύσκολα θα βγει από τη ρουτίνα του. Αυτό είναι αποτέλεσμα της κρίσης και της απόγνωσης αλλά και του σχολείου που μας έβαζε σε κουτάκια».

Βιώσιμος σχεδιασμός, οικολογική συνείδηση και η προώθηση της, η οικολογική αρτιότητα των Πανεπιστημιακών δομών, μέσω του εντοπισμού καίριων σημείων βελτίωσης με επακόλουθη την εργασία προς την εύρεση δημιουργικών λύσεων ή προτάσεων αναβάθμισης, είναι τα θέματα που απασχολούν και προωθεί η ομάδα. Που αν θέλουμε να τους γνωρίσουμε, να τους νιώσουμε καλύτερα αρκεί να τους ακούσουμε να λένε, ο Χάρης Λίβας, ο Άθος Παραλίκης, ο Μιχάλης Μπουρμπάκης, η Κωσταντίνα Αποστολάκη, ο Αντώνης Γερόπουλος, η Μαρία Μαθιουδάκη και η Ελπινίκη Χαχλάκη ότι: «Ακούγοντας καθημερινά για τα προβλήματα που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή σε όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα στο νησί μας, πήρα την απόφαση να αναλάβω δράση για ένα καλύτερο μέλλον.. Παρά τον περιορισμένο χρόνο μου, προσπαθώ να ασχολούμαι με δραστηριότητες που με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα όπως είναι η ομάδα της green team. Θέλω να κάνω το καλύτερο που μπορώ για αυτόν τον κόσμο και πιστεύω πως οι σπουδές μου και η όρεξη μου για ταξίδια και γνώση είναι ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχω.. Έχω σαν στόχο μέσα από αυτήν την ομάδα να βάλω και εγώ το λιθαράκι μου για ένα καλύτερο πανεπιστήμιο και πιο φιλικό προς το περιβάλλον… Έγινα μέλος στην ομάδα με σκοπό να βοηθήσω στην θεμελίωση μιας περιβαλλοντικής ηθικής στους νέους, για ένα καλύτερο «πράσινο μέλλον.. Μου αρέσει να εργάζομαι σε μεγάλες ομάδες εργασίας, με εθελοντικές ομάδες, που έχουν οράματα και στόχους.. Μου αρέσει η αίσθηση της αλλαγής, η εξέλιξη που προκύπτει μέσα από αυτήν, όπως και να φροντίζω ό,τι αγαπάω. Μέσα από την Green Team λοιπόν μπορώ να συνδυάσω και τα δύο – να είμαι μέρος της αλλαγής, αλλά και να νοιάζομαι για το περιβάλλον μου.. Εδώ και αρκετό καιρό προσπαθώ να κάνω την καθημερινότητα μου πιο «πράσινη» και θα ήθελα πολύ να εμπνεύσω και τους γύρω μου. Η Green Team μου δίνει αυτή την ευκαιρία και θέλω να την αξιοποιήσω στο έπακρο».

Η «Green Team» στο Facebook: Green Team UoC και στο Instagram Page: greenteamuoc

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *