Connect with us

ΚΡΗΤΗ

Η Κρήτη θα βγάλει τον επόμενο πρωθυπουργό

Avatar

Δημοσιεύτηκε

στις

Ένα νησί μπορεί να κάνει τη διαφορά στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου; Ναι, αν δεν είναι ένα… τυχαίο νησί, αλλά η Κρήτη.


Αυτό αναφέρει το δίκτυο Dow Jones Newswires που ρίχνει τα προεκλογικά… φώτα του στους Κρητικούς που για χρόνια είχαν γίνει το προπύργιο της Αριστεράς.

Όπως αναφέρει το άρθρο, συνήθως οι Έλληνες ηγέτες που εστιάζουν στις μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, έχουν στρέψει την προσοχή τους στο μεγαλύτερο νησί της χώρας, το οποίο με πληθυσμό 620.000 άτομα συνεισφέρει μόλις τις 16 από τις 300 έδρες της ελληνικής Βουλής.

Αυτές οι έδρες θα μπορούσαν να κάνουν την διαφορά, σε αυτές τις εκλογές που φαίνεται ότι θα είναι οι πιο αμφίρροπες των τελευταίων ετών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ηγέτης του, ο Αλέξης Τσίπρας ανήλθε στην εξουσία τον Ιανουάριο, υποσχόμενος να διώξει την λιτότητα, αλλά αποδέχθηκε μέχρι κεραίας τις απαιτήσεις των πιστωτών. Τώρα το κόμμα του βρίσκεται στήθος με στήθος με την συντηρητική Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Παρότι και τα δύο κόμματα σε μεγάλο βαθμό υποστηρίζουν την συμφωνία διάσωσης, την οποία υπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας, ένα αποτέλεσμα που θα έφερνε τα ποσοστά τους σε κοντινή απόσταση, θα απαιτούσε την δημιουργία μιας μάλλον δύστροπης κυβέρνησης συνεργασίας, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κοστοβόρα περίοδο αστάθειας. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το πρόγραμμα διάσωσης, το οποίο είναι κρίσιμο για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Οι έδρες τις Κρήτης, σε μεγάλο βαθμό είναι “ανοιχτές”, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, και αν οι ψηφοφόροι εγκαταλείψουν τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό θα έδινε στους συντηρητικούς το προβάδισμα.

Καθώς ο εκλογικός νόμος τους το επιτρέπει, πολλοί ηγέτες κομμάτων- συμπεριλαμβανομένου και του Αλέξη Τσίπρα, οποίος ήταν στην πρωθυπουργία ως τον Αύγουστο- κατεβαίνουν υποψήφιοι στην Κρήτη, σηματοδοτώντας το πόσο σημαντικό είναι να κερδίσουν εκεί.

Το νησί για δεκαετίες ήταν σταθερά προσανατολισμένο προς την αριστερά και στις εκλογές του Ιανουαρίου υποστήριξε σθεναρά τον ΣΥΡΙΖΑ, έτσι η όποια απόκλιση θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια σημαντική μετατόπιση των ψηφοφόρων, οι οποίοι θα έχουν εξοργιστεί από την αναστροφή που έκανε ο κ. Τσίπρας προς την λιτότητα.

Συνήθως οι Έλληνες υποψήφιοι πρωθυπουργοί κατεβαίνουν στην Αθήνα. Αλλά σε μια προσπάθεια να τονώσει την υποστήριξη της Κρήτης προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι υποψήφιος για πρώτη φορά στο Ηράκλειο, επιχειρώντας να συσπειρώσει τους υποστηρικτές του, τους οποίους κινδυνεύει να δει να αυτομολούν.

Ο ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης είναι επίσης υποψήφιος εκεί. Οι επικεφαλής άλλων δύο κομμάτων, των ΑΝΕΛ και του Ποταμιού, ομοίως θα είναι υποψήφιοι σε περιφέρειες της Κρήτης.

Οι αρχηγοί των κομμάτων έχουν δικαίωμα να κατέβουν υποψήφιοι σε δύο περιφέρειες και εκ των υστέρων να επιλέξουν ποια θα έδρα θα κρατήσουν. Είναι σύνηθες για τους Έλληνες κομματικούς ηγέτες να κατεβαίνουν σε περιφέρειες στις οποίες δεν ζουν και αυτό είναι μέρος της εκλογικής στρατηγικής τους.

Άλλος ένας λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται ότι θα έχει απώλειες στην Κρήτη, είναι η Λαϊκή Ενότητα, η φράξια που διασπάστηκε από το κόμμα και επαναστάτησε κατά της συμφωνίας του Αλέξη Τσίπρα με την Ευρώπη.

“Τώρα είναι πιο δύσκολα από τον Ιανουάριο”, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κερδίσει τις μισές έδρες του νησιού, αναφέρει ο Δημήτρης Κλαράκης, ένας δικηγόρος και υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ. “Ο κόσμος είναι κουρασμένος από τα πέντε χρόνια μνημονίων και είναι δύσκολο να τους εξηγήσουμε γιατί χρειαζόταν ακόμα ένα”, συμπλήρωσε.

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook