Connect with us

ΚΡΗΤΗ

Η επίσκεψη του Σταύρου Θεοδωράκη στα Ανώγεια

Avatar

Δημοσιεύτηκε

στις

Θερμής υποδοχής έτυχε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στα Ανώγεια κατά την διάρκεια της επίσκεψης του την Παρασκευή 20 Μαΐου


Αρχικά  επισκέφθηκε το Δημαρχείο όπου συνομίλησε και αντάλλαξε δώρα με τον Δήμαρχο Ανωγείων κ.Καλλέργη και στη συνέχεια στο κέντρο υποδοχής ανήλικων προσφύγων όπου συνομίλησε με τα 22 παιδιά που φιλοξενούνται εκεί. Μαζί με τον κ. Θεοδωράκη βρέθηκαν μεταξύ άλλων στα Ανώγεια ο Ευρωβουλευτής του κόμματος κ.Γιώργος Γραμματικάκης,ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ.Γιώργος Μαρινάκης ο πολιτευτής του κόμματος στο Ηράκλειο και πρώην Αντιδήμαρχος Ηρακλείου κ.Γιώργος Αεράκης, οι πολιτευτές στο Ρέθυμνο κ.Νίκος Μολδοβανίδης και κα Βάσω Λίπα και άλλοι.

Ο κ.Θεοδωράκης διέσχισε το χωριό με τα πόδια συνομιλώντας με τους κατοίκους που του εξέφραζαν τα παράπονα τους από την πολιτική στην Ελλάδα και τα προβλήματα επιβίωσης που έχουν, αναφερόμενοι κυρίως στα σημαντικά προβλήματα της Κτηνοτροφίας, των περικοπών των επιδοτήσεων και τις αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές Στο τέλος σε μια γεμάτη αίθουσα “Μανώλης .Κεφαλογιάννης” ανέπτυξε τις θέσεις του κόμματος  για την έξοδο από την κρίση και ακολούθησε διάλογος με τους πολίτες που έθεταν τα δικά τους ερωτήματα.

 

Η επίσκεψη στο Δημαρχείο

theodorakis-anogeia1

Ο Σταύρος Θεοδωράκης έφτασε στα Ανώγεια στις 6 το απόγευμα μετά την περιοδεία του στο Λασίθι. Σταμάτησε στο Δημαρχείο Ανωγείων όπου συνοδεία του Δημάρχου Ανωγείων κ.Μανόλη Καλλέργη και αρκετών δημοτικών συμβούλων ξεναγήθηκε στον χώρο και χαιρέτησε προσωπικά ένα προς ένα τους εργαζόμενους στον Δήμο. Στη συνέχεια έμεινε για λίγο στο γραφείο του Δημάρχου, όπου μαζί με το καθιερωμένο κέρασμα με ρακί και παραδοσιακές πίτες οι δυο άνδρες αντάλλαξαν δώρα.Ο κ.Καλλέργης του προσέφερε μια παραδοσιακή βούργια που περιείχε ρακί, μέλι, ξυνόχοντρο και άλλα Ανωγειανά είδη καθώς και ένα άσπρο μαντιλέ και μια τσάντα με βιβλία και CD, εκδόσεις του Δήμου για την ιστορία του τόπου.Από την πλευρά του ο κ.Θεοδωράκης έδωσε στο Δήμαρχο Ανωγείων το βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη “Ταξίδι του μέλιτος” που αναφέρεται στο ταξίδι του Ελευθέριου Βενιζέλου στην Αμερική όπου με αφορμή αυτό το ταξίδι γίνεται αναφορά στην ιστορία της Κρήτης και γενικότερα της Ελλάδας.Ο κ.Καλλέργης γνώριζε το βιβλίο αναφέροντας μάλιστα και για τον γιατρό του Ελευθέριου Βενιζέλου που ήταν ο Ανωγειανός Βασίλης Σκουλάς! Ο κ.Καλλέργης ανέφερε στον επικεφαλής του ποταμιού τα προβλήματα του Δήμου, αναφέροντας χαρακτηρισικά ότι δεν υπάρχει τεχνική υπηρεσία και είναι δύσκολο να υπάρξει λόγω της γραφειοκρατίας. Επισήμανε τέλος ότι αν θέλουμε να συνεχίσουν να υπάρχουν ορεινοί, νησιωτικοί ή άλλοι ιστορικοί δήμοι θα πρέπει να ενισχυθούν άμεσα με πρόγραμμα και σχέδιο.

 

Η επίσκεψη στην Εστία και στους 22 ασυνόδευτους ανήλικους

Ο Σταύρος Θεοδωράκης διέσχισε με τα πόδια τον κεντρικό δρόμο μέχρι την Εστία όπου φιλοξενούνται οι 22 ανήλικοι πρόσφυγες. Στην διαδρομή χαιρετούσε τους θαμώνες των καφενείων και τους κατοίκους, ενώ σε κάθε καφενείο  προσφέρθηκε ρακί για αυτόν και τη συνοδεία του. Στην Εστία τον υποδέχθηκε η διευθύντρια κα Μαρίνα Σταυρακάκη που τον ξενάγησε στον χώρο και στο τέλος τον οδήγησε στην αίθουσα που περίμεναν τα 22 παιδιά που φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή στα Ανώγεια. Ο κ.Θεοδωράκης συνομίλησε μαζί τους ακούγοντας τις ιστορίες πολέμου που τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους. Μάλιστα κρατούσε ως δώρο για τα παιδιά σημειωματάρια τα οποία και τους προσέφερε.Στην συνέχεια έξω από τον χώρο της Εστίας μίλησε στους δημοσιογράφους για το δράμα αυτών των ανήλικων προσφύγων. Την δήλωση του έκανε μπροστά στις κάμερες τις οποίες οδήγησε ο ίδιος στο σημείο που βρίσκεται το άγαλμα του μεγάλου Ανωγειανού λυράρη Μανόλη Πασπαράκη ή Στραβού, ενθυμούμενος το δημοσιογραφικό του παρελθόν. Η δήλωση του ήταν η εξής:

«Είναι πολύ σημαντικό ότι εδώ στα Ανώγεια υπάρχει ένα κέντρο φιλοξενίας παιδιών και αυτό δείχνει την ευαισθησία των κατοίκων των ορεινών περιοχών. Θα μπορούσε να πίστευε κανείς ότι δε θα μπορούσαν να έχουν εδώ τα παιδιά μια δεύτερη ευκαιρία. Και όμως την έχουν εδώ, στα Ανώγεια και μπράβο στους Ανωγειανούς που τόσα χρόνια φιλοξενούν αυτά τα παιδιά. Το πρόβλημα όμως είναι πολύ μεγαλύτερο. Εδώ υπάρχει ένα κέντρο που χωράει 25 παιδιά. Στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, έχουμε χιλιάδες παιδιά ασυνόδευτα. Η πρότασή μας είναι ότι πρέπει να υπάρχει μια ξεχωριστή δομή για να μπορέσουν αυτά τα παιδιά να μάθουν ελληνικά, να μάθουν κάποιες τέχνες και να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία. Τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα μπορούν σε λίγα χρόνια να είναι τα παιδιά μας. Είναι ήδη τα παιδιά μας, αλλά μπορούν να γίνουν και στην πράξη, δηλαδή να μιλάνε τη γλώσσα μας και να έχουν μια πραγματική ευκαιρία εδώ στην πατρίδα μας».

 

Η συνάντηση με τον παπά Ανδρέα Κεφαλογιάννη και τα..”πλουσιόπαιδα!”.

theodorakis-anogeia2

Έξω από την Εστία είχε θερμή χειραψία με τον π.Ανδρέα Κεφαλογιάννη ο οποίος έθεσε στον κ.Θεοδωράκη την εξής ερώτηση:Θέλω να μου πεις, ως πρόεδρος κόμματος που είσαι, ως δημοσιογράφος και ως ένας νέος άνθρωπος, πόσο ακόμη πιστεύεις πως θα αντέξει ο κόσμος τα επώδυνα αυτά μέτρα, και δε σε ρωτώ για τους ενορίτες μου αλλά για τους συνανθρώπους μου” είπε χαρακτηριστικά. Ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε ότι :”Δεν υπάρχουν αντοχές και περιθώρια στον κόσμο να αντέξει τα επώδυνα μέτρα της κυβέρνηση Όμως η κατάσταση αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει και θα συνεχισθεί και τα επόμενα χρόνια με την ευθύνη από πλευράς των πολιτικών, την ίδια ώρα όμως που ευθύνεται και ο κόσμος αφού ψηφίζει πλουσιόπαιδα που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους και εκ του ασφαλούς πήραν το 50% των ψήφων της Κρήτης” κατέληξε.

 

Η ανοιχτή συζήτηση με τον κόσμο των Ανωγείων στην αίθουσα “Μανώλης Κεφαλογιάννης”.

theodorakis-anogeia3

Ο επικεφαλής του Ποταμιού έφτασε στην αίθουσα “Μανώλης Κεφαλογιάννης” η οποία ήταν κατάμεστη από κόσμο που ήθελε να ακούσει τις απόψεις και τις προτάσεις του. Την παρουσίαση του έκανε η πολιτευτής Ρεθύμνου με το Ποτάμι κα Βάσω Λίπα η οποία ανέφερε τα εξής: ” Φίλοι καλώς εσμίξαμε απόψε, μια σημαντική και ιδιαίτερη μέρα για την Κρήτη για την ιστορία και τους αγώνες της.Μέρα μνήμης για την Μάχη της Κρήτης και βρισκόμαστε εδώ στα ιστορικά Ανώγεια, σε ένα τόπο με ιδιαίτερη αύρα και ανθρώπους. Εμείς οι άνθρωποι του Ποταμιού που βρεθήκαμε μαζί σας σε συζητήσεις και έχουμε τις ίδιες αγωνίες με εσάς και το άγχος με τις πολιτικές εξελίξεις, αποφασίσαμε να διοργανώσουμε αυτή την ανοιχτή συζήτηση και σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας, ενώ θέλω και ιδιαίτερα να ευχαριστήσω για την βοήθεια του τον καλό φίλο και συγχωριανό σας Βαγγέλη Σκουλά. Έχουμε την τιμή και τη χαρά να έχουμε μαζί μας τον επικεφαλής μας Σταύρο Θεοδωράκη, ένα άνθρωπο με ήθος και συνέπεια που κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να αλλάξει το παλαιοκομματικό σκηνικό, χωρίς να γκρεμιστεί η Χώρα.” κατέληξε.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης πήρε τον λόγο και μίλησε για πάνω από μια ώρα ακούγοντας ταυτόχρονα και απαντώντας σε ερωτήσεις του κόσμου ” Μην πιστέψετε ότι είχα ετοιμάσει την ομιλία αυτή, άλλωστε θα ήταν και δύσκολο να τη θυμηθώ με τόσες ρακές που με κεράσατε.Είμαι εδώ κυρίως για να συζητήσουμε να καταλάβω τους προβληματισμούς σας και να μάθω περισσότερα πράγματα” τόνισε αρχικά ενώ αναφέρθηκε σε λύσεις με κοψίμο φόρων και δαπανών όπως τις εξής:

-Συγχώνευση 670,  κατάργηση 150 δημόσιων φορέων και ιδιωτικοποίηση 6 δημόσιων φορέων.

-Οργανωμένη αντιμετώπιση του παραεμπορίου καθώς και του λαθρεμπόριου οινοπνευματωδών και καυσίμων.

-Καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

-Κατάργηση των μετακλητών και μείωση κατά 50% των αποσπασμένων.

-Μείωση της γραφειοκρατίας κατά 25% σε βάθος πενταετίας.

-Επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης φορολογικών υποθέσεων και τέλος επιπλέον κρατικά έσοδα από τη βελτίωση της νομοθέτησης σχετικά με τις εξαγωγές.

Τέλος ο κ.Θεοδωράκης με σύνθημα του “Εμείς σχέδιο, οι άλλοι κόφτη” ανέφερε για εξαπάτηση του λαού τονίζοντας τα εξής: ” Η κυβέρνηση  εξαπάτησε τους Κρητικούς όπως εξαπάτησε και τους υπόλοιπους Έλληνες. Η κυβέρνηση καθυστερώντας πάρα πολύ να πάρει τις σωστές αποφάσεις σπρώχνει την οικονομία στον όλεθρο και ουσιαστικά δυναμιτίζει και τις τελευταίες δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας. Αντί να έχουμε μια ελάφρυνση για τον πολίτη για να μπορέσει να επενδύσει και να συμμετάσχει σε μια προσπάθεια ανόρθωσης της οικονομίας, έχουμε ένα δρεπάνι που κόβει ότι εξέχει” ολοκλήρωσε.

theodorakis-anogeia4

Οι μαντινάδες του Γιώργη Μπέρκη και του Μίχαλου Δραμουντάνη

 

Η επίσκεψη ενός αρχηγού κόμματος στα Ανώγεια δεν θα μπορούσε να στερείτε και μαντινάδες από μαντιναδολόγους της περιοχής. Έτσι ο Γιώργης Μπέρκης και ο Μίχαλος Δραμουντάνης αφιέρωσαν μερικές από τις εμπνεύσεις τους στον επικεφαλής του Ποταμιού.

 

Ο Γιώργης Μπέρκης ή Κατσούγκρης ανέφερε στον κ. Θεοδωράκη τις εξής μαντινάδες:

 

Όποιος τα Ανώγεια επισκεφθεί θα πρέπει να θυμάται..

Πως με την παρουσία του τιμά μα και τιμάται.

Εγώ που δε σε ψήφισα, σε εκτιμώ να ξέρεις..
Και εξαρτάται από ‘σε κοντά σου να με φέρεις..

Πάντα στα παραπόταμα βαρύτητα να δίνεις..
Όπως τον Αμαζόνιο ποτάμι αν θες να γίνεις..

 

Ο Μίχαλος Δραμουντάνης ανέφερε τις εξής:

 

Σταύρο καλώς ορίσατε απόψε στο χωριό μας,
ελπίζω πως το κόμμα σας θα γίνει και δικό μας..

Ήρθες σε τόπο ιστορικό, να το ‘χεις σε τιμή σου..
Πιστεύω τώρα πιο πολλοί να έρθουνε μαζί σου..

Αυτός ο τόπος το καλό συνήθως το βραβεύει..
Για αυτό και κάθε αρχηγός τρόπο να ‘ρθεί γυρεύει..

Αυτός ο τόπος να τιμά από παλιά έχει μάθει..
Μα ξέρει και να τιμωρεί όποιον θα κάνει λάθη..

Σταύρο αλήθειες να μας πεις αφού ήρθες στα Ανώγεια..
Γιατί τα βαρεθήκαμε η τα μεγάλα λόγια..

 

Μετά το τέλος της συζήτησης, περίπου στις 9 μ.μ  ο κ.Θεοδωράκης διέσχισε ξανά με τα πόδια όλο το χωριό χαιρετώντας όλο τον κόσμο που βρισκόταν έξω εκείνη την ώρα για να φτάσει στο Περαχώρι όπου παρατέθηκε γεύμα σε αυτόν και την συνοδεία του στην παραδοσιακή ταβέρνα “Ντολμάς”, με όλα τα αυθεντικά Ανωγειανά εδέσματα. Στην συνέχεια αναχώρησε από τα Ανώγεια ικανοποιημένος από την συζήτηση, αλλά και την συμμετοχή του κόσμου στην επίσκεψη του στο χωριό.

ΑΝΩΓΗ

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook