Connect with us

ΚΡΗΤΗ

Η Σούδα μέσα στους στόχους του ISIS

Δημοσιεύτηκε

στις

Η ναυτική βάση της Σούδας είναι μεταξύ των πιθανών στόχων τρομοκρατών όπως αναφέρεται σε απόρρητο τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα που συντάχθηκε το 2008 κατόπιν αιτήµατος του Στέιτ Ντιπάρτµεντ


Στη λίστα με τις «κρίσιµες υποδοµές και τους βασικούς πόρους» επί ελληνικού εδάφους που αν δεχθούν πλήγµα βλάπτονται σοβαρά τα συµφέροντα των ΗΠΑ , εκτός από τη Σούδα υπάρχουν αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου αλλά επίσης και σιδηροδρομικές γραμμές και δρόµοι της Βόρειας Ελλάδας.

Για τη Σούδα στο τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας γίνεται αναφορά για µείζονος σηµασίας υποδοµή εφοδιασµού και υποστήριξης των αµερικανικών δυνάµεων που πλέουν στη Μεσόγειο, κυρίως προς και από τη Μέση Ανατολή. Όπως επισηµαίνουν οι ειδικοί, µία επίθεση ή φυσική καταστροφή, συµβατικού ή µη χαρακτήρα, «θα µπορούσε πιθανώς να έχει σηµαντικές αλλά όχι καταστροφικές βραχυπρόθεσµες επιπτώσεις στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ και των συµµαχικών δυνάµεων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν». Σε αυτή την περίπτωση αναφέρεται ότι, παρά τις δυσκολίες, θα πρέπει να βρεθούν γρήγορα λύσεις για να διασφαλιστεί η υποστήριξη των Συµµαχικών ∆υνάµεων. «Μία επίθεση στις αµερικανικές δυνάµεις της Ναυτικής Βάσης στη Σούδα θα είχε σηµαντικές επιπτώσεις στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Μεσόγειο, ειδικότερα του αµερικανικού Πολεµικού Ναυτικού και της Αεροπορίας», τονίζεται.

Η µεγάλη σηµασία της συγκεκριµένης στρατιωτικής υποδοµής στην Κρήτη φαίνεται και σε απόρρητο τηλεγράφηµα µε πληροφορίες για την προετοιµασία του ναυάρχου Μαρκ Π. Φιτζέραλντ (08Athens469) ενόψει της επίσκεψής του στην Αθήνα την άνοιξη του 2008. Σε αυτό αναφέρεται ότι αν και η συµµετοχή της Ελλάδας στο Ιράκ και το Αφγανιστάν θεωρείται περιορισµένη, οι ελληνικές συνεισφορές σε άλλες σηµαντικές πρωτοβουλίες για τον «Πόλεµο Κατά της Τροµοκρατίας» είναι ουσιώδεις και δεν πρέπει να παραβλεφθούν. Όπως αναφέρει η εφημερίδα τα «Νέα» ο Σπέκχαρντ στο µήνυµά του θύµιζε στον ναύαρχο ότι όταν η Τουρκία αρνήθηκε να επιτρέψει στις ΗΠΑ και τις συµµάχους τους να επιχειρήσουν από βάσεις εντός τουρκικού εδάφους κατά τη διάρκεια του τελευταίου πολέµου, η αµερικανική Πολεµική Αεροπορία µετέφερε 6KC-135 τάνκερ από το Ιντσιρλίκ στο αεροδρόµιο της Σούδας, όπου οι Ελληνες βοήθησαν στον εφοδιασµό τους µε καύσιµα. Ακόµα, για τις επίγειες δυνάµεις των ΗΠΑ, το συγκρότηµα του λιµανιού της Σούδας και το αεροδρόµιο επέτρεψε στο 4ο Μηχανοκίνητο Τµήµα Πεζικού να µετακινηθεί γρήγορα από τον Βορρά στον Νότο εγκαίρως για την έναρξη του πολέµου. «Η Ελλάδα επιτρέπει περισσότερες από 24.000 υπερπτήσεις ετησίως και συµµετέχει στις επιχειρήσεις Operation Active Endeavor (για τις τροµοκρατικές ενέργειες), Operation Enduring Freedom ( ο πόλεµος στο Αφγανιστάν), KFOR (δυνάµεις στο Κόσοβο) και UNIFIL (δυνάµεις Ηνωµένων Εθνών στον Λίβανο). Αν και είναι εξόχως καλό να τους ευχαριστούµε κατ’ ιδίαν σε συναντήσεις, το ελληνικό κοινό αίσθηµα τίθεται σθεναρά κατά του πολέµου κι έτσι η βοήθεια που µας παρέχει η Ελλάδα στη Σούδα και µε τις συχνές µεταφορτώσεις πυροµαχικών είναι θέµατα τα οποία θα ήθελαν να κρατηθούν µυστικά, αποφεύγοντας οποιαδήποτε δηµόσια αναγνώριση», έγραφε ο Σπέκχαρντ.

Υψηλή θέση στη λίστα της πρεσβείας καταλαµβάνει ο Πειραιάς, που συγκαταλέγεται στα 10 λιµάνια της Ευρώπης µε τη µεγαλύτερη κίνηση κοντέινερ και αποτελεί το πιο δραστήριο στην Ανατολική Μεσόγειο: «Είναι επίσης το µεγαλύτερο επιβατικό λιµάνι στην Ευρώπη και ένα από τα µεγαλύτερα στον κόσµο. Εκτιµούµε ότι µία επίθεση ή φυσική καταστροφή στο λιµάνι, ανάλογα µε τη φύση και τη δριµύτητά της, µπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις όσον αφορά τις απώλειες ζωών και τις τοπικές µεταφορές, και θα µπορούσε να έχει άµεσο αντίκτυπο στα εµπορικά συµφέροντα των ΗΠΑ».

Πατρίς