Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Themata

Η κυβέρνηση τώρα «βάζει χέρι» και στα ασφαλιστικά ταμεία

Τελεσίγραφο του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων στους διοικητές των Ταμείων να μεταφέρουν τα διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι την Παρασκευή – Σε κατάσταση πανικού μαζεύουν χρήματα από παντού


 

«Έως την Παρασκευή να λάβετε απόφαση για το ύψος των διαθεσίμων που μπορείτε να μεταφέρετε στην Τράπεζα της Ελλάδος».

Αυτό το τελεσίγραφο έδωσε το υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ΟΔΔΗΧ στους διοικητές των Ταμείων, οι οποίοι κλήθηκαν το πρωί της Τετάρτης σε έκτακτη σύσκεψη.

Τα στελέχη του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων περιέγραψαν το ασφυκτικό κλίμα που επικρατεί, λόγω έλλειψης ρευστότητας, ενόψει της καταβολής των συντάξεων του Μαΐου στις 30 Απριλίου.

Μάλιστα, κάλεσαν τους διοικητές να συγκαλέσουν άμεσα διοικητικά συμβούλια και να πείσουν τα μέλη τους για την αναγκαιότητα της μεταφοράς των διαθεσίμων.

Ο αρμόδιος υπουργός κ. Δημήτρης Στρατούλης, τήρησε ουδέτερη στάση κάτι που έχει διαφανεί και από τις προηγούμενες δηλώσεις του στα Μέσα Μαζική Ενημέρωσης.

Αντίθετα, ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος, υποστήριξε την ανάγκη άμεσης μεταφοράς των διαθεσίμων των ταμείων από τις εμπορικές τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος και την μετατροπή τους σε ρέπος.

Σε πολλές διοικήσεις ταμείων δημιουργείται προβληματισμός από το γεγονός ότι η κυβέρνηση παίρνει τα ταμειακά διαθέσιμα αλλά αρνείται να δώσει γραπτή βεβαίωση ότι θα επιστρέψει τα χρήματα.

«Δεν υπάρχει τελεσίγραφο», λέει ο Στρατούλης

Πάντως, ο υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, δήλωσε το απόγευμα της Τετάρτης πως δεν υπάρχει τελεσίγραφο για την Παρασκευή.

«Δεν υπάρχει τελεσίγραφο για την Παρασκευή, οπότε συνεδριάσουν τα διοικητικά συμβούλια των Ταμείων -αύριο, μεθαύριο, την ερχόμενη εβδομάδα- τους ζητήσαμε να ξανασκεφθούν την πρόταση του ΟΔΔΗΧ και την επιστολή που τους εστάλη από την ΤτΕ και να αποφασίσουν αν θα αξιοποιήσουν τα διαθέσιμα τους μέσω της μετατροπής σε ρέπος», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, τα Ταμεία -το ένα μετά το άλλο- συγκαλούν διοικητικό συμβούλιο είτε τακτικό είτε έκτακτο με το επίμαχο θέμα να περιέχεται στην ημερήσια διάταξη.

Το ΕΤΑΤ (Ταμείο τραπεζοϋπαλλήλων) συζητά το θέμα αύριο, ενώ το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ συνεδριάζει για το θέμα την Παρασκευή.

Ο «ΕΝΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑLPHA BANK-ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ (ΕΝΑΣ) έστειλε εξώδικο στη διοίκηση του ΕΤΑΤ «για να διασφαλίσει τα συμφέροντα των ασφαλισμένων, χαρακτηρίζοντας παράνομη και άκυρη οποιαδήποτε ενέργεια προς την κατεύθυνση της δήθεν αξιοποίησης των ταμειακών διαθεσίμων του ΕΤΑΤ μέσω ΟΔΔΗΧ». Ωστόσο, το θέμα των διαθεσίμων δεν περιέχεται στην ημερήσια διάταξη των διοικητικών συμβουλίων του ΙΚΑ και του ΟΓΑ τα οποία συνεδριάζουν αύριο.
Μάρδας σε ασφαλιστικά ταμεία: Εθελοντική η οικονομική συμβολή

Εθελοντική χαρακτήρισε τη συμβολή των ασφαλιστικών ταμείων σε ό,τι αφορά στη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμών τους στην Τράπεζα της Ελλάδας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

Ο κ. Μάρδας ανέφερε ότι ήδη υπάρχουν συναντήσεις της κυβέρνησης με διοικήσεις ταμείων, ωστόσο απέρριψε τις αιτιάσεις ότι η κυβέρνηση «βάζει χέρι» στα διαθέσιμά τους, επισημαίνοντας ότι αν ήταν έτσι θα τα περιελάμβανε στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ο υπουργός ανέφερε ότι ήδη κάποια ταμεία και άλλοι φορείς έχουν συμβάλλει στη συγκέντρωση, σήμερα Τετάρτη, των 400 εκατομμυρίων τα οποία ήταν το κενό για τις σταδιακές πληρωμές μισθών και συντάξεων που ξεκινούν την Παρασκευή. Μάλιστα προανήγγειλε ότι αναμένει ακόμα και αύριο χρήματα από κάποιους δήμους και περιφέρειες.

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Δείτε και αυτά

Greece

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Creta

Οι μεγάλες καθυστερήσεις στις απονομές των οριστικών συντάξεων από τα ασφαλιστικά ταμεία – ΕΦΚΑ και Γενικό Λογιστήριο εξαθλιώνει οικονομικά ηθικά και κοινωνικά τους πολίτες...