Connect with us

ΘΕΜΑΤΑ

Η «Άλκηστη» του Ευριπίδη στο Μινωικό ανάκτορο Μαλίων

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο “ΑΔΜΗΤΟΣ” – η αυτοθυσία της Άλκηστη του Ευριπίδη σε μετάφραση, επιμέλεια και σκηνοθεσία Τηλέμαχου Μουδατσάκι θα παρουσιαστεί το Σάββατο 30 Ιουλίου 2016 και ώρα 21.30 στον αρχαιολογικό χώρο – μινωικό ανάκτορο Μαλίων


Η «Άλκηστη» του Ευριπίδη αποτελεί ένα ρομαντικό δράμα με ορισμένα παρευδόκιμα σατιρικά στοιχεία όπως τονίζει ο ίδιος ο Τηλέμαχος Μουδατσάκις στον πρόλογο του. Αποτελεί ένα αξιόλογο και σημαντικό δείγμα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, μέρος του ελληνικού πολιτισμού.

Σχετικά με το έργο:

Ο Τηλέμαχος Μουδατσάκις επιχείρησε μια νέα προσέγγιση του έργου. Στη μετάφραση που ο ίδιος επιμελήθηκε συνυπάρχουν και οι τρεις γλωσσικοί ελληνικοί πολιτισμοί εναρμονισμένοι, ώστε να δίνουν ένα ενιαίο αποτέλεσμα. Έχει δηλαδή διατηρήσει ορισμένα εδάφια από τον αρχαιοελληνικό ιστό του έργου και τα έχει αναμίξει με στοιχεία από το μεσαιωνικό-βυζαντινό πολιτισμό ή την ελληνιστική λογοτεχνία μαζί με τη σύγχρονη δημοτική γλώσσα (αργκό)». Το στοιχείο αυτό εμπλουτίζει και συνδράμει όχι μόνο στην υψηλή ποιότητα του ίδιου του έργου αλλά και την παιδευτική εμπειρία του θεατή/ακροατή σε σχέση με τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί εντός του αρχαιολογικού χώρου του μινωικού ανακτόρου Μαλίων στις 30 Ιουλίου 2016 και θα είναι δωρεάν προς το κοινό.

Σημειώνεται δε ότι στον δημοφιλή ετήσιο θεσμό πανελλαδικά συμμετέχουν περισσότεροι από 70 αρχαιολογικοί χώροι ενώ είναι καθολική η εθελοντική προσφορά των εργαζομένων που θα μεριμνήσουν για τη νυχτερινή λειτουργία και φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων .

Σχετικά με την παράσταση, επίσης σημειώνουμε ότι φέτος, παρουσιάστηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου που ετησίως πραγματοποιείται στην Αβινιόν της Γαλλίας και απέσπασε διθυραμβικά σχόλια πολλαπλασιάζοντας τους θαυμαστές του αρχαίου ελληνικού θεάτρου και του λόγου, του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Το Φεστιβάλ της Αβινιόν είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο ενώ αριθμεί συμμετοχές από περισσότερες από 30 χώρες και έχει διάρκεια ένα περίπου μήνα. Το θέατρο των VIVI αποτελεί εθνικό πρεσβευτή και ειδικότερα εκπροσώπησε τον Δήμο Χερσονήσου, την Κρήτη και την Ελλάδα φέτος από 03 Ιουλίου έως 19 (στο Διεθνές Φεστιβάλ της Αβινιόν). Στον αρχαιολογικό χώρο στο μινωικό ανάκτορο των Μαλίων, πραγματοποιείται η παγκόσμια πρώτη παράσταση.

Σχετικά με τον Τηλέμαχο Μουδατσάκι. Ο Τηλέμαχος Μουδατσάκις είναι ιδρυτής του Θεάτρου των VIVI, σκηνοθέτης της παράστασης, λογοτέχνης, ακαδημαϊκός – πρόσφατα ανακηρύχθηκε σε ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, κάτοικος – δημότης του Δήμου Χερσονήσου. Ως σκηνοθέτης συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο και το ΚΘΒΕ. Έχει ανεβάσει, σε δικές του μεταφράσεις, έργα των: Ευριπίδη («Ηρακλής Μαινόμενος», «Άλκηστις» – διεθνές φεστιβάλ της Avignon 2011), Αριστοφάνη («Ειρήνη»), Σαίξπηρ («Με το ίδιο μέτρο», «Ο έμπορος της Βενετίας»), Μολιέρου («Οι ξιπασμένες», «Ο φιλάργυρος» κ.ά.), Καλντερόν, Μπέκετ, Νίκου Καζαντζάκη
(«Μέλισσα») κ.ά. Έγραψε το λιμπρέτο σε δύο όπερες για νεανικό κοινό, από τις οποίες σκηνοθέτησε τη μία («Ο Φρίξος και η Έλλη») σε μουσική Μπάμπη Πραματευτάκη. Δημοσίευσε άρθρα και μεγάλες μονογραφίες («Η θεατρική σύνταξη», «Το θέατρο ως πρακτική τέχνη στην εκπαίδευση» κ.ά.). Έχει δώσει παραστάσεις σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και δίδαξε σε αντίστοιχα πανεπιστήμια της αλλοδαπής. Το πρώτο του μυθιστόρημα, «Άμφια εταίρας», ήταν υποψήφιο για το κρατικό βραβείο μυθιστορήματος το 2008. «Ο χειροτέχνης του αίματος» είναι το δεύτερό του μυθιστόρημα.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *