Connect with us

Γεια, τι ψάχνεις;

Creta

Η παράταση εγκατάστασης POS στις επιχειρήσεις, βάζει σε κίνδυνο το αφορολόγητο

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με Το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τις πρόσφατες αποφάσεις του αρμόδιου Υπουργείου, που αφορούν την «παράταση» για την εγκατάσταση POS, σε επαγγελματικούς κλάδους και υπηρεσίες


Είναι σαφές πως αυτή η «παράταση» που δίνει το Υπουργείο δημιουργεί προβλήματα στους Έλληνες πολίτες που με τον πρόσφατο ν. 4446/2016 υποχρεούνται σε συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, προκειμένου να μπορούν να κτίσουν το αφορολόγητο που τους αναλογεί.

Παράλληλα οργανισμοί και Δημοτικές υπηρεσίες ενώ είναι υπόχρεοι δεν διαθέτουν POS για τις καθημερινές συναλλαγές των πολιτών.

Επιπλέον η φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή παρά την εφαρμογή του μέτρου εξακολουθεί να οργιάζει, αφού το κράτος φαίνεται να αγνοεί τις καταγγελίες των εμπορικών συλλόγων για επιχειρήσεις που προμηθεύονται POS από την Βουλγαρία και πιστώσεις συναλλαγών που γίνονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο Λουξεμβούργο με εκκαθάριση αυτών στην Μάλτα.

 

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Προς τον Υπουργό: Οικονομικών

Θέμα: «Υποχρέωση των πολιτών η πληρωμή με πλαστικό χρήμα, αλλά το αρμόδιο Υπουργείο δίνει «παράταση» για την εγκατάσταση POS σε επαγγελματικούς κλάδους και υπηρεσίες, ενώ ο έλεγχος των συναλλαγών ανύπαρκτος ».
Σύμφωνα με τον πρόσφατο ν. 4446/2016 (ΦΕΚ 240 Α΄/22-12-2016), υποχρέωση του φορολογούμενου πολίτη είναι να κτίζει αφορολόγητο στη διάρκεια του τρέχοντος οικονομικού έτους, με την πληρωμή των συναλλαγών του, μέσω πλαστικού χρήματος (χρήση POS), μέσω e Banking, ή μέσω κατάθεσης των χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Οι πρόσφατες όμως αποφάσεις του αρμόδιου Υπουργείου για εφαρμογή της υποχρεωτικής εγκατάστασης POS σε επαγγελματικούς κλάδους και υπηρεσίες σε τρείς φάσεις, (Α΄ εξάμηνο του 2017, Β΄ εξάμηνο 2017 και Τρίτη φάση έως το τέλος του Α΄ εξαμήνου του 2018), δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στους φορολογούμενους πολίτες, για το κτίσιμο του αφορολόγητου.

Παράλληλα οργανισμοί (όπως η ΔΕΗ) αλλά και υπηρεσίες οικονομικών των Δήμων, δεν διαθέτουν μηχανήματα POS, με αποτέλεσμα οι πολίτες να αναγκάζονται να πληρώνουν τις συναλλαγές τους με μετρητά, και ως εκ τούτου να μην μπορούν να συμπεριλάβουν τις δαπάνες αυτές στα αφορολόγητα ποσά.

Επίσης, παρατηρήθηκε το φαινόμενο (όπως καταγγέλλουν εμπορικοί σύλλογοι), Ελληνικές επιχειρήσεις να προμηθεύονται POS από την Βουλγαρία, οι συναλλαγές αυτές να μην εμφανίζονται στις Ελληνικές Τράπεζες, αλλά σε Πιστωτικά Ιδρύματα του εξωτερικού και ειδικότερα σε Τραπεζικούς λογαριασμούς στο Λουξεμβούργο, και εκκαθάριση στην Μάλτα. Μ΄ αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η πληρωμή φόρων (Φ.Π.Α εισοδήματος κ.λ.π φόρων), δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων, ενώ τα χρηματικά ποσά που δαπανώνται δεν εμφανίζονται στο σύστημα TAXIS για το κτίσιμο του αφορολογήτου.

Δεδομένου ότι ο ανωτέρω νόμος πέραν των άλλων αναφέρεται και στην ορθολογική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, με κτίσιμο αφορολόγητου ποσού που θα πραγματοποιείται για συναλλαγές που πραγματοποιούνται με πλαστικό χρήμα, από 1/1/2017 έως 31/12/2017.

Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα καμία Υπουργική Απόφασή ή διάταξη δεν έχει ανακοινωθεί, για το κενό που θα παρουσιαστεί στο κτίσιμο του αφορολόγητου για τις δαπάνες που δεν θα υποστηρίζονται από τη μη εγκατάσταση POS στα επαγγέλματα και τις υπηρεσίες που εξαιρούνται μέσω της παράτασης αυτής.

Δεδομένου ότι το κτίσιμο του αφορολογήτου προέρχεται και από δαπάνες που ανήκουν στην κατηγορία των ελεύθερων επαγγελματιών και υπηρεσιών.

Δεδομένου ότι οι φορολογούμενοι πολίτες που δεν θα μπορέσουν να καλύψουν το αφορολόγητο ποσό, με την χρήση πλαστικού χρήματος, λόγω πολύμηνης παράτασης στην εγκατάσταση POS σε αρκετούς επαγγελματικούς κλάδους και υπηρεσίες, θα κληθούν να πληρώσουν αναλογούντα φόρο, άνευ υπαιτιότητάς τους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός :

1) Για ποιο λόγο δεν προβλέφθηκε η έγκαιρη τοποθέτηση και εγκατάσταση μηχανών POS σε όλους τους κλάδους και κατηγορίες επαγγελμάτων που εντάχθηκαν με τον παρόντα νόμο στην υποχρεωτική συναλλαγή υπηρεσιών, με πλαστικό χρήμα;

2) Οι οργανισμοί και οι υπηρεσίες που δεν έχουν εγκατεστημένο σύστημα συναλλαγών POS, θα υποχρεωθούν στην τοποθέτηση και εγκατάστασή του;

3) Πώς θα αντιμετωπίσετε το φαινόμενο της φοροδιαφυγής – φοροαποφυγής των επιχειρήσεων που παράνομα προμηθεύονται POS από τη Βουλγαρία, με πίστωση των συναλλαγών στο Λουξεμβούργο, και εκκαθάριση στην Μάλτα; Πως διασφαλίζεται ο Έλληνας πολίτης για το νόμιμο και ορθό αυτών των συναλλαγών;

4) Υπάρχουν σκέψεις οι δαπάνες αυτές να μπορούν να δικαιολογηθούν με άλλο νόμιμο τρόπο;

Ακολουθήστε το Cretanmagazine στο Google News και στο Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε και αυτά

Themata

Συνάντηση Περιφερειάρχη Κρήτης με εκπροσώπους επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων και Ιδιοκτητών Ταξί Συνάντηση με εκπροσώπους των Ομοσπονδιών Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων και Ιδιοκτητών Ταξί του Ηρακλείου...

Themata

Μέτρα ανακούφισης των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία Στο πλευρό των επιχειρήσεων που παραμένουν σε αναστολή λειτουργίας στα πλαίσια των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν για...

Themata

Από την ερχόμενη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου έως και τις 24 Μαρτίου θα έχουν τη δυνατότητα οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο να...

Themata

Παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα μέχρι και τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, στις 6.00 το πρωί Εξαίρεση, τα καταστήματα χριστουγεννιάτικων ειδών που ανοίγουν 7 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε...