Connect with us

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Η κουμαριά: Ένα πανέμορφο άγριο φυτό της φύσης

Δημοσιεύτηκε

στις

Ένα πανέμορφο άγριο φυτό τής Ελληνικής φύσης, είναι η κουμαριά, με τούς εντυπωσιακούς νόστιμους καρπούς επίσης, τα γνωστά κούμαρα


Ανήκει στό γένος Arbutus, και στο είδος Arbutus Unedo.

Φύεται σε όλη τήν Ευρώπη μέχρι υψόμετρο των 1000 μέτρων.

Στήν Ελληνική φύση το συναντάμε σάν θάμνο, που φτάνει τα τρία μέτρα, ενώ στήν Ευρώπη, το συναντάμε και σαν δένδρο που φτάνει τα δέκα μέτρα ύψος.

Είναι αειθαλές φυτο, και ανθεί δύο φορές το χρόνο, τόν Σεπτέμβριο και τόν Μάιο, με άνθη λευκά, που είναι σε ταξιαρχίες.

Η ομορφιά της κουμαριάς, είναι η ταυτόχρονη πολυχρωμία του καρπού της, πάνω στα κλαριά.

Στο ίδιο φυτό, έχουμε ταυτόχρονα, καρπό πράσινο, κιτρινοπράσινο, κίτρινο, κιτρινοπορτοκαλί, πορτοκαλί, πορτακαλοκόκκινο, κόκκινο, καί σκούρο κόκκινο.

koumaria

Αξίζει τον κόπο να βρεθεί ο επισκέπτης στη φύση πού έχει κουμαριές, και να θαυμάσει αυτό τό υπέροχο άγριο φυτό, με τα πολύχρωμα στολίδια τον ίδιο του τον καρπό.

Παρουσιάζει ένα καταπληκτικό θέαμα στό μάτι του θεατή, που του θυμίζει στολισμένο δένδρο..

Σίγουρα θα του φτιάξει τη διάθεση, θα λειτουργήσει ψυχοθεραπευτικά, και θα αισθανθεί όμορφα, που δέν θα χορταίνει να τα καμαρώνει αυτά τα θαυμάσια φυτά.

Δέν είναι μονάχα το θέαμα του φυτού σάν ομορφιά, αλλά καί η υπέροχη γεύση του καρπού, που είναι τα γνωστά μας κούμαρα.

Τα κούμαρα που ήταν γνωστά και στούς αρχαίους Ελληνες, έχουν φανατικούς φίλους, που τους αρέσει η γεύση του ώριμου φρούτου, αλλά έχει και άλλους που oi γνώμες διίστανται, σχετικά με τη γεύση εου.

Γεγονός πάντως είναι, πως τα κούμαρα όταν είναι ώριμα, έχουν ωραία γεύση, ενώ, άν δέν έχουν ωριμάσει καλά, είναι στυφά και άγευστα.

koumaria2

Δέν πρέπει να τρώμε πολλά κούμαρα, αν δέν είναι ώριμα, γιατί υπάρχει περίπτωση να μας φέρουν αναγούλα, και εμετό.

Επίσης δέν τρώμε τα πολύ ώριμα, γιατί έχουν αλλοιωθεί τα ζάκχαρα, και άν φάμε πολλά, ενδέχεται να πάθουμε δηλητηρίαση.

Δέν συνιστάται να κόψουμε τά ώριμα κούμαρα, καί να τα έχουμε σπίτι να τα τρώμε αργότερα, γιατί αυτά δέν αντέχουν για πολύ.

Το καλύτερο λοιπόν πού συνιστώ είναι, άν βρεθούμε σε περιβάλλον με κουμαριές σε καρποφορία, είναι να κόψουμε μερικά κλαριά και να τα βάλουμε στά βάζα μας στό σπίτι.

Ετσι, κάθε που θά βλέπουμε να ωριμάζουν λίγα λίγα κάποια κούμαρα, και παίρνουν ένα κοκκινωπό χρώμα, να τα κόβουμε καί να τα τρώμε.

Παράλληλα όμως έχουμε στολίσει καί το σπίτι μας, με τα πανέμορφα κλαριά μας, που φτιάχνουν ένα Ανοιξιάτικο περιβάλλον

Επίσης, αξίζει να πούμε, πως εκεί που υπάρχουν κουμαριές, φύεται και ένας καταπληκτικός μύκητας. ο γνωστός κουμαρίτης, γιά τους λάτρεις του είδους.

Ακόμα, άν βρεθούμε σέ περιβάλλον με κουμαριές, μπορούμε να μαζέψουμε και κουμαρόχωμα καταπληκτικό φυτόχωμα για τις γλάστρες μας, που σίγουρα θα το βρούμε σε αφθονία.

koumaria1

koumaria3

koumaria4

koumaria5

κείμενο – φωτογραφίες: Γεώργιος Χουστουλάκης

Σχολιασε

ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *