Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Agrotika

Οι Ιταλοί προτιμούν το κρητικό ελαιόλαδο

Σε αγορές ελαιολάδου από την Κρήτη στράφηκαν τις προηγούμενες ημέρες οι Ιταλοί έμποροι, λόγω των χαµηλότερων τιµών µε τις οποίες διατίθεται στην αγορά το συγκεκριµένο προϊόν, εν συγκρίσει µε τα ελαιόλαδα της Πελοποννήσου


Η πρακτική αυτή σε συνδυασµό µε τη γενικότερη στάση εµπορίου που παρατηρείται τις τελευταίες ηµέρες στο εσωτερικό πάγωσαν τις εµπορικές πράξεις στο νοµό Λακωνίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Καλά κρατεί το ράλι των τιµών παραγωγού ελαιολάδου στις διεθνείς αγορές, το οποίο εν πολλοίς οφείλεται στις ιστορικά µειωµένες σοδειές των κύριων «παικτών», όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

Η µεγάλη µείωση της παραγωγής ήλθε ως άµεσο επακόλουθο των άσχηµων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της ελαιοκοµικής σεζόν του 2016-2017, στις δυο αυτές χώρες. Η υπερβολική ζέστη σε συνδυασµό µε τις συνθήκες κατέστρεψαν σε µεγάλο βαθµό τον ελαιόκαρπο.

Μόνο στη γειτονική Ιταλία, η παραγωγή µειώθηκε στο µισό, µε αποτέλεσµα, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο να καταγράφει άνοδο πάνω από 30% σε σύγκριση µε τον περασµένο Οκτώβριο. Ούτε όµως και στην Ελλάδα η παραγωγή βγήκε αλώβητη από τις καιρικές συνθήκες.

Μάλιστα παραπέµπουν σε αλλαγή του κλίµατος, καθώς τα δυνατά κύµατα καύσωνα που επικράτησαν την περασµένη άνοιξη συνετέλεσαν καταλυτικά σε µείωση τουλάχιστον κατά 1/4, της παραγωγής σε σχέση µε πέρσι.

Η τιμή παραγωγού, αγγίζει τα 6 ευρώ το κιλό στο Μπάρι, ενώ στην Απουλία έχει εκτοξευτεί στα 6,65 ευρώ το κιλό, σύµφωνα µε το παρατηρητήριο τιµών του ιταλικού Ινστιτούτου Ismea. Την ίδια ώρα, στην Ισπανία οι τιµές για το έξτρα παρθένο έχουν αυξηθεί πάνω από 7%, από τα 3,50 ευρώ το κιλό στις αρχές Ιανουαρίου στα 3,80 ευρώ το κιλό στις 16 Φεβρουαρίου.

Σε επίπεδο αγοράς, στην Ελλάδα η µικρή κινητικότητα, οι ελάχιστες πράξεις και η σταθερότητα των τιµών χαρακτήρισαν την τελευταία εβδοµάδα, µε εξαίρεση κάποιες πράξεις µεταξύ ιταλών εµπόρων και κρητικών, που πωλούν µεν προϊόν σαφώς φθηνότερα από τους Λάκωνες, αλλά υψηλότερα σε σχέση µε άλλες χρονιές.

Σε επίπεδο περιφέρειας Πελοποννήσου και πιο συγκεκριµένα στο νοµό Λακωνίας, τα καλά ελαιόλαδα οξύτητας κάτω των 0,3 είναι δυσεύρετα και αποφέρουν στον ντόπιο παραγωγό ακόµα και τώρα 4,20 ευρώ ανά κιλό.

Παράλληλα, τα αποθέµατα στην Νεάπολη, αναφέρουν οι πληροφορίες… στέρεψαν ήδη, δεδοµένου ότι η σοδειά φέτος δεν ήταν καθόλου καλή από άποψη ποσότητας και οι προσφορές των εµπόρων το προηγούµενο διάστηµα κρίθηκαν δελεαστικές από τους ελαιοπαραγωγούς. Οι τελευταίοι πούλησαν αναζητώντας ρευστότητα σε µια γενικότερα δύσκολη περίοδο για την αγροτική οικονοµία της χώρας.

Στην κατεξοχήν ελαιοπαραγωγική περιοχή του νοµού Μεσσηνίας, προς 3,60-3,70 ευρώ το κιλό αγοράζονται, οι όποιες ποσότητες έξτρα παρθένου (0,3 βαθµών) διατίθενται από τους παραγωγούς. Κατά τι υψηλότερη τιµή (3,80 – 3,90 κιλό), εξασφαλίζουν όσοι ελαιοπαραγωγοί διαθέτουν στην ντόπια αγορά προϊόν προστατευόµενης ονοµασίας προέλευσης (ΠΟΠ).

Σημαντική Κινητικότητα παρατηρείται σε επίπεδο Κρήτης. Οι εµπορικές πράξεις εδώ αφορούν ως επί το πλείστον αγορές Ιταλών εµπόρων, που προτιμούν, τη δεδοµένη χρονική περίοδο, να ψωνίζουν το πιο φθηνό ελαιόλαδο της Κρήτης και όχι το ακριβότερο, της Λακωνίας. Οι τιµές αγγίζουν και τα 3,90 ευρώ ανά κιλό ελαιολάδου παραδοτέο στην Ιταλία.

Οι άσχημες σοδειές σε Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία οδηγούν στα ύψη τις τιμές

Έντονα ανοδική πορεία καταγράφουν οι διεθνείς τιμές του ελαιολάδου λόγω της σημαντικά μειωμένης παραγωγής το 2015/2016 στις κύριες ελαιοκομικές χώρες τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και τη νέα σεζόν, όπως εκτιμά η βρετανική ερευνητική εταιρεία Mintec.

Ο ζεστός και υγρός καιρός στην Ιταλία σε συνδυασμό µε την εμφάνιση του ιού της Xylella είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 50% της παραγωγής της χώρας.

Στην Ελλάδα, το κύμα καύσωνα της περασμένης άνοιξης έχει οδηγήσει σε µείωση της παραγωγής σχεδόν κατά 20%. Πληµµύρες στην Ανδαλουσία, τη βασική περιοχή παραγωγής στην Ισπανία, επίσης κατέστρεψαν τη σοδειά. Έτσι, οι Ισπανοί παραγωγοί αναγκάστηκαν να εκµηδενίσουν τα αποθέματα τους προκειμένου να καλύψουν την υψηλή ζήτηση για εξαγωγές και από τις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, η λιανική τιµή του ελαιόλαδου στη Βρετανία βρίσκεται φέτος στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 7 ετών λόγω της κατάρρευσης της στερλίνας έναντι του ευρώ ως αποτέλεσμα του Brexit. «Το ελαιόλαδο είναι εξαιρετικά ακριβό και εξαρτάται από τις µεταβολές του καιρού.

Ωστόσο, το πραγματικά ποιοτικό ελαιόλαδο αξίζει την τιμή του. Πρέπει να χρεώνεις ένα κουταλάκι ελαιολάδου όσο χρεώνεις το φουά γκρά ή το χαβιάρι», αναφέρει στο Bloomberg ο διάσηµος σεφ Τζέιµι Όλιβερ, ο οποίος αναγκάστηκε να κλείσει 6 εστιατόρια που του ανήκουν, καθώς το κόστος λειτουργίας τους είναι πλέον ασύμφορο.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Δείτε και αυτά

Life

Όλες οι Ελληνίδες είναι από τις πιο όμορφες γυναίκες στον Κόσμος, οι κρητικές όμως είναι θεές!!! Οι Ελληνίδες γυναίκες πάντα τραβούν τα βλέμματα πάνω...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν κάποιες μάρκες αυτοκινήτων που οι γυναίκες δείχνουν μία ιδιαίτερη αδυναμία για αυτές… Σύμφωνα με μια μεγάλη έρευνα που έκανε...

Agrotika

Απάντηση του ΥπΑΑΤ στον Σωκράτη Βαρδάκη για την προστασία του κρητικού ελαιολάδου Απάντηση έδωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην ερώτηση του βουλευτή...

Agrotika

1 εκ. λίτρων ΠΟΠ Κρητικού παρθένου ελαιολάδου Την ενδυνάμωση των σχέσεων της Κρητικής Ομογένειας στο Καναδά με το τόπο καταγωγής τους την Κρήτη, συζήτησαν...