Connect with us

ΘΕΜΑΤΑ

H Έλλη Κοκκίνου “πάτησε” τα 48!

Δημοσιεύτηκε

στις

Στις 24 Ιουλίου η Έλλη Κοκκίνου έχει τα γενέθλιά της και θα γίνει 48 ετών


Ο χρόνος φαίνεται να είναι ιδιαίτερα στοργικός μαζί της, αλλά κι εκείνη από τη μεριά της δεν έχει κανένα παράπονο. «Τα πάω πολύ καλά με το χρόνο. Μου έχει φερθεί όμορφα και μεγαλώνοντας μαθαίνω, ωριμάζω και εκτιμώ όλα όσα έχω. Δεν είμαι από τους ανθρώπους που κάνουν απολογισμούς, ούτε στα γενέθλιά μου ούτε την Πρωτοχρονιά ούτε σε επετείους», λέει η τραγουδίστρια στο People. Πριν από λίγες μέρες ο γιος της Αλέξανδρος, τον οποίο απέκτησε από το γάμο της με τον επιχειρηματία Παναγιώτη Βασιλειάδη, έγινε 10 ετών.

Μάλιστα, εκείνη την ημέρα και για πρώτη φορά ανέβασε ένα Insta story με τον Αλέξανδρο, που του ευχόταν «χρόνια πολλά». «Η φωτογραφία ήταν επιλεκτικά σκοτεινή, ώστε να μη φαίνεται καλά. Ήταν και είναι επιλογή μας με τον πατέρα του να μη δημοσιοποιούνται φωτογραφίες του Αλέξανδρου στα media» τονίζει. Όση ώρα μιλάει για το παιδί, το πρόσωπό της λάμπει από αγάπη και περηφάνια. «Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε χτίσει μια υπέροχη σχέση. Τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Είμαι συνέχεια κοντά του και προσπαθώ να με εμπιστεύεται και να μου λέει όλα όσα θέλει να μου πει. Είμαι σίγουρη πως κάποια πράγματα τα κρατά μόνο για τους φίλους του ή ακόμα και για τον ίδιο. Είναι λογικό». Πλέον τα περισσότερα πιτσιρίκια στην ηλικία του Αλέξανδρου έχουν tablet και γνωρίζουν πράγματα σχετικά με το Διαδίκτυο.

«Και ο Αλέξανδρος έχει tablet, αλλά δεν κάνει χρήση Διαδικτύου. Ουσιαστικά παίζει παιχνίδια και βλέπει παλιές ελληνικές σειρές που έχουν ως βασικό θέμα την οικογένεια. Του αρέσουν πάρα πολύ» σχολιάζει. Είναι άραγε αυστηρή μαμά; «Δεν μπορώ να ελέγξω τι θα ειπωθεί στο σχολείο, αλλά ούτε τι θα πουν με τους φίλους του στο σπίτι. Δεν είμαι συνέχεια από πάνω του, αλλά ταυτόχρονα επιδιώκω να είμαι ορατή-αόρατη ώστε να μη χάνεται ο έλεγχος», ξεκαθαρίζει.

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ποια είναι τελικά τα χαμοκάρυδα της Κρήτης;

Δημοσιεύτηκε

στις

Ειναι οντως τα χαμοκαρυδα της Κρητης, ενα ειδος μυκητα, που φύεται τον χειμωνα κατω απο τις αλαδανιες στα Χανια


Να ειναι αραγε τα χαμοκαρυδα, οι κροκοι που χρησιμοποιουν στη μαγειρικη? Χαμοκαρυδα τα λενε κι αυτα.

Πολλα ακουμε για τα μυστηριωδη αυτα φυτα, συγκεκριμενα για τη ριζα του φυτου, αλλα λιγοι γνωριζουν το θεμα, και περισσοτερο οι νεοι, καθ οτι το φυτο αυτο εχει εξαφανιστει τωρα και πολλα χρονια, και μοναχα οι παλαιωτεροι στα ορεινα της Κρητης το εχουν κατα νου, αφου το εχουν δοκιμασει στην νεανικη τους ηλικια σαν εκλεκτη ιδιαιτερη τροφη.

Η κατηγορια που ανηκει το φυτο λεγεται pumpere lifere , και ειναι ποα πολυετης.

Υπαρχουν διφορες κατηγοριες στην οικογεννεια αυτη οπου ανηκουν και οι κορδοκαρες.

Ο λαος τα ονομαζει χαμοκαρυδα, η αρκαλοψωμα, λεπτοκαρυδα η μανες.

Ειναι ενα χαμηλο φυτο που το προδιδουν κυριως τα ανθη του, τα οποια ανθιζουν Απριλιο με Μαιο.

Το φυτο φυεται σε ορεινες η ημιορεινες ζωνες, σε χερσαια ακαλλιεργητα χωραφια, στις ακρες των δρομων, η σ καλληεργημενα χωραφια με ελαφρυ αλετρι.

Το χαμοκαρυδο το συνανταμε σε πολυ μικρους πληθυσμους στη φυση, γιαυτο εξ αλλου ειναι και δυσευρετο, και θεωρειται εξαιρετικα σπανιο φυτο.

1545193_871591132920187_4591252932640327974_n

Ειναι φυτο που τρωγετα η ριζα του, που μοιαζει με καρυδι, η με πατατα, αλλα και α φυλλα του γινονται τσιγαριστα.

Τα χαμοκαρυδα τρωγονται ωμα αλλα και ψητα. Θεωρειται εκλεκτικος ”μεζες”, αφου εχει μια ιδιαιτερη γευση που εχει πολλους φανατικους φιλους.

Για να το βρει κανεις θα πρεπει να το αναζητησει στους ειδικους τοπους που φυεται , να σκαψει στη ριζα του φυτου, περιπου απο 10 με 20 εκατοστα στο εδαφος για να αποκαλυφθει το χαμοκαρυδο.

Δεν ειναι ομως και λιγες οι φορες, που στο θερος το δραπανι αναμεσα στα σιτηρα αρπαζε και τον βλαστο χαμοκαρυδου και επειδη ηταν επιφανειακο ξεπατωνοταν ευκολα,, σε οποιον τυχαινε το ετρωγε φυσικα.

Για να φας ενα χαμοκαρυδο, θα πρεπει να το πλυνεις απο τα χωματα, να καθαρισεις τον φλοιο. και στη συνεχεια να αφαιρεσεις εσωτερικα την ”καρδια” που ειναι σκληρη, και το υπολοιπο τρωγεται.

Δεν θα πρεπει να παραλειψω να πω, οτι τα δυσκολα φτωχα χρονια, τα παιδια που εβοσκαν τα ζωα στην εξοχη στα χωρια, ειχαν κατα νου τα χαμοκαρυδα, οπως και οτιδηποτα τρωγεται, και ηταν χαρα τους να τα βρουν και να τα γευτουν καθ οτι η πεινα… δεν εκανε αστεια!

Ειχα ομως την τυχη προσωπικα, να ανακαλυψω επι τελους αυτο το σπανιο ειδος, στα ορεινα της Κρητης, που τειναι και προς εξαφανιση, και σας παραθετω το φωτογραφικο υλκο

Φωτογραφια – κειμενο: ΧΟΥΣΤΟΥΛΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σαν σήμερα 21 Φεβρουαρίου στο cretanmagazine.gr

Δημοσιεύτηκε

στις

Τα πιο σημαντικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που έγιναν σαν σήμερα 21 Φεβρουαρίου


Γεγονότα σαν σήμερα

 

1431: Αρχίζει η δίκη της Ιωάννας της Λωραίνης, στο Ρουέν της Γαλλίας, έδρα της αγγλικής κυβέρνησης κατοχής.

1613: Στη Ρωσία, ανακηρύσσεται Τσάρος ο Μιχαήλ Ρομανώφ. Η δυναστεία των Ρομανώφ έμεινε στο θρόνο για 3 αιώνες, έως την Οκτωβριανή Επανάσταση το 1917.

1848: Οι Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ένγκελς δημοσιεύουν στο Λονδίνο το «Κομουνιστικό Μανιφέστο», τη Βίβλο του Κομουνισμού.

Marx_Engels

 

1878: Εκδίδεται στις ΗΠΑ ο πρώτος τηλεφωνικός κατάλογος. Οι σελίδες του περιλαμβάνουν 50 ονόματα.

1913: Ο ελληνικός Στρατός κυριεύει το οχυρωμένο Μπιζάνι και απελευθερώνει τα Γιάννενα από τους Τούρκους. Υπογράφεται το πρωτόκολλο παράδοσης της πόλης και οι άνδρες του τουρκικού στρατού, περίπου 30.000, παραδίδονται στον Ελληνικό Στρατό και θεωρούνται αιχμάλωτοι πολέμου.

Apeleftherosi_Ioanninon

 

1915: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος παραιτείται από πρωθυπουργός, κατόπιν διαφωνίας του με τον βασιλιά Κωνσταντίνο για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το γεγονός σηματοδοτεί την αρχή του εθνικού διχασμού.

Konstantinos-Venizelos

 

1930: Οι Γερμανοί αρχίζουν την κατασκευή του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς.

1932: Η ΕΣΣΔ αφαιρεί τη ρωσική υπηκοότητα από το Λέων Τρότσκι, έναν από τους ηγέτες της Οκτωβριανής Επανάστασης.

1947: Στη Νέα Υόρκη ο Έντουν Λαντ παρουσιάζει την πρώτη φωτογραφική μηχανή, που βγάζει στιγμιαίες φωτογραφίες, την Πόλαροϊντ.

1958: Ο Άγγλος εικαστικός Τζέραλντ Χόρτομ σχεδιάζει το γνωστό σήμα της ειρήνης με το διχαλωτό σχήμα.

peace_symbol

 

1960: Ο Φιντέλ Κάστρο κρατικοποιεί όλες τις επιχειρήσεις στην Κούβα.

1972: Πραγματοποιείται η ιστορική επίσκεψη του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρίτσαρντ Νίξον στην Κίνα, όπου συναντάται με το Μάο Τσε Τουνγκ.

1973: Οι φοιτητές καταλαμβάνουν τη Νομική την περίοδο της Επταετίας. Από την ταράτσα του κτιρίου καλούν το λαό της Αθήνας να συμπαρασταθεί στον αγώνα τους για δημοκρατικές ελευθερίες. Οι πρυτανικές αρχές δεν ζητούν την επέμβαση της αστυνομίας. Πολιτικοί, πνευματικοί άνθρωποι, ακόμη και στρατηγοί εν αποστρατεία σπεύδουν να υπερασπιστούν τους φοιτητές.Το βράδυ της επόμενης ημέρας άρχισε η αποχώρηση των καταληψιών, με την κάλυψη χιλιάδων διαδηλωτών, που κατέκλυσαν τους δρόμους γύρω από τη Νομική. Ωστόσο, υπήρξαν συγκρούσεις με την αστυνομία και παρακρατικούς, με αποτέλεσμα τραυματισμούς και συλλήψεις διαδηλωτών.

1985: Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» δολοφονεί στην οδό Τσακάλωφ στο Κολωνάκι τον εκδότη της εφημερίδας «Απογευματινή» Νίκο Μομφεράτο και τον οδηγό του Παναγιώτη Ρουσέτη.

Nikos_Momferatos

 

2008: Το σχέδιο Νίμιτς για το Σκοπιανό διαρρέει στην εφημερίδα Το Βήμα. Τα πέντε ονόματα που προτείνει ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ: Συνταγματική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας, Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας και Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας.

Matthew_Nimitz

 

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

 

1791 – Τζον Μέρσερ, Βρετανός χημικός και βιομήχανος. Ανακάλυψε τη μέθοδο επεξεργασίας βαμβακερών υφασμάτων, που φέρουν το όνομά του (μερσεριζέ υφάσματα). (Θαν. 30/11/1866)

John_Mercer

 

1893 – Αντρές Σεγκόβια, Ισπανός κλασσικός κιθαρίστας. (Θαν. 3/6/1987)

Andres Segovia in het Concertgebouw *3 november 1962

 

1895 – Καρλ Πέτερ Χένρικ Νταμ, Δανός βιοχημικός, βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής 1943

1925 – Σαμ Πέκινπα, Αμερικανός σκηνοθέτης

1927 – Ιμπέρ Ντε Ζιβανσί, Γάλλος σχεδιαστής μόδας.

Hubert_de_Givenchy

 

1933 – Νίνα Σιμόν, Αμερικανίδα τραγουδίστρια

1937 – Χάραλντ Ε΄, Βασιλιάς της Νορβηγίας

1946 – Άλαν Ρίκμαν, Βρετανός ηθοποιός

1947 – Ολυμπία Σνόου, Ελληνικής καταγωγής Αμερικανίδα πολιτικός

olympia_snowe

 

1962 – Τσακ Παλάνιουκ, Αμερικανός συγγραφέας

1985 – Γιώργος Σαμαράς, Έλληνας ποδοσφαιριστής

1986 – Σαρλότ Τσερτς, Βρετανίδα τραγουδίστρια

 

 

Θάνατοι σαν σήμερα

 

1437 – Ιάκωβος Α’, βασιλιάς της Σκωτίας

1677 – Μπαρούχ Σπινόζα, Ολλανδοεβραίος φιλόσοφος

1852 – Νικολάι Γκόγκολ, ρώσος συγγραφέας. (Γεν. 20/3/1809)

Nikolay_Gogol

 

1919 – Κουρτ Άισνερ, Γερμανός πολιτικός και συγγραφέας εβραϊκής καταγωγής

1926 – Χάικε Κάμερλινγκ Όνες, Ολλανδός φυσικός, βραβείο Νόμπελ 1913

1949 – Ταν Μαλάκα, Ινδονήσιος κομμουνιστής

1965 – Μάλκολμ Χ, (Μάλκολμ Λιτλ το πραγματικό όνομά του, Ελ Χάτζι Μαλίκ Ελ Σαμπάζ το μουσουλμανικό του), Αμερικανός μουσουλμάνος ηγέτης και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που δολοφονήθηκε στις ΗΠΑ. (Γεν. 19/5/1925)

Malcolm_X

 

1991 – Μαργκότ Φοντέιν, Βρετανίδα χορεύτρια

2014 – Σάκης Μπουλάς, τραγουδιστής και ηθοποιός. (Γεν. 11/3/1954)

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Οι μάγειροι στα χωριά της Μεσαράς τα ελιά χρόνια

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι παραδοσιακοί μάγειροι της Κρήτης, ήταν άνθρωποι με φυσικό ταλέντο, με αυξημένη αντίληψη, και με γνώσεις που είχαν μεταδοθεί σε αυτούς από περασμένες γενιές


Οι μάγειροι βοηθούσαν σε γάμους, αρραβώνες βαφτίσεις, εκκλησιαστικές γιορτές σε πανηγύρια, σε ζεύκι, και γενικά σε μεγάλα γλέντια, που οι δουλειά τους ήταν οι ετοιμασίες που σχετίζονται με το μαγείρεμα. Πολλοί στην Κρήτη πίστευαν ότι το μαγείρεμα κανονικά είναι «αντρική υπόθεση», και αυτό το στήριζαν στην αυξημένη αντίληψη, αλλά και αγάπη που είχαν οι άνδρες κάποιο στον τομέα αυτόν. Βέβαια στη μαγειρική στους γάμους πολλές φορές υπήρχαν και γυναίκες, εξ ίσου άξιες και ικανές, που η φήμη τους φτάνει και μέχρι των ημερών μας. Όλοι οι μάγειροι χωρίζονταν σε δύο βασικές κατηγορίες, οι μάγειροι «στο κελαρικό», και οι μάγειροι «στον ξυλοφουρνο». Κοντά στους μάγειρες στα γλέντια είχαμε και τους παραδοσιακούς σερβιτόρους που βοήθαγαν και εκείνοι γενικά στις δουλειές όπως και οι γυναίκες, αλλά κύρια δουλειά τους ήταν το σερβίρισμα.

Στο κελαρικο

Ο άνθρωπος που είχε ειδικά καθήκοντα αλλά και τις γνώσεις να ξεχωρίζει τα κρέατα ανά κατηγορία, λεγόταν «Κελάρης» και η δουλειά του να αναλαμβάνει το λεγόμενο «κελαρικο». Ο Κελάρης ήταν απαραίτητος, και κυρίως στους γάμους, αλλά και σε κάθε εκδήλωση που περιελάμβανε συνεστίαση, γιατί ήταν εκείνος που παρελάμβανε όλα τα κρεατικά από τα κανίσκια, και ξεχώριζε ποια είναι κατάλληλα για την περίσταση. Ξεχώριζε δηλαδή Ο Κελάρης, ποια προορίζονται για ψητά, ποια κάνουν για βραστά και ποια για οφτά ή ψητά.
Τα βραστά θα μπουν σε καζάνια στη παρασθιά, τα ψητά θα μπουν στα ταψιά με πατάτες και στο φούρνο, ενώ τα οφτά σε ταψιά με κλιματόβεργες. Κάθε καλεσμένος στο γάμο, στο κανίκι του μπορεί να είχε εκτός των άλλων και κρέας, συνήθως ένα γουλίδι, μισό αρνί ή ολόκληρο, ανάλογα την συγγένεια, και αμέσως το παρελάμβανε ο Κελάρης. Αρχικά τα κρέατα της ημέρας τα κρεμούσε προσωρινά στα τσιγκέλια, τα οποία βρισκόταν είτε σε κάποιο δένδρο με δροσερό ίσκιο, είτε σε κάποιο ελεύθερο δροσερό δωμάτιο, αποθήκη κλπ. Εκεί ο κελάρης τα ξεχώριζε σε κατηγορίες, όπως αναφέραμε παραπάνω. Επειδή ακριβώς ήθελε η δουλειά αυτή άνθρωπο με μεγάλη εμπειρία να τα κάνει όλα αυτά, για αυτό δεν αναλάμβανε κανείς άλλος, πέραν του κελάρη.
Στο χωριό μας τη Γαλιά είχαμε την τύχη να έχουμε ικανούς κελάρηδες , και ο καλύτερος στο είδος του ήταν σίγουρα ο γνωστός σε όλους Μανώλης Ζαχαριουδάκης η «Κελάρης» όπως τον αποκαλούσαν, επίσης και ο Μανώλης Μαραγκάκης ή « Μαραγκομανωλης».
Ο Μανώλης ο Κελάρης της Γαλιάς που απεβίωσε μάλιστα πρόσφατα, είχε βοηθήσει με τις υπηρεσίες του σε πολλούς γάμους στο χωριό μας. Οι βοήθεια των μαγείρων, και των κελάρηδων γινόταν εθελοντικά και χωρίς πληρωμή. Ο Κελάρης της Γαλιάς ο Μανώλης, είχε βοηθήσει σε πολλά οικογενειακά τραπέζια γάμων και βαφτίσεων, που είναι βέβαιο ότι σε όλους εμάς θα μείνουν αξέχαστα!
Υπάρχει και μια παροιμία του λαού της Κρήτης, και μάλιστα πολύ γνωστή, που λέει:
«Α που ‘καμε ηγούμενος, ήκαμε και κελάρης»!
Η παροιμία ασφαλώς θέλει να πει, πως για να φθάσει κάποιος ψηλά, όπως ένας Ηγούμενος, πέρασε πρώτα και από τα χαμηλά στάδια, όπως το να βοηθάει στο μαγείρεμα, να σερβίρει κλπ. Από χαμηλά ξεκινά συνήθως κάποιος για να μπορέσει να φθάσει ψηλά, εννοεί ο λαός μας.

Στο ξυλοφουρνο

Ο μάγειρας που θα ανελάμβανε τις δουλειές του ξυλόφουρνου, ήθελε και αυτός να έχει αρκετή πείρα! Έπρεπε ανάλογα τα φαγητά στα ταψιά, ανάλογα τα κρέατα, να είναι σε θέση να γνωρίζει το πόσο δυνατό θα κάνει το φούρνο, βάζοντας τα κατάλληλα ξύλα, αλλά και πόση ώρα θα έχει μέσα τα ταψιά, και κάθε πόση ώρα θα τα γυρίζει να ψηθούν και από κάτω. Ένας έμπειρος στο είδος του στη Γαλιά ψήστης δηλαδή, ήταν ο Μανώλης Ζαχαριουδάκης, η «Ντουιντομανώλης».
Σπουδαίος μάγειρας ήταν και ο Καργάκης Ζαχαρίας από το Μονόχωρο ή Καργοζαχάρης . Δεν είναι εύκολο να μπορεί κάποιος να γνωρίζει τι κρέας ακριβώς είναι στο κανίσκι, αν προέρχεται από γέρικο ζώο και το κρέας του είναι σκληρό, ή από νεαρό χρονιάρικο ή βυζαστάρι , οπότε εξαρτάται και τι χρόνο χρειάζονται κάθε ένα από αυτά στο ψήσιμο.
Ακόμα δύσκολο είναι να είναι σε θέση να μπορεί ένας μάγειρας να βγάλει τις σωστές μερίδες, ανάλογα τους καλεσμένους να ξέρει τι ποσότητα φαγητού να ετοιμάσει.
Οι μάγειροι που ειδικεύονται στον ξυλόφουρνο, είχαν την ικανότητα να φτιάχνουν κρεατικά με πατάτες, αλλά και ψητά σωστά αλατοπιπερωμένα πάλι σε ταψιά, αλλά στον πάτο του ταψιού είχαν τοποθετήσει κλιματόβεργες. Πάνω εκεί ακουμπούσαν τα γουλίδια, και αφότου ψηνόταν, είχαν το χαρακτηριστικό άρωμα του ψητού κρέατος, που στη Κρήτη πάντα είχε την τιμητική του.

 

Από την άλλη, οι μάγειροι στα χωριά, αναλάμβαναν και τα καζάνια για τα βραστά, τα γαμοπίλαφα, και πιο παλιά «τα ροβίθια με τη κοιλιά γιαχνί», που χρόνια τώρα έχει εγκαταλειφθεί. Υπήρχαν και γυναίκες μαγείρισσες για τα βραστά, που έκαναν απίστευτες νοστιμιές, ακόμα και πατάτες που τις τηγάνιζαν σε μπόλικο λάδι αλλά στο καζάνι που τοποθετούσαν στην παρασθιά. Οι πατάτες ψηνόταν στο καυτό λάδι, φούσκωναν, έκαναν δέρμα απ ‘έξω, και είχαν φανταστική γεύση!
Οι μάγειροι στα χωριά ακριβώς λόγω πείρας, πάντα κατάφερναν και έβγαζαν ασπροπρόσωπους τους ανθρώπους που έκαναν το γλέντι, ποτέ δεν συνέβη η παραμικρή στραβή σε κανένα φαγοπότι.
Οι άνθρωποι αυτοί που βοηθούσαν στο κελαρικό, στο ψήσιμο και γενικά στα μαγειρέματα και σερβιρίσματα, είναι ευλογημένοι από το Θεό, ώστε να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους συνανθρώπους τους, και για αυτό και πάντα ήταν ιδιαίτερα συμπαθείς από όλους, διότι τους είχαν συνηθίσει σε ευχάριστα γεγονότα.
Σερβιτόροι στα χωριά υπήρχαν περισσότεροι από τους μάγειρες, καθ ότι δεν απαιτούσε η δουλειά αυτή ιδιαίτερες γνώσεις. Πολλοί ήταν εκείνοι που ήταν ταχτικοί στα σερβιρίσματα, και πήγαιναν σε όλους σχεδόν τους γάμους, πέραν εκείνων που βοηθούσαν έκτακτα.
Οι άνθρωποι βέβαια που καλούσαν μάγειρες κελάρηδες και σερβιτόρους, ποτέ δεν τους άφηναν έτσι χωρίς κάποια δώρα στο τέλος. Φεύγοντας τους έδιναν ότι είχαν, συνήθως περισσεύματα από το γάμο, μια μπουκάλα κρασί, κρέας, γαμοκούλουρα κλπ.
Όλα αυτά βέβαια σιγά – σιγά τείνουν να χαθούν, όπως και τα παραδοσιακά γλέντια, και όλα πλέον τα αναλαμβάνει το κέντρο ή η ταβέρνα.
Όμως για εκατοντάδες χρόνια στα χωριά υπήρχε αυτή η ομαδικότητα, και άνθρωποι βοηθούσαν αφιλοκερδώς, που με λίγα λόγια υπήρχε σωστή αλληλεξάρτηση, φιλαλληλία αλλά και αγάπη μεταξύ των συγχωριανών. Ο κόσμος από την καλή σχέση μεταξύ τους, είχε μονάχα να κερδίζει, γιατί πιο πολύ λειτουργούσε η αλληλοβοήθεια παρά η πληρωμή σε χρήμα.
Όσοι πάντως έτυχε να παρευρεθούν καλεσμένοι σε γάμους στα χωριά της Κρήτης, έχουν να το λένε για τις νοστιμιές, αλλά και τη ποικιλία των φαγητών, που μπροστά στη τεχνική των παλιών αυτών μαγείρων, δεν πιάνουν μια οι σημερινοί σεφ της εποχή μας!

Κείμενο – φωτογραφίες: Γεώργιος Χουστουλάκης

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Facebook

Δημοφιλη